Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han ikke vil i regjering med MDG eller Rødt:

Lukker ikke døra for KrF

JOBBER I FERIEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre kombinerer sommerferien med møter, intervjuer og bedriftsbesøk. Det er litt over 14 måneder til neste stortingsvalg.

NY REGJERING: Jonas Gahr Støre sier det er uaktuelt å sitte i regjering med Rødt eller MDG. Han setter døra på gløtt for KrF.

Den lange valgkampen mot stortingsvalget i 2021 har startet, erkjenner Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Etter det overraskende valgtapet i 2017, tar ikke Støre noen ting for gitt.

Selv om de fire borgerlige partiene ikke har hatt et flertall bak seg på et månedsgjennomsnitt av målingene siden juli 2018, spår Ap-lederen at neste års valg kommer til å bli jevnt.

– Jeg legger til grunn at alle norske valg blir jevne.

Drøye seks uker før valget i 2017 uttalte Støre at det var uaktuelt for Ap å gå i regjering med Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Etter fjorårets kommunevalg åpnet flere Ap-topper for å regjere med MDG i 2021, blant andre klimapolitisk talsperson Espen Barth Eide og Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

Sier nei til Rødt og MDG

Den gangen avviste Støre å delta i samarbeidsdiskusjonen. Han sa til Klassekampen at det ble en avsporing å snakke om hvilke partier som skal i regjering i 2021.

Nå letter Støre på sløret og sier at han ikke har endret mening siden 2017: Han sier fortsatt nei til regjeringssamarbeid med både Rødt og MDG.

– For Ap er det naturlige prosjektet vårt et samarbeid med Sp og SV, sier Støre.

– Men det er ikke gitt at dere får flertall?

– Nei, men når du spør meg, sier jeg at i et regjeringsperspektiv, har jeg ikke endret syn på det. Ap vil utvikle vår største næring, MDG vil avvikle den. Da er det vanskelig å sitte i regjering sammen.

Støre sier at Ap samarbeider med både Rødt og MDG i flere kommuner og høster erfaringer derfra.

– Vi kan samarbeide om mange viktige spørsmål, men på regjeringssida er jeg klar på at det er SV og Sp som er naturlige for Ap, sier Støre.

– Kan jeg få et tydelig svar på om Ap kan sitte i regjering med MDG etter valget i 2021?

– Det er ikke vi åpne for.

– Så svaret er nei?

– Ja, per i dag er det klart at det er Sp og SV.

Han legger til at Rødt og MDG er partier som til nå ikke har ønsket å være i regjering, og at MDG ikke vil si hvilken side i politikken de tilhører.

– Så det kan være at de bør gå noen runder med seg selv før jeg må avklare presise svar på det, sier Støre.

«Det kan være at MDG bør gå noen runder med seg selv»

JONAS GAHR STØRE, AP-LEDER

Ap peker på SV og Sp, Sp peker kun på Ap, SV vil samarbeide med alle, Rødt vil ikke i regjering, men åpner for en samarbeidsavtale. MDG vil i regjering, men vil ikke peke på en side.

– Det virker som det er totalt kaos på rødgrønn side?

– Nei, jeg vil ikke si det. Det er partier som ønsker å få fram sine primærstandpunkter ett år før et valg. Vi er ulike partier. Vi er ikke en fasttømret koalisjon, sier Støre.

Åpen for KrF

– KrF valgte borgerlig side for to år siden. Hvis KrF etter valget vil bytte side på nytt, er du åpen for det?

– Det handler om politikk, og hvilken politikk du er åpen for å støtte, sier Støre.

– Så er ikke vår politikk å lukke døra. Men jeg har respekt for at KrF har tatt sitt valg. Skulle de komme til å revurdere det valget, vil vi selvfølgelig lytte til det.

– Har ikke hele abortstriden og striden om bioteknologiloven vist at forskjellen mellom KrF og Ap er enorm?

– Nei. Det er en forskjell både vi og Knut Arild Hareide (tidligere KrF-leder, journ.anm.) visste godt om da han anbefalte sitt valg. Sånn er det. Det er synspunkter vi har strid om. Der er KrF er i mindretall. Jeg har bestandig vært opptatt av å behandle det spørsmålet med stor respekt. Men Stortinget har avgjort det med et stort flertall. Da mener jeg det er ryddet bak oss.

Støre sier han ikke har brukt mye tid på å håpe at KrF bytter side på nytt.

– Men jeg håper at det blir mest mulig oppslutning om politikk på den sida av streken. Og sånn som jeg kjenner KrF, har de mange synspunkter som trekker i den retningen. Men nå har de altså valgt kompaniskap med Frp og Høyre. Da får de ta ansvar for det.

– Hva med Venstre?

– Det er et parti som har andre tilnærminger til så mye politikk med tanke på arbeid, velferd og privatisering at det ikke er en naturlig partner for Ap.

Vil ikke sette et mål

Ved valget i 2017 fikk Ap 27,4 prosent av stemmene og gjorde dermed et av historiens dårligste valg. Ambisjonen må være å komme seg over dette nivået, mener Støre.

Analysen hans drøye 14 måneder før valget er følgende: Gjennom krisehåndteringen har et bredt stortingsflertall ført tradisjonell sosialdemokratisk politikk. Det har kostet Ap, mens regjeringen har fått den politiske gevinsten.

Han avviser likevel at det gjør det vanskeligere å vinne valget neste år. Etter at regjeringen kom fram til en enighet med Frp om revidert budsjett, er norsk politikk tilbake til normalen, mener han. I en tid med høy arbeidsledighet og hvor industrien må klimaomstilles, mener han det vil være stort rom for å vise fram politiske forskjeller.

– Vi kommer til å gå til velgerne med et sosialdemokratisk prosjekt for det neste tiåret, sier Støre.

Git: master, Env: production, Sanity: production