Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Rovdyr

Full fres for felling

Busslaster fra flere fylker – ulveuro i høyrepartiene:

IKKE NOK: To ulver i Slettåsen-flokken i Trysil ble skutt første nyttårsdag, men politikere, grunneiere og naturbrukere i skogsfylkene vil ha felt flere. FOTO: OLE MARTIN NORDERHAUG, NTB SCANPIX Ole Martin Norderhaug

En brei allianse av politikere, små og store grunneiere, jegere og andre bygdefolk i fylkene på Østlandet fortsetter kampen mot regjeringens forvaltning av ulvestammen, selv om det omstridte Slettås-paret i Trysil ble felt første nyttårsdag.

Rovdyrpolitikken fører til ny uro i regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet i innlandsfylkene.

Under hovedparolen «Stortinget bestemmer – nå er vi grundig lei!» blir det protestmarkering mot regjeringens beslutning om å begrense fellingstillatelser på ulv. Dette gjør at bestanden klart overstiger Stortingets mål.

Hoveddelen av den definerte sonen der ulven skal ha forrang, ligger i Hedmark. Her har konfliktnivået i rovdyrstriden vært spesielt høyt, og dette fortsetter selv om to dyr ble felt i Trysil.

700 påmeldt

– Dette står om prinsippene for bruk av naturen og utmarka. Vi mener at Stortinget skal bestemme, og dersom jussen står i veien for å forvalte rovdyr i tråd med Stortingets vedtak, må lovverket forandres, sier Hedmark Bondelags leder Erling Aas-Eng.

Bondelaget koordinerer busstransport fra en rekke steder i fylket, og Aas-Eng sier at det mandag formiddag var påmeldt rundt 700 til ulike bussruter.

– I tillegg har flere andre satt opp busser. Jeg tror vi kommer til å mønstre rundt tusen deltakere bare fra Hedmark, sier han.

Rendalen Arbeiderparti har satt opp egen buss, og Arne Hagetrø i partilaget i østerdalskommunen sier at interessen er stor.

– Det er lang vei fra Rendalen til Oslo, og vi vil bidra til at flest mulig kan ta turen. Rovdyrskadene i Rendalen, som er den største landkommunen i Sør-Norge, har vært stor i mange år, og sist sommer var det spesielt ille, sier han.

Småviltjegerne

Også Jeger- og fiskeforbundet i Hedmark deltar aktivt. Fylkesleder Kjetil Hagen sier at engasjementet favner langt flere enn skogeierne og bønder med beitedyr.

– Vi har rundt 10.000 medlemmer i Hedmark. Jegere som driver småviltjakt med løs hund, er blant dem som har vært hardest rammