Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Amazon-eid nettbokhandel vil selge norske bøkerKan ta knekken på fastprisavtalen, frykter medieviter

Rykker inn i Bok-Norge

POSITIV: Bokkjøperen Rakel Filtvedt, her i Ark-butikken på Ullevaal stadion i Oslo, ønsker både Book Depository og Amazon velkommen til Norge. – Jeg tror ikke det vil være ødeleggende for norske bokhandlere, sier hun.

Den Amazon-eide nettbokhandelen Book Depository er nå på full fart inn i det norske bokmarkedet. – Dramatisk, sier professor.

– Jeg tror vi trenger flere aktører i bokmarkedet, sier bokkjøper Rakel Filtvedt da hun får høre at den Amazon-eide nettbokhandelen Book Depository er på vei til Norge.

Hun har selv bodd i USA og er vant til å handle bøker på nettet. I dag er hun imidlertid innom Ark-filialen på Ullevaal stadion i Oslo.

Men nettopp Ark er blant bokhandlene som kan få det tøft hvis nettgiganten Amazon begynner å selge norske bøker.

Det multinasjonale selskapet har i lengre tid snust på det skandinaviske markedet. Tidligere i år meldte flere svenske medier at Amazon er i ferd med å etablere et logistikksenter i Eskilstuna, noen mil vest for Stockholm.

I mai ble det kjent at den Amazon-eide nettbokhandelen Book Depository har inngått avtaler med den svenske distributøren Förlagssystem og det danske forlaget Gyldendal.

– Har kontaktet alle

Klassekampen erfarer at Book Depository nå tatt kontakt med flere norske forlag.

– Vi er blitt kontaktet av Book Depository, bekrefter Håkon Kolmannskog, forlagssjef i Samlaget.

Han oppgir at de har fått noen e-poster, men understreker samtidig at Samlaget ikke har gått i dialog med nettbokhandelen. Ytterligere kommentarer vil han ikke gi.

«Dette kan på sikt føre til en liberalisering og undergraving av den norske modellen»

HELGE RØNNING, PROFESSOR I MEDIEVITENSKAP, UIO

En sentralt plassert kilde i norsk forlagsbransje sier til Klassekampen at Book Depository har tatt kontakt med «alle de store norske forlagene».

Kilden bekrefter også at vedkommendes eget forlag er blitt kontaktet. De første henvendelsene skal ha kommet «rundt 17. mai». Ifølge kilden ber Book Depository om levering til et lager i Polen eller Tyskland i første omgang.

Klassekampen har de siste dagene forsøkt å innhente kommentarer fra de største forlagene i Norge, men få av dem besvarer våre henvendelser. Ingeri Engelstad, forlagssjef i Oktober, kan derimot fortelle at forlaget hennes ikke er blitt kontaktet av Book Depository.

Ikke redd for konkurranse

Heller ikke Gyldendal Norsk Forlag er blitt kontaktet, opplyser administrerende direktør Arne Magnus.

– Men vi håper at de vil gjøre det, sier Magnus.

– Hva er grunnen til det?

– Vi går i dialog med alle som vil bringe våre bøker ut til leserne. Dette vil være en spennende aktør i det norske bokmarkedet, som kan skape både forandring og mer konkurranse i bransjen.

Apropos konkurranse. Gyldendal-konsernet er heleier av bokhandelkjeden Ark, som er Norges største.

– Vil ikke Book Depository bli en formidabel konkurrent til Ark?

– Det vil overraske meg stort om ikke Ark er forberedt på den konkurransen. Det er ikke noe nytt med konkurranse i den norske bokbransjen, og så langt har det gått ganske så bra for Ark.

– Prekært behov for boklov

I vinter kunne passasjerene på T-banen i Oslo hvile øynene på en reklamekampanje fra Book Depository.

Her skrøt de av gratis leveranse av «20 millioner bøker» og lanserte det norske slagordet «smaken er som baken – delt».

Skulle Book Depository få fotfeste i Norge, vil den Amazon-eide nettbokhandelen kunne bli en markant utfordrer til norske bokhandlere.

– Dette vil være ganske dramatisk for det norske bokmarkedet, sier professor Helge Rønning, som i fjor ga ut ei bok om norsk litteraturpolitikk med professorkollega Tore Slaatta.

Rønning frykter at dersom en sterk internasjonal aktør som Book Depository får innpass i Norge, kan det gå utover det norske litterære systemet, hvor blant annet fastpris er et viktig element.

– Dette er et skjørt system med ulike bransjeavtaler som er bygget opp over lang tid. Hvis Book Depository – og eventuelt Amazon – nå kommer inn i norsk litteraturbransje, kan dette på sikt føre til en liberalisering og undergraving av den norske modellen, sier Rønning og legger til:

– Dette er for øvrig nok et eksempel på at behovet for en boklov i Norge blir stadig mer prekært.

– Kan ta store andeler

Terje Colbjørnsen, som er førsteamanuensis ved Oslomet og forsker på bokbransjen, mener Book Depository vil bli en sterk aktør i det norske bokmarkedet.

– De vil kunne ta store markedsandeler fra de eksisterende norske nettbokhandlene, som Ark og Norli og Tanum, sier han.

– Det kan vel være positivt for norske bokkjøpere?

– Ja, så lenge Book Depository konkurrerer på like vilkår som de andre og forholder seg til norske mekanismer for prisregulering, vil det komme norske kunder til gode. De vil nok også til en viss grad kunne presse prisene ned, men langtidseffektene er jeg mer usikker på.

I mai i år hevet bokbransjen i Danmark øyenbrynene da det ble kjent at det danske storforlaget Gyldendal hadde inngått en avtale med Book Depository. Forlagssjef Morten Hesseldahl har nemlig tidligere advart mot Amazon.

Etterpå har Hesseldahl vært ute i danske medier og understreket at Book Depository er en «selvstendig juridisk virksomhet», og at det derfor blir feil å si at forlaget hans har inngått en avtale med Amazon.

Den amerikanske nettgiganten har også tidligere snust på det norske bokmarkedet.

I 2012 meldte Klassekampen at Amazon hadde vært i kontakt med Bokbasen for å kjøpe metadata om norske bøker. Selskapet aksepterte imidlertid ikke betingelsene de ble tilbudt.

Terje Colbjørnsen synes det er vanskelig å spekulere i om Book Depository fungerer som en døråpner for Amazon til norske bokmarkedet.

– Men Book Depository er alene en vesentlig aktør i internasjonal sammenheng, og det finnes jo norske bokkjøpere som benytter denne tjenesten i dag, sier han.

Bokkjøper Rakel Filtvedt ønsker i hvert fall både Book Depository og Amazon velkommen til Norge.

– Jeg tror ikke det vil være ødeleggende for norske bokhandlere, men til slutt vil det være prisen som avgjør, sier hun.

Git: master, Env: production, Sanity: production