Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Holberg-strid

  • Forfatter Dag Herbjørnsrud hevder på Twitter og Facebook at Klassekampen sprer falske anklager mot ham og forfatterne Fartein Horgar og Camara Lundestad Joof. Årsaken er at vi 16. juni trykket kronikken «Holberg og slavehandelen» av forfatter Marianne Solberg, hvor hun spør hvorfor så mange tror at dramatiker Ludvig Holberg var involvert i slavehandel. Det er en misforståelse, skriver hun, og spør hvordan den har oppstått. Hun peker blant annet på ovennevnte forfattere og skriver at de har omtalt Holberg som slavehandler. Herbjørnsrud og Horgar avviser påstanden på kronikkplass tre dager seinere. Likevel mener Herbjørnsrud nå at vi bør rette i Solbergs kronikk og det han kaller anklager, personangrep og løgn.
  • Vi ser ingen grunn til å rette i Solbergs kronikk. For det første er det ikke så enkelt som at uttalelsene er usanne: Søk i Retriever viser at Holberg er ganske hyppig nevnt som investor i slavehandel når norske aviser omtaler Fartein Horgars romaner. Horgar sier blant annet at «Holberg eide en plantasje i Karibia», før han i fjor tar et skritt tilbake og frikjenner ham. Camara Lundestad Joof skriver i Dagbladet at «Holberg investerte formuen sin i et slavekompani» og «syntes det var greit å kjøpe og selge kropper som så ut som familien min sine kropper». Herbjørnsrud skriver at Holberg hadde aksjer i slavehandel. De sier kanskje ikke ordrett at «Holberg var slavehandler», men det er inntrykket som sitter i.
  • I sommerens Holberg-debatt har det blitt brakt på det reine at investeringen begrenser seg til én aksje som kan ha blitt påtvunget ham av kongen. Han solgte den raskt og tjente lite. Etter å ha lest gjennom de siste tiårenes avisskriverier om Holberg og slavehandel, ser det ut som en betimelig presisering. Den har kommet fram i en polemikk mellom engasjerte forfattere. Det er den andre grunnen til at vi ikke retter: Offentlig debatt skal foregå i åpent lende, med argumenter og informasjon. Ved å undersøke saksfelt og lytte til hverandre, når vi nye innsikter. Vi mener det er et bedre fundament for å danne seg oppfatninger enn rein faktasjekk.
Peter Wessel Tordenskjold, Ludvig Holberg og Peter Motzfeldt.
RADIKAL: Ludvig Holberg, her på sokkel på Vågsalmenningen i Bergen.
SNUR LITT: Mens Ludvig Holbergs slavehandelforbindelser ikke holder til statuefjerning for Teodor Bruu i Grønn Ungdom, står han på at den britiske statsministeren Winston Churchill bør fjernes fra Solli plass i Oslo.
© Illustrasjon: Knut Løvås, knutlvas@gmail.com
Serie

Sokkelstrid

Holberg, Churchill og slavehandelen: Hvem er det egentlig som står på sokler i norske byer – og snakker vi nok om de mørke sidene ved vår historie?

Git: master, Env: production, Sanity: production