Du kan bla til neste sideBla med piltastene
1. mai

Rekordmange i tog i de store byene

KLAR TIL KAMP: Bunadsgeriljaen i 1. mai-tog i Trondheim. Frida Holsten Gullestad

Bunadsgeriljaen var sterkt til stede på tvers av landet. Siden organisasjonen ble startet for en måned siden, har den fått 17.500 medlemmer og en facebookside som preges av engasjement og visuelt slagferdige aksjoner.

I går vaiet geriljaens fane i hele tolv tog, fra Oslo via flere steder i Møre og Romsdal til Trondheim og Helgeland.

Aksjonen begynte som en protest mot nedleggelsen av fødeavdelingen i Kristiansund, hvor 2000 demonstrerte i går.

Etter hvert har den utviklet seg til en protest på vegne av alle distriktskvinner, for å gi fødende trygghet og nærhet til et fødetilbud.

– Jeg tror vi har vekket noe i hjertene til folk, at sinnet går over i handlekraft. Dette er en måte å eie det på, sier Anja Solvik, leder i Bunadsgeriljaen.

Arbeid og miljø

Trondheimstoget var preget av paroler om likelønn, pensjon, motstand mot EØS og forsvar av arbeidsmiljøloven. Kun én av hovedparolene handlet om å starte omstillingen fra olje til grønn industri, men kampen for å redde planeten trakk like fullt rekordmange ut i regnværet:

– Miljøparolene spredde seg over hele toget, i alle seksjoner, sier Svein Olav Aarlott for LO i Trondheim.

Dessuten hadde kunstnerorganisasjonene mobilisertseg for å forsvare egen ytringsfrihet. Totalt gikk 3500 i tog, 500 flere enn i fjor.

Både i Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo var rådet om å stemme rødgrønt tatt inn blant togenes hovedparoler.

– Det var mange som sto langs ruta og heiet på det rødgrønne alternativet, sier Ingunn Gjerstad, leder av LO i Oslo, som spesielt trekker fram årets engasjement fra grupper med arbeidstakere som ikke tidligere har vært representert i toget, som flypiloter og dramatikere. Dessuten var både klima- og fredsbevegelsen tydelig til stede. Gårsdagens tog trakk 10.600 ut i gatene, som er ny rekord for Oslo.

Ellers var hovedstaden preget av kampen for å bevare Ullevål sykehus, for en mer sosial boligpolitikk og for kortere arbeidstid.

Rekordoppmøte

I Bergen var motstanden mot regjeringens forhandlinger om abortloven tydelig til stede i toget, med parolen «Stol på kvinner – fjern abortnemndene». I tillegg ba arbeiderbevegelsen om grønn omstilling og 100.000 nye klimajobber, som fanget opp engasjementet vekket av ungdommens klimastreik nylig.

– Det er ikke ofte vi har slike miljøparoler blant hovedparolene, sier Arne Jæger, faglig sekretær for LO i Bergen.

Anslagsvis 3000 deltok i bergentoget.

I Tromsø var det Arbeiderpartiet som sto for dagens hovedprogram, og Linn Herning fra For Velferdsstaten var hovedtaleren på Stortorget. Der deltok over tre tusen i årets tog.

– Det er rekord, og viser at det er et stort politisk engasjement i byen for tida, sier Gunnar Wilhelmsen, ordførerkandidat for Tromsø Ap.

I Namsos hadde 1. mai-komiteen i siste øyeblikk skrotet alle andre paroler og samlet seg om én hovedparole: Stans raseringa av Nord Universitet. Der deltok over 7000 i demonstrasjon tirsdag kveld, og alt lå an til et rekordtog på ettermiddagen da Klassekampen ble sendt i trykken.