Delt om dialog
Venezuela-dialog splitter
USA skjerper sanksjoner

Da nasjonalforsamlingens president Juan Guaidó tok seg selv i ed som Venezuelas president, i strid med grunnlovens artikkel 233 og høyesteretts kjennelse, slo han ettertrykkelig fast at forhandlingenes og dialogens tid var forbi.
Vel et halvt år etter har verken folkelige protester, oppfordringer til militærkupp eller stadig strammere sanksjoner avsatt president Nicolás Maduro. Nå møter Guaidó, fra partiet Voluntad Popular (VP), hard kritikk fra andre krefter lengst ut til høyre i opposisjonsfronten Mesa de la Unidad Democrática (MUD) for i det hele tatt la seg involvere i samtalene i Oslo.
Refses fra egne rekker
I et brev til Colombias president Ivan Duque, som står i spissen i fronten mot Maduro sammen med USA og Brasil, advarer opposisjonspolitikeren María Corina Machado om at opposisjonen vil miste «politisk momentum» som følge av samtalene i Oslo.
Machado leder partiet Vente Venezuela og har vært hyppig gjest i Det hvite hus siden hun ledet den USA-finansierte organisasjonen Sumaté i kampen mot president Hugo Chávez.
Guaidó svarer på kritikken med at VP og hans tilhengere må «forbli på gatene» inntil Maduro har gått av. Den eneste hensikten med samtalene er at Maduro går av, at det blir dannet overgangsregjering og at det blir holdt nytt presidentvalg, sa Guaidó etter andre samtalerunde.

VP tilhører den fraksjonen i MUD som alltid har avvist dialog og gått inn for boikott av valg som ved presidentvalget 20. mai i fjor, der fronten delte seg og Maduro ble gjenvalgt.
Pompeo ved roret
USAs utenriksminister Mike Pompeo uttrykker frustrasjon over at opposisjonen ikke står samlet bak Guaidó. Det går fram av et opptak fra et lukket møte med jødiske ledere i New York for vel to uker siden som er lekket til The Washington Post.
– Vår problem, som er å holde opposisjonen samlet, har vist seg djevelsk vanskelig, sier Pompeo.
Han tror at idet Maduro forsvinner, vil «alle rekke hånda i været og si ‘Ta meg, jeg er Venezuelas neste president’.» Det gjelder mer enn 40 personer, mener Pompeo.
Splittelsen i MUD har blitt mer tydelig etter det mislykte kuppforsøket 30. april. Hendelsen ble et gedigent nederlag for Pompeo og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. En av dem som sto på barrikaden sammen med Guaidó, var lederen for det sosialdemokratiske Acción Democrática (AD), Henry Ramos Allup, visepresident i Sosialistinternasjonalen siden 2012.
Ulike linjer
Da Allup var nasjonalforsamlingens president, ville han avsette Maduro umiddelbart etter at forsamlingen trådte sammen i januar 2016 etter valgseieren i desember 2015. Nasjonalforsamlingen har ikke mandat til en slik avsettelse, og Allup havnet dermed i strid med MUDs presidentkandidat Henrique Capriles fra Primero Justicia.
Capriles ville heller satse på å umiddelbart starte innsamling av underskrifter for å utløse et tilbakekallingsvalg mot Maduro. Deretter lå Capriles i bitter strid med Allup om hvem som skulle være MUDs presidentkandidat og nølte med å kaste seg på Guaidó da han proklamerte seg som president 23. januar.
VP sto i spissen for å dra i gang de voldelige protestene og rigge til guarimbas (barrikader), i februar-juni 2014 og i 2017. Protestene ble kalt La Salida (Utgangen).

Det er rimelig å anta at samme splittelse sitter ved bordet i Oslo, med et flertall av MUD som ønsker dialog, slik meningsmålingene hele tida har vist.
USAs visepresident Mike Pence er i løpende kontakt med Guaidó, ifølge nyhetsbyråene.
«Det eneste å forhandle med Nicolás Maduro om, er vilkårene for hans avgang», slo utenriksdepartementet i Washington fast 27. mai.
Oljekrana skrudd til
USA skrur til sanksjonene, med øye for å ramme det månedlige lokale matvaredistribusjonsprogrammet (CLAP) som omfatter seks millioner mennesker.
Oljeeksporten sank med 17 prosent i mai som følge av USAs embargo. USA har nå stengt vinduet på tre måneder for selskaper til å trekke seg ut, men forlenget fristen for Chevron og Haliburton til 27. juli, ifølge Bloomberg.
Produksjonen sank i mai til 874.000 fat, melder Reuters med oljeselskapet PdVSA og Refinitiv Eikon som kilde.