Ilden som brant ut
50 ÅR SIDEN STREIKEN

Det kan hende vi tar feil, men vi gjetter at mange av Klassekampens lesere vil tenke på én bestemt tekst når ordene «Sauda» og «streik» faller – nemlig et tidlig stykke virkelighetslitteratur fra 1972 som det oser arbeiderkamp av: romanen «Sauda! Streik!» av nylig avdøde Tor Obrestad. Denne uka er det 50 år siden begynnelsen på streiken boka forteller om – en streik der arbeiderne i ovnshuset i Sauda gjorde opprør mot egne tillitsvalgte og fagforening, og la ned arbeidet på eget initiativ med krav om bedre lønn. Streiken varte i nesten fem uker, fra 2. juni til 3. juli.
Obrestads roman om streiken i Sauda er like mye en fortelling om en ung og ny, rødmalt politisk vekkelse som det er fortellingen om lønnsvilkår og fagforeningshistorie:
Møt Martin Anda, en ung, rød jusstudent på selvproletaringstokt som reiser fra Oslo for å ta seg jobb ved smelteverket Electric Furnace Productions i Sauda. Allerede på ferja over Boknafjorden innvies han i et rykte: Det brygger til streik i Sauda. De jobber og driver på, blir det sagt. Hvem? Svaret fra medpassasjeren er unnvikende. «Tja, – han drog på akslene – dei er i gang.»
Møt også Kjell Sand, den diktskrivende streikegeneralen med Mao på innerlomma, som trollbinder forsamlinger og som taler fagforeningen imot når lønnsforhandlingene strander enda en gang. Sand dukker opp på et møte i ovnshusgruppa på side 69 i romanen, og på dette tidspunktet er det ingen som tviler på at ryktet om streiken fra ferja var sant. Salen er fullsatt, og stemningen er elektrisk.
«– NEI, ropar det frå salen. – Vi har prøvd alle lovlige vegar, seier Kjell Sand. – Vi har forhandla, Bjørn. Vi kjem ikkje lenger med det, er det ikkje klart nå? – SMELL I VEG, ropar det frå salen, og folk klappar».
Arbeidsfolk og Maos mann
De som kjente ham, forteller at virkelighetens Kjell Sand, den steile streikegeneralen Kjell Pettersen, var en minst like kraftfull taler og agitator som Obrestads romanfigur Kjell Sand. Pettersen hadde vært sekretær i klubben ved smelteverket, men trakk seg fra vervet da det brygget til streik. Han ble valgt til streikeleder i stedet. I riksavisene ble Kjell Pettersen omtalt som Maos mann i Sauda, og til journalistene sa han gjerne at tida var kommet for at de røde stormer ned fra fjellene.
Da ovnshusarbeiderne på smelteverket la ned arbeidet mot de tillitsvalgtes vilje, var landets øyne festet mot Sauda, og streiken ble knyttet til en gryende ml-bevegelse. Enda tydeligere ble det da streiken var omme og Kjell Pettersen flyttet til Oslo og ble en av stifterne av AKP(m-l), der han i årene som fulgte skulle sitte i Sentralkomiteen.
Men dagens klubbleder ved smelteverket, Kjell Arnold Pettersen, som var fjorten år gammel den gangen streiken satte inn i Sauda, er ikke i tvil om at historien på smelteverket har en mer nyansert side.
– Det var ikke sånn at hele Sauda var rødmalt da de gikk til streik, sier Kjell Arnold Pettersen i dag.
Han vet hva han snakker om – Kjell Pettersen var nemlig faren hans.

– Det har i ettertid vært et voldsomt fokus på faren min. Og greit, han var en dyktig mann og en god politisk agitator. Men streiken handlet om 240 arbeidsfolk som sto sammen for bedre vilkår. Det var ikke slik at alle ovnshusarbeiderne delte de politiske oppfatningene til faren min, sier sønnen og fagforeningsmannen.
