Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Finans

Bankgigant kan bli dømt

Elleve år etter bankkollapsen på Island kan en av finanskrisas «store fisker» ende bak lås og slå:

FØRSTEFIOLIN: Björgólfur Guðmundsson var styreformann, hovedeier og største lånetaker i Landsbanki som gikk konkurs 7. oktober 2008. Her er Guðmundsson, som tidligere eide klubben West Ham United, på fotballkamp i London en og en halv måned før det tredje største finanskrakket i historien rammet Island. FOTO: IAN KINGTON, AFP/NTB SCANPIX IAN KINGTON

Finanskrisa i 2008 har fått alvorlige følger for folk over hele verden. Få banksjefer har blitt straffet. Ifølge avisa The Financial Times er kun 47 personer dømt på verdensbasis etter finanskrisa.

25 av disse domfellelsene har funnet sted på Island, der sentrale spillere i bankene Kaupthing, Glitnir, Byr og Landsbanki har fått fra et halvt år og opp til fem og et halvt år fengsel.

En av dem som ikke har blitt dømt, er Björgólfur Guðmundsson. Han var styreleder og største eier i islandske Landsbanki, som i likhet med Kaupthing og Glitnir, gikk konkurs i oktober 2008 etter å ha vokst med lånte penger. Nå, elleve år seinere, risikerer også Guðmundsson å havne bak lås og slå.

Som Klassekampen tidligere har omtalt, har en stor ankesak de siste ukene gått i Paris. Rundt 100 personer i Frankrike føler seg svindlet av Landsbankis tidligere filial i Luxembourg. Eva Joly representerer 41 av låntakerne.

– Må straffes

Av de elleve på tiltalebenken, er Björgólfur Guðmundsson den som hadde den høyeste posisjonen i Landsbanki. Den i dag 78 år gamle islendingen var bankens styreleder og største eier fram til konkursen 7. oktober 2008. Han var også Islands nest rikeste mann – kun forbigått av sin medeier og sønn Björgólfur Thor Björgólfsson, som den dag i dag er landets rikeste.

I ankeretten i Paris er faren og kollegene fra Landsbanki Luxembourg anklaget for bedrageri: De er anklaget for å ha rådet folk til å ta opp risikable lån, samtidig som banken var truet av kollaps.

Bedrageriet skal ifølge den franske statsadvokaten ha bestått i at Landsbanki visste at lånene ikke ville fungere som lovet, og at banken promoterte låneproduktet i et forsøk på å komme seg ut av gjeldsproblemer. Etter kollapsen falt verdien av kundenes investeringer, og bankens konkursbo krevde at kundene skulle kastes ut fra sine hjem.

PROTEST: I 2009 krevde folk på Island regjeringens avgang etter bankkollapsen. FOTO: INTS KALNINS, AFP/NTB SCANPIX INTS KALNINS

Høringen som har gått i Paris den siste måneden, har ikke munnet ut i en dom – den kommer først i høst. Men statsadvokaten er klokkeklar i sin anbefaling til dommerne:

«(Gudmundssons) forsvar består i at han hevder han først ble klar over problemene med equity release-lån etter at banken kom i vanskeligheter», skriver statsadvokaten, som mener han utvilsomt har hatt kunnskap om de økonomiske problemene Landsbanki sto i, rett før krisa.

Statsadvokaten konkluderer med at både banken og Guðmundsson «må straffes», og ber om fem års fengsel, en bot på om lag tre og en halv million kroner og internasjonal arrestordre på islendingen. Konklusjonen er bygget på tre argumenter:

  • Guðmundsson hadde som styreleder makt og ansvar over Landsbanki, inkludert filialen i Luxembourg.
  • Som styrets leder har han vært informert om og klar over bankens finansielle problemer i markedet og mangelen på egenkapital.
  • I og med at han også var den som selv lånte mest fra banken, ville han også bli «den som begunstiges mest av bedrageriet» han anklages for.

Dro økonomien med seg

Den norske samfunnsøkonomen Svein Harald Øygard var til stede i retten i Paris 10. mai og ble utspurt i nær fire timer som ekspertvitne. Øygard kjenner usedvanlig godt til finanskrisa på Island, da han jobbet som midlertidig sentralbanksjef der under opprydningen etter krakket. Nå gir han ut bok om hvordan det opplevdes fra innsida, i boka «På Finanskrisens slagmark», som Klassekampen omtalte 28. mai.

På grunn av sin rolle som vitne, vil ikke Øygard mene noe om den konkrete rettsprosessen med de franske låntakerne. Men han sier arbeidet til Eva Joly og hennes team har vært «eksepsjonelt».

– Det Joly har bidratt til, mangler sidestykke, endog globalt. I USA, hvor krisa startet, har kun en mellomleder i en mellomstor bank fått fengselsstraff etter krisa. I denne saken innstiller statsadvokaten på at seks personer fra Landsbanki og banken selv skal dømmes.

Øygard understreker at saken er oppsiktsvekkende ikke bare i antall, men også i posisjon: At en styreformann og hovedeier i en gigantbank risikerer fengsel, er helt unikt.

– Guðmundsson var styreleder og, sammen med sønnen, den største eieren i banken, med en eierandel på mer enn 50 prosent.

– Og hvilken rolle spilte han i finanskrisa på Island?

– Landsbanki, sammen med Kaupthing og Glitnir, sto i spissen da et gigantisk korthus ble bygd på Island. Eierne kjøpte hver sin bank med penger lånt i de andre bankene. Åtte av bankenes ti største låntakere var eierne selv. I Landsbanki var det styreformannen og hans sønn. Og bankenes kollaps, som kom i løpet av én uke i oktober 2008, gjorde at hele økonomien og befolkningen på Island ble dratt med ned i dragsuget. Resultatet ble en gjeldskrise for husholdningene og bedriftene, og den høyeste arbeidsledigheten i moderne historie, forklarer Øygard.

Konkursen av de tre bankene står i dag igjen som det tredje største krakket i historien.

– Det kostet den globale økonomien 40 milliarder euro og islendingene en reallønnsnedgang på 10 prosent, sier Eva Joly til Klassekampen.

Advokatkontoret som forsvarer Björgólfur Guðmundsson med advokaten Felix de Belloy, har ikke svart på Klassekampens forespørsler.