Kaotisk valg
Svakt håp om bedring foran valg i voldsherjet land:

– I den situasjonen Guatemala er i, er det vanskelig å se for seg at det blir et rettferdig valg, sier seniorrådgiver Beate Thoresen i Norsk Folkehjelp, som selv har bodd i landet i mange år.
Urolig for partnere
Thoresen viser til at det er ekstrem eller høy risiko for vold eller konflikt i forbindelse med valget i 75 prosent av Guatemalas 340 kommuner.
Medlemmer i Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner i landet opplever trusler, trakassering og drap.
– Situasjonen er kritisk for sosiale bevegelser. Voldsfaren er bratt økende. Bondebevegelsen Codeca og deres parti MLP opplevde at seks av deres ledere ble drept i fjor. Hittil i år er tre drept, og en kvinne har forsvunnet, sier hun.

Ifølge Norsk Folkehjelp ble totalt 391 menneskerettighetsforkjempere trakassert, 147 kriminalisert og 26 drept i Guatemala i fjor.
Thoresen trekker fram at det har vært store demonstrasjoner mot korrupsjonen i landet helt tilbake til 2015, da president Otto Pérez Molina ble presset til å trekke seg.
– Også den sittende presidenten Jimmy Morales er svært upopulær, sier hun.
– Han har ikke fått til mye av det han lovet, men han har fått gjennom vidtrekkende nye lover om straffrihet og har ensidig trukket støtta til den FN-støttede internasjonale kommisjonen mot straffrihet i Guatemala, Cicig.
19 kandidater
Valget skjer i et oppsplittet politisk landskap: 26 partier og 19 presidentkandidater kjemper om stemmene.
I forkant av valget har det vært mye strid om hvem som får lov til å stille som presidentkandidat. Grunnloven hindrer president Morales i å stille.
Den populære tidligere riksadvokaten og korrupsjonsjegeren Thelma Aldana fikk en mindre korrupsjonsanklage mot seg dagen før hun skulle registrere seg som kandidat og ble nektet å stille. Tidligere presidentfrue Sandra Torres, som har atskillig tyngre korrupsjonsanklager mot seg, fikk sin siktelse utsatt i måneder, til dagen etter at hun hadde registrert seg. Nå er Aldana i USA og frykter for sitt liv, mens Torres er en av favorittene foran første valgomgang i presidentvalget, der de to med flest stemmer går videre dersom ingen får 50 prosent i første runde.
«Situasjonen er kritisk for sosiale bevegelser. Voldsfaren er bratt økende»
— BEATE THORESEN, NORSK FOLKEHJELP
Småbruker- og landarbeiderbevegelsen Codeca er blant flere som har stiftet nytt parti foran valget. Partiet deres, MLP, stiller med Thelma Cabrera i spiss. Hun er uten korrupsjonsanklager, men møtes med hets om at hun har lite utdanning og erfaring.
Cabrera/MLP er på stigende kurs i meningsmålinger, men Thoresen påpeker at det er vanskelig for venstrepartier å nå opp, både på grunn av svak mediedekning og fordi venstresida er splittet opp i fem–seks partier.
– Blant kandidatene med mest oppslutning i meningsmålingene er Cabrera nå eneste kandidat som står for en endringsagenda. Hun slåss mot rasisme og diskriminering og ønsker en ny grunnlovsprosess, sier Thoresen.
Hun viser til at valgrådet i landet hadde stor tillit i mange år, men at opptakten til valget i år har sådd tvil om dette.
– Det handler både om mye usikkerhet rundt de juridiske avgjørelsen om hvem som får stille og om bråk rundt valgfinansiering og bruk av offentlige midler i valgkampen. Folket er mot korrupsjon, men ingen har klart å knekke systemet med korrupsjon og tette bånd mellom politikere og organisert kriminalitet. Det er ikke et oppløftende bilde.
Sliter med tung korrupsjon
Med korrupsjonsjeger Thelma Aldana ute av valgkampen og anti-immunitetskommisjonen Cicig slått hardt tilbake, er det små sjanser for at valget vil kunne svekke korrupsjonen.
«Tilbakeslaget mot anti-korrupsjonsframstøtene vil få reelle konsekvenser for valget søndag», skriver den britiske avisa The Guardian.
Avisa viser til at politiske partier i valgene i 2011 og 2015 dekket halvparten av sin valgkampfinansiering med midler fra organisert kriminalitet og korrupsjon.
Cicig har støtte fra 80 prosent av folket, men vil likevel måtte avslutte sitt arbeid i september.

Avisa skriver at den guatemalanske elitens bekjempelse av Cicig har hatt full ryggdekning fra USAs regjering.
Morales har gjort sitt for å få USA på lag. Hun har blant annet invitert amerikanske soldater til å patruljere Guatemalas grense mot Mexico. Over 470.000 guatemalanere har blitt stoppet på Mexico-grensen siden Morales tok over i 2016, en dobling fra forrige regjeringsperiode.
Svært mange av kandidatene som stiller til valg har ifølge The Guardian tette bånd til organisert kriminalitet.
Avisa viser blant annet til Mario Estrada, en av dem som ønsket å stille til presidentvalget, men som ble arrestert i USA i april, anklaget for samarbeid med det kriminelle Sinaloa-kartellet. Estrada skal ha tilbudt kartellet sin støtte, mot løfter om valgkampfinanisiering og hjelp til å utføre attentat mot Thelma Aldana.