Nedbemanning og arbeidspress
Streiken skjedde ikke over natta. I ovnshuset på smelteverket hadde misnøyen ulmet i flere år. Arbeidet var blytungt. Lønna sto ikke i stil med påkjenningene.
«Skiftarbeid i ovnshuset er jævlig», sier en av arbeiderne til Martin Anda tidlig i Obrestads roman.
«Blir sløv av det. Alltid i mørke. Heim og sove, ete, kvile, så på arbeid att. Dagane blir borte. Vi kan ikkje følgje med på noko. Så skjer det ulykker i sløvskap.»
Også Kjartan Fløgstad har skrevet om tilværelsen for en ovnshusarbeider ved et smelteverk. I sakprosaverket «Arbeidets lys – tungindustrien i Sauda gjennom 75 år», beskriver Fløgstad de enorme mangansmelteovnene som må holdes i live dag og natt, helligdag som hverdag, mens den rødbrune røyken stiger opp. Uten mennene i ovnshuset stopper hele smelteverket.
«Omnshuset er sjølve hjartekammeret i eit smelteverk. Det er den viktigaste avdelinga. Det hardaste arbeidet», skriver Fløgstad om slitet og misnøyen som ledet fram til streiken i 1970.
I løpet av kort tid var det hardeste arbeidet nemlig blitt enda hardere. Fra 1962, da den forrige store streiken i Sauda hadde funnet sted, og fram til 1970, ble produksjonen ved smelteverket doblet. Man gikk fra å produsere 100.000 til 200.000 tonn i året på bare åtte år. I samme tidsrom gikk antall ansatte ned – fra 1300 til 1000.
«‘Ja, kom til Sauda’, svarte faren min. ‘Så skal vi hive dere på sjøen’»
— KJELL ARNOLD PETTERSEN, KLUBBLEDER I SAUDA
Nedbemanningene gikk hardt ut over ovnshuset, og presset på både ovnene og folka som passet dem ble stadig hardere. Flere dramatiske ulykker, noen med dødelig utfall, fant sted. Samtidig ble lønnssystemet lagt om: Man skulle gå fra fellesbonus til gruppebonus. Ovnshusarbeiderne havnet nederst på rangstigen og ville få smuler.
– Aller verst var den umyndiggjøringen de ble utsatt for. De hadde fått lønnsdiktat år etter år og hadde ingen innflytelse over forhandlingene, sier historiker Harald Berntsen.
Kravet var derfor at bonusen skulle erstattes med et garantert tillegg på tre kroner timen. Ledelsen svarte blankt nei.
Arbeidsretten på sjøen
Grunnleggende sett, sier Berntsen, handlet streiken i Sauda om et opprør fra grunnplanet i fagbevegelsen. Avstanden til toppene i fagbevegelsen var blitt for stor.
– Arbeiderne som streiket, hadde sakket akterut lønnsmessig. De gjorde opprør mot toppdirigeringen og ville ta tilbake muligheten til å forhandle om egne lønns- og arbeidsvilkår. Planleggingen skjedde helt bevisst: Man skulle sprenge tariffoppgjøret i 1970 i filler og ta tilbake bestemmelsesretten over egne lønnsforhandlinger.
Streikerne hadde stor støtte i befolkningen, sier Berntsen. I forkant hadde gruvearbeidere i Kiruna i Nord-Sverige banet vei, med en to måneder lang ulovlig streik som spontant skapte stor sympati hos arbeiderklassen i hele Norden – så mye at LO og NAF (i dag NHO) sammen ba NRK om å dempe dekningen av streiken.
For gruvearbeiderne i Kiruna hadde den sentraliserte forhandlingsmodellen ført til at arbeiderne ikke hadde fått stemme over et eneste tarifforslag siden 1948, påpeker Berntsen. Derfor tvang opprøret seg fram. Mye oppsikt vakte det også da den første ulovlige streiken i Norge fant sted kort tid etterpå, da arbeiderne ved Norgas i Oslo streiket i april 1970.
– Kiruna-streiken var forferdelig viktig. Den må ikke undervurderes. Streikekomiteen i Sauda visste også hva de gjorde – de hadde studert de ulovlige streikene i Kiruna og på Norgas og planlagt dette bevisst i lang tid.
En viktig lærdom fikk de fra Norgas-streiken, som ikke uventet havnet i arbeidsretten.
– Lærdommen fra Norgas gjorde at streikekomiteen i Sauda var forberedt på nøyaktig hva som ville skje. De erklærte åpent ved streikens begynnelse at de gjerne måtte stevnes for arbeidsretten, men at de ikke ville møte opp og bry seg om dommen. Tror du at de ble stevnet? Ikke i det hele tatt. Slik avvæpnet de arbeidsretten, sier Harald Berntsen.
Kjell Arnold Pettersen husker i enda mer nøyaktige ordelag hvordan faren Kjell Pettersen og resten av streikekomiteen svarte da arbeidsretten ganske riktig tok kontakt.
– De ba dem om å reise rett til helvete. Arbeidsretten svarte at i så fall kommer vi til Sauda. «Ja, kom til Sauda», svarte faren min. «Så skal vi hive dere på sjøen.»
LO skalv i buksene
Jan Ringstrand var tillitsvalgt i fabrikkarbeiderforeningen ved smelteverket da streiken sprakk. Ringstrand har vært en markant tillitsvalgt i Sauda siden 1960-tallet og husker tida svært godt. I dag er han pensjonert.
– Det var ikke noen tvil om at LO-ledelsen, altså vårt forbund, skalv litt i buksene disse ukene. Det ble klart at man hadde fått en venstreside som var beredt til å bryte spillereglene om det trengtes. De var redde for at dette skulle spre seg.
Ringstrand, som selv tilhørte SUF-leiren i Sauda, husker at LO sendte forbundsmannen fra Youngstorget for å snakke medlemmene til fornuft – han reiste til Ap-bastionen Sauda og håpet å avverge streiken. I stedet ble han satt på plass.
– Han måtte reise slukøret hjem igjen. Han forsøkte å appellere til de andre, og budskapet var at dette selvfølgelig ville gå ut over dem. De ville både bli permitterte og rammet. Men han fikk ikke noe gehør for det – alle mente at kravene ovnshusarbeiderne stilte, var helt rimelige. Så det er klart – Ap og LO ble ristet til grunnvollene disse dagene.
I dag vil de fleste mene at det var en nødvendig streik, mener Ringstrand. Klasseskillene i Sauda var nesten uhyggelig skarpe i etterkrigsårene: Direktørene bodde i store villaer, mens funksjonærene bodde på solsida. Arbeiderne bodde i røyken fra smelteverket, sto det i en reportasje VG skrev under streiken.
– På den tida var det mange av funksjonærene som fortsatt trodde at den egentlige verdiskapingen ble gjort i administrasjonen, ikke blant dem som sto på gulvet og gjorde jobben. Gode tider ble feiret blant toppledelsen og funksjonærene, mens vi som var på gulvet, ikke så noe til det. De hadde opparbeidet seg rettigheter som vi ikke hadde – fridager og arbeidstidsordninger – husker Jan Ringstrand.
– Under streiken kom en del av privilegiene som funksjonærene satt med, i større fokus. Og resultatet ble en opprydning på mange områder.
Dugnad og håndgemeng
«Det var ikke noen tvil om at LO-ledelsen skalv litt i buksene disse ukene»
— JAN RINGSTRAND, TIDLIGERE TILLITSVALGT
Det var en spesiell stemning i Sauda mens streiken varte, husker ovnshusarbeider Knut Hallan. Han har jobbet på smelteverket i 45 år, men gikk av med pensjon for sju år siden. Under streiken var han sekretær i streikekomiteen og deltok på streikemøter hver dag. Hallan og resten av komiteen hadde også sin fulle hyre med å aktivisere kollegene og hindre dem fra lediggang.
– Vi ville ikke at folk skulle gå og havne på fylla, så vi engasjerte dem i dugnadsarbeid i stedet. Alle ble stort sett engasjert i ett eller annet formål: De ble satt til å rydde lekeplasser, male forsamlingshus, og noen ble sendt ut i båter for å fiske fisk til de streikende.
Mellom de få tillitsvalgte og de som streiket kunne det bli amper stemning, husker Hallan.
– De krevde jo å gå på jobb. De hadde for så vidt rett, de kunne ikke støtte en ulovlig streik utad. Men det var spesielt: De presset oss, det endte i håndgemeng, og vi måtte stoppe dem fysisk fra å gå på jobb. Ellers tror jeg vi hadde full støtte i befolkningen.
«Det var ikke noen tvil om at LO-ledelsen skalv litt i buksene disse ukene»
— JAN RINGSTRAND, TIDLIGERE TILLITSVALGT
Selv om Hallan var sosialdemokrat, oppfattet han ikke Kjell Pettersens røde nettverk som et problem.
– Vi var klar over at Kjell Pettersen hadde kontakt med ml sentralt, men vi tenkte ikke så mye over det. Vi var såpass engasjert i å få gjennomført streiken og forholdt oss profesjonelt til det, sier Hallan.
I årene etter streiken er klasseskillene i Sauda blitt gradvis mer utvisket, sier Hallan.
– Og streiken, den vant vi. Vi kom godt ut av det.
Resultatet ble en garantert minstebonus på 1,50 kroner i timen for ovnshusarbeiderne. For streikekomiteen var dette en seier: De hadde fått gjennomslag for garantien og for første gang fått medvirke i egne lønnsforhandlinger.
I tillegg kom støtta fra hele landet: Det ble samlet inn så mye penger til støtte for streikerne at de kunne sende pengene videre til nye «ville» streiker. I Oslo sto sporveisbetjeningen for tur, og de aksjonerte samme høst med økonomisk støtte og råd fra Sauda.
Streikegeneralen
I Sauda Fabrikkarbeiderforening sitter Kjell Arnold Pettersen og forteller at streiken fremdeles blir husket i Sauda den dag i dag. I år hadde 1. mai-komiteen planlagt en markering av jubileet på 1. mai, men feiringen måtte utgå av smittevernhensyn.

– Streiken er en historie om at arbeiderne faktisk tonet flagg. De fikk ledelsen til å forstå at samarbeid med arbeidsfolk er veien å gå, i stedet for den konfrontasjonslinja de hadde lagt seg til på 1970-tallet. Den gangen var det trøbbel med det meste: med lønn, HMS, med skader på jobb. Den nye ledelsen som etter hvert kom inn, forsto mer av verdien av samarbeid.
I Obrestads roman er både Martin Anda og Kjell Sand seierherrer. Begge forlater Sauda, og reiser til Oslo.
Også virkelighetens Kjell Pettersen dro videre til Oslo og nye arbeidskonflikter og kamper. Pettersen ble tatt svært godt imot i hovedstaden – han var selve legemliggjøringen av den ekte, kampvillige og klassebevisste proletaren, skriver Fløgstad i sin bok om Sauda.
Men i Finn E. Vågås bok «De unge slekter: rørsla som bygde Sauda» forteller Kjell Pettersen også om streikens og seierens pris.
«Jeg tålte ikke trøkket. Den stadige fokuseringa på meg ble en belastning som jeg ikke tålte på en brukbar måte.» Så legger han til:
«Etter at kampen var over, punkterte jeg som menneske. Det ble for mye for meg.»
I Oslo publiserte han sin første diktsamling, «Fra arbeider til arbeider», fra 1973. Der finner vi blant annet et dikt om streiken han ledet:
År om annet skjer det.
EFP-arbeiderne streiker.
Bygda ligger røykfri.
Naturen trer skarpere fram.
Lufta renses.
Arbeiderne viser hvem som
egentlig har makt.