Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Argentina

Kvinnebølge slår inn

Argentinsk feminist er optimist foran valget i oktober:

I NORGE: Noelia Figueroa (34), står sentralt i kvinnekampen i hjemlandet Argentina. Hun mener feministbevegelsens framgang i Argentina blant annet handler om at den er koplet på kampen mot den nyliberale regjeringen til president Mauricio Macri. Tom Henning Bratlie

– Den neste måneden blir lang, sier Noelia Figueroa, som teller ned til valget 27. oktober, da hun håper at Argentina kan vinke adjø til sittende president Mauricio Macri.

Figueroa, professor, feminist og aktivist, heier på venstrekandidatene Alberto Fernández og Cristina Fernández de Kirchner. Den sentrale kvinneaktivisten besøkte nylig Norge, og innledet om abortkamp blant annet på konferansene Kvinner på tvers og Norges sosiale forum.

Kampen om abortretten

Kvinnebevegelsen tapte i fjor sommer kampen om ny abortlov med knapp margin. Loven om selvbestemt abort ble først vedtatt i underhuset i juni, så nedstemt i senatet i august.

– Senatet er stedet for dinosaurene i argentinsk politikk, sier Figueroa ironisk.

I dag er abort kun tillatt ved voldtekt, risiko for mors liv, eller hvis fosteret har store misdannelser.

Ifølge landets helsemyndigheter blir det gjennomført 350.000 illegale aborter årlig.

– Selv om loven ikke ble endret i fjor, så var det en stor seier at vi fikk en så brei diskusjon om abort. Før var bare det å snakke om abort skambelagt. Med millioner på gatene for lovendring fikk vi knust det tabuet.

I mai ble det fremmet et nytt lovforslag om selvbestemt abort i parlamentet. Det blir ikke behandlet før i neste periode. Rundt halvparten av underhuset og en tredel av senatet er på valg 27. oktober.

Nyliberalist for fall

Figueroa forteller at kvinnebevegelsen i Argentina har stått sentralt i kampen mot den nyliberalistiske politikken til Macri.

«Vi er i IMFs klør. Macri har tatt opp det største lånet i landets historie»

NOELIA FIGUEROA

– Den første streiken mot Macri var en kvinnestreik. Politikken hans rammer kvinner hardt, sier hun, og viser til at Argentina er i en dyp økonomisk og sosial krise.

Macri har tatt opp store lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF), og inngått avtaler med dem om omfattende kutt og sparepolitikk.

Ifølge NTB lå inflasjonen på 22 prosent i første halvår i år, og 32 prosent av befolkningen regnes som fattige.

– Arbeidsløsheten øker. Unge og kvinner rammes hardest. I formell sektor tjener menn nesten 30 prosent mer enn kvinner, og i det uformelle arbeidsmarkedet er lønnsgapet nesten 40 prosent, sier Figueroa.

Hun roser Cristina Fernández for å ha stått for omfordeling av rikdom i sin tid som president. Hun håper det samme vil skje nå, men frykter at det vil skje i mindre skala på grunn av den tøffe økonomiske situasjonen i landet.

– Vi er i IMFs klør. Macri har tatt opp det største lånet i landets historie, sier Figueroa og legger til at det er to hovedtema en ny regjering må ta fatt i.

– Det ene er å rydde opp i korrupsjon. Det andre er å lage ordninger som gir de folkelige organisasjonene mer direkte kontakt med politikerne.

Lørdag ble det meldt at Cristina Fernández de Kirchner for fjerde gang kreves stilt for retten for korrupsjonsanklager. Påtalemyndigheten ber om varetektsfengsling, men som senator har hun immunitet. Selv mener hun at anklagene er politisk motivert. Det mener Figueroa også. Hun trekker parallellen til Lula da Silva i Brasil. Han var favoritt i presidentvalgkampen i Brasil fjor, men ble i en omstridt rettssak dømt til ti års fengsel og fikk ikke stille til valg.

– Anklagene mot Cristina, er sterke, men hun har lært av kjøret mot Lula, og er bedre rustet til å møte angrepet. Jeg tror ikke de klarer å ta henne.

Presidentkandidat Alberto Fernández var visepresidentkandidat Cristina Fernández’ stabssjef da hun var president (noe hun var fra 2007 til 2015).

I primærvalget 11. august fikk de to 47,2 prosent av stemmene, mens Macri fikk 32,4 prosent. Siden har ledelsen økt på meningsmålingene.

I valget 27. oktober må en kandidat få 45 prosents oppslutning for å vinne direkte, eller få 40 prosent og minst 10 prosentpoengs ledelse over nærmeste konkurrent.

Figueroa er ikke i tvil om at de to Fernández-er (som ikke er i slekt tross samme etternavn) vil innkassere seieren allerede 27. oktober.

– Da vil vi for første gang i historien ha både en president og en visepresident som støtter sjølbestemt abort.

Ikke éi kvinne mindre

Figueroa karakteriserer seg som ihuga optimist. En av tingene som gjør henne ekstra optimistisk, er veksten i landets feministiske bevegelse.

Figuero jobber som professor på universitetet i landets andre største by, Rosario, i delstaten Santa Fé.

– Feministbevegelsen i Rosario er av de sterkeste i Argentina, sier hun, og trekker trådene til et stort nasjonalt kvinnemøte i 1986 som ble starten på en voksende bevegelse.

– Fra 2015 har bevegelsen vokst raskere. Det startet for alvor 3. juni 2015, da millioner tok til gatene mot kvinnedrap, under slagordet «Ni Una Menos» – ikke én kvinne mindre.

Hun forteller at bevegelsen har vokst til ikke bare å slåss mot sexistisk vold, men også mot kuttpolitikk, for kvinners økonomi, for utdannings- og abortrettigheter.

– Vi kjemper på alle sosiale arenaer: fagforeninger, universiteter, arbeidsplasser. En nøkkelfaktor for å forklare feministbevegelsens framgang i Argentina er kampen mot den nyliberale regjeringen til Macri. En annen viktig faktor som har gjort at bevegelsen har vokst så kraftig, er at tenåringene har strømmet til, sier 34-åringen.