Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Klima

Vidda gror igjen

Stadig mer skog på Finnmarksvidda

Mindre mat til reinen

SPRER SEG: Finnmarksvidda blir stadig mer dekket av skog. Tidligere vokste det trær bare i lune daler, mens nå gror bjørka også oppe på flatene.

Den store, golde vidda som dekker mer enn en tredel av Finnmarks areal er blitt frodigere. Der det før var nærmest arktisk ørken og karrig vegetasjon holdt seg nær bakken, strekker trærne seg nå stadig høyere.

– Vi merker endringer både på vidda og ute på kysten. Det blir mer trær, og reinens beiter endres, sier reineier Mathis A. Buljo som i snart 50 år har levd av og på vidda.

Hver vår flytter han og familien sammen med reinflokken fra vinterbeitene ved Kautokeino og ut til kysten ved Loppa helt vest i fylket. På høsten går ferden tilbake. Slik har samisk reindrift vært drevet helt siden veidefolket fulgte villreinens vandring.

– Trærne tar næringen fra de vekstene reinen skal ha, og det blir mindre mat. Vi ser også at trærne opptrer som vindskjermer, og det samler seg hard snø bak dem. Dermed får reinen det tyngre å komme ned til maten om vinteren, sier Buljo, som mener mange må tilpasse seg en ny virkelighet.

«Det blir mer trær, og reinens beiter endres»

MATHIS A. BULJO, REINEIER

– Vi mennesker kan ikke gjøre noe med dette. Det blir en for stor oppgave for oss, sier han.

For reineierne er utfordringen å finne de beste beiteområdene om vinteren, og det kan bli trangt og konflikt på felles beiteområder.

Egentlig kunne reinen holdt skogen nede om den hadde vært på vidda om våren og sommeren. Men slik er det ikke. Dyra skal la vinterbeitene få ta seg opp og drar på «ferie» til kysten. Dessuten er det mye insekter på vidda, og det liker verken rein eller reineierne. Insektet lauvmark er også en utfordring for vegetasjonen. Spesielt på kysten har den forsynt seg av mye skog og lyng.

Trenger beitedyr

Professor i økologi Rolf Anker Ims ved Norges arktiske universitet har i en årrekke forsket på natur i endring og har sett på effekten av oppvarming på Finnmarksvidda. Han er bekymret over at mer skog gjør vidda mørkere om vinteren.

– Den hvite, slette overflata reflekterer sollyset, mens en overflate brutt av trær blir mørkere og suger solas varme til seg. Dermed øker oppvarmingen, sier han.

Ims bekrefter at vidda gror igjen, og at litt høyere temperatur er en viktig årsak. At det gror igjen langs kysten og i landet for øvrig skyldes også kombinasjonen av litt varmere klima pluss at det er færre beitedyr i utmarka.

– Trærne på vidda blir en driver for klimaendringene, Trær fører til høyere oppvarming, sier professoren.

Allerede merker man lengre vekstsesong i nord med tidligere vår og litt varmere sommer. Ims er også bekymret for at naturtypen på vidda endres. Mer skog og kratt presser viddas naturlige vekster. Fugl som heilo, rype og snøspurv vil ikke finne seg til rette på en varmere vidde.

Varmt for rein

– Vi skal huske at rein også er et arktisk dyr og kan føle presset ettersom temperaturen stiger og beitegrunnlaget endrer seg, sier Ims.

Om 100 år ser han for seg et Nord-Norge som klima- og naturmessig er mer egnet for sau enn rein. Økologiprofessoren er også opptatt av lauvmarken, som har tatt livet av store arealer med bjørkeskog spesielt langs kysten i Finnmark. En ny og mer aggressiv type mark har kommet nordover. Uten skikkelig kulde vil den ikke gi seg.

– På vidda kan det fortsatt bli perioder med skikkelig kulde. Når larvene opplever 35–36 minusgrader, så dør de. Men på kysten opptrer ikke slik kulde, og da blir skadene store, sier han.