Arbeiderpartiet i Trondheim har de siste månedene kranglet som småunger om hvem som skal stå på de øverste plassene på nominasjonslista når partiet rigger seg for en tøff valgkamp. Frontene har stått mellom ordfører Rita Ottervik og hennes allierte, og byens AUF-ere. Kjernen i konflikten har vært Otterviks ønske om å få på plass sine egne folk for å rydde opp etter den tidligere sentrale Ap-politikeren Rune Olsø, som ble etterforsket for korrupsjon.
I forrige uke landet partiet en opprivende nominasjonsprosess ved å love heltidsstillinger til de fem øverste plassene på lista, en opp fra dagens situasjon. Partiet har dermed sikret at frontfigur og ordfører gjennom nesten 16 år Rita Ottervik stiller til valg for en femte periode.
På den nå vedtatte og endelige lista står Ottervik på topp, fulgt av fagforeningenes mann Roar Ås, som ikke er Otterviks førstevalg, men som begge leirer kunne enes om som ny gruppeleder. Deretter Julie Indstad Hole fra AUF, som har blitt beskrevet som en som kan gi Ottervik motstand. På fjerdeplass står kommunalråd Sissel Trønsdal, som var Otterviks minstekrav for å ville stille til nok en periode som ordfører. På femteplass har partiet blitt enig om Jørn Arve Flått, som er ønsket av Ottervik.
Enigheten kan tyde på at partiet forbereder seg på å stramme inn på hvem de samarbeider med. Trondheim Ap har i dag fire politikere i formannskapet, i heltidsstillinger. Å få plass til en femte krever at Ap enten slutter å dele ut kommunalrådsstillinger til samarbeidspartnerne sine eller gjør det bedre enn valgresultatet fra 2015.
«Et litt svakere Ap kan holdes i sjakk av et sterkere SV og Sp, med støtte fra MDG»
Det siste kan bli vanskelig: Etter metoo-bråket og Olsø-saken hadde partiet i august i fjor 26 prosent oppslutning i Trondheim. Riktignok steg dette til 32 prosent på siste måling i Adresseavisen i november, men det er fremdeles langt igjen til 41,5 prosent, som var valgresultatet i 2015.
Så har vi samarbeidspartiene. Det som en gang var et rødgrønt fyrtårn i Norge, er i dag et mangefarget samarbeid mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet, hvor SV har hoppet fra borde. At Ap nå har blitt enig om en liste med fem «sikre» plasser, kan tyde på at Ottervik er forberedt på å stramme inn på sin foretrukne breie samarbeidslinje som på det meste har omfattet over 70 prosent av bystyret.
Ap nasjonalt har i løpet av de siste årene flørtet både med Venstre og KrF. Denne flørten er definitivt over, og det kan virke som om Ottervik nå er klar til å sette et endelig punktum også i Trondheim. Da kan de to kommunalrådsstillingene partiet i forrige runde ga til sentrumspartiene KrF og Venstre brukes på egne folk.
Dette vil kunne åpne for at Trondheim igjen kan bli en reelt rødgrønn by: Et litt svakere Ap kan holdes i sjakk av et sterkere SV og Sp, med støtte fra MDG. Samtidig har et Rødt i vekst varslet at de ønsker samarbeid og innflytelse på en rødgrønn bystyrekoalisjon i enn eller annen form.