Du kan bla til neste sideBla med piltastene

UD har brukt flere millioner kroner på materiell for å få en plass i FNs sikkerhetsråd:

Fremmer Norge med sokker

LIKER DET ROSA: Utenriksdepartementet har brukt flere millioner kroner på kampanjemateriell for å sikre Norge en plass i Sikkerhetsrådet, og viser det fram på Instagram. Til høyre poserer utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) med sikkerhetsrådssokker under sitt besøk i FN i mars 2019. Øverst til venstre Vilde Michelsen Værøyvik, Senior Election Officer ved den norske FN-delegasjonen i New York. ALLE FOTO: UD

DYRT: Norge har svidd av flere millioner kroner på blant annet sokker, penner og pins i kampen om en plass i FNs sikkerhetsråd. – Fornuftig, sier UD.

Det er siste innspurt av Norges kampanje for å sikre seg en plass i FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022. Norge kjemper mot Canada og Irland om én av to plasser i et av internasjonal politikks mektigste organer.

Den store ildtesten er førstkommende onsdag når FNs generalforsamling skal velge nye medlemmer til Sikkerhetsrådet. Det er 20 år siden sist Norge hadde en plass rundt bordet i sikkerhetsrådssalen i FNs hovedkvarter i New York.

Utenriksdepartementet (UD) har jobbet intensivt og strategisk over mange år for å sikre seg den nødvendige støtta fra to tredeler av FNs 193 medlemsland. Det er blant annet blitt gjort gjennom omfattende stemmejakt på reise til flere land – og gjennom såkalte stemmebytteavtaler.

Kampanjen har ikke vært billig. UD hadde til og med 2019 hatt nær 30 millioner kroner i direkte utgifter til kampanjen. Klassekampen har fått innsyn i et oppdatert og detaljert regnskap i hva millionene har gått til.

Blant annet er 9 millioner kroner av disse pengene blitt tildelt utenriksstasjonene for «representasjon og reiser». 4,6 millioner kroner har blitt brukt på «reiser med kampanjeformål». 5,5 millioner kroner har blitt brukt til kampanjemateriell, og nesten 4 millioner kroner har gått til å fly inn en rekke FN-ambassadører på to «studieturer» til Norge.

300.000 til sokker

UD har gått kreative veier for å promotere Norges kampanje. Flere millioner kroner er brukt på å produsere kampanjemateriell i knæsj rosa farger, som er en del av Norges kampanje-layout.

I 2019 brukte UD blant annet 302.000 kroner på å produsere rosa sokker med logo av et gult hjerte.

Da utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) var på besøk i FN i mars 2019, poserte han gledelig på Twitter med sokkene.

«UD bruker penger som fulle hedgefondforvaltere»

BJØRNAR MOXNES, RØDT-LEDER

«Fine sokker! Vi elsker å se at våre ministre går ‘all in’ for å vise at Norge er en konsistent partner for en felles framtid», skrev FN-ambassadør Mona Juul som en kommentar til bildet.

I tillegg til det store sokkebudsjettet har UD de siste årene brukt nesten en halv million kroner på pins og mansjettknapper, 521.000 kroner på notatbøker, 246.000 kroner på drikkeflasker og 50.000 kroner på brillepusseskinn til kampanjen.

Studietur med øystater

En annen stor utgiftspost er de nær fire millioner kronene som er brukt på det UD omtaler som to studieturer for FN-ambassadører i Norge. I mai og august 2019 sponset UD reiser til Norge for henholdsvis 18 og 20 FN-ambassadører, etter invitasjon fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

FN-ambassadørene kom i hovedsak fra små øystater og gruppa av FNs minst utviklede land, opplyser UD. Turen gikk både til Oslo og Tromsø, og tema for turen var hav og klima.

Flyturene, som i hovedsak var på business class, kostet norske skattebetalere 2,1 millioner kroner. I Oslo ble gjestene innkvartert på fasjonable Grand Hotel, noe som kostet 331.000 kroner.

Programmet besto blant annet av lunsj med Oslos byrådsleder Raymond Johansen på Rådhuset, mottakelse i statsministerboligen med Erna Solberg og audiens med Kronprins Haakon på slottet.

I løpet av de to studieturene spiste og drakk FN-ambassadørene for over 300.000 kroner. Det var blant annet på middager og lunsjer på Ekebergrestauranten, Festningen og Sæterhytta i Oslo.

FN-ambassadørene ble også tatt med til Sommarøy utenfor Tromsø, transportert på egne kystvaktskip fra Tromsø. På Sommarøy la UD opp til både fisking, gåturer og fiolinkonsert.

Hotellovernatting, fisketur, leie av varmedresser og transport i forbindelse med besøkene på Sommarøy kostet over 450.000 kroner.

Rødt: – Sløseri

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er kritisk til UDs pengebruk.

– UD bruker penger som fulle hedgefondforvaltere. Dette er et meningsløst sløseri med skattebetalernes penger, sier Moxnes.

Han sier at pengebruken til Norges sikkerhetsrådskampanje ikke på noen måte står i stil med formålet, og mener UD kaster bort millioner «for å spise kirsebær med de store».

SV-leder Audun Lysbakken er også kritisk.

«Det slår meg som i overkant sløsete å bruke over 700.000 kroner på pins og sokker, men jeg er mer opptatt av hva Norge vil bruke plassen i sikkerhetsrådet til. At Norge også har vært på aktivt stemmefiske hos diktaturer, er ikke tillitvekkende», skriver Lysbakken i en e-post.

Di­plo­ma­ti på høy­gir

Statssekretær Jens Frølich Holte forsvarer UDs pengebruk.

«Dette er fornuftig pengebruk fordi det er i Norges sterke interesse å sikre en plass i FNs sikkerhetsråd. Kampanjen er først og fremst diplomatisk aktivitet på høygir hvor kontakten overfor alle FNs medlemsland intensiveres. Det vil Norge nyte godt av også etter at kampanjeperioden er over», skriver statssekretær i UD Jens Frølich Holte (H) i en e-post.

Han mener bruken av blant annet 300.000 kroner på sokker var nødvendig.

«Valgkampmateriell er en del av alle valgkamper, også i norsk politikk. Vi må være synlige på lik linje med våre konkurrenter og derfor bruker vi materiell til å forsterke budskapet vi fremmer», skriver han.

To studieturer for FN-ambassadører oppfylte et sentralt mål ved kampanjen om å presentere norsk politikk, skriver han.

«FN-ambassadørene er nøkkelpersoner i sine respektive lands utenrikstjenester. Det er svært viktig at de kjenner politikken til kandidatlandene, og våre konkurrenter har også invitert på besøk til sine land. Studieturene gjør det også mulig å fremme norske interesser langt utover det som handler om valget nå neste uke».

Git: master, Env: production, Sanity: production