Pustevansker

  • «Jeg får ikke puste», sier afroamerikanske George Floyd mens en hvit politimann presser kneet mot nakken hans. Kort tid etter er han død. Drapet i den amerikanske byen Minneapolis mandag ble fanget på video og har ført til demonstrasjoner og voldsomme opptøyer som nå sprer seg til flere amerikanske byer. Demonstrantene roper taktfast «vi får ikke puste», som et ekko av Floyd. Ordene vekker vonde minner. «Jeg får ikke puste», sa afroamerikanske Eric Garner elleve ganger før han ble kvalt til døde av en hvit politimann i 2014. Også den hendelsen ble fanget på video og førte til massive protester mot politivold.
  • Ordene «vi får ikke puste» fungerer også som et kollektivt nødrop fra et amerikansk folk som er hardt rammet av koronaviruset. Mer enn 100.000 amerikanere har til nå mistet livet i pandemien, som rammer fattige og folk uten tilgang på helsehjelp hardt. President Donald Trumps koronahåndtering har vært preget av merkelige seanser hvor han blander egne teorier om smitte med beskyldninger mot Kina og Verdens helseorganisasjon (WHO). Trumps Twitter-håndtering av drapet på Floyd er om mulig mer forrykt. Etter at folk tok til gatene i Minneapolis etter drapet, tvitret presidenten at den venstrevridde borgermesteren var for svak og at han ville sette inn militæret mot demonstrantene.
  • Så la Trump til: «When the looting starts, the shooting starts» (når plyndringen starter, starter skytingen). Twitter merket meldingen som «oppfordring til vold». Sitatet har også en forhistorie. Ifølge avisa Washington Post er ordene et lån fra en tidligere politisjef i Miami, som på 1960-tallet var kjent for hardhendte politimetoder, særlig mot svarte. Politisjefens løfter om å skyte folk som deltok i opptøyer, roet ikke ned demonstranter, men fungerte tvert imot som bensin på bålet. Det er all grunn til å tro at resultatet blir det samme nå. Trumps trusler om å skyte dem som reagerer med sorg og sinne på brutale politidrap, viser et totalt mangel på gangsyn. Trump vil framstå som sterk og handlekraftig, men setter USA i brann.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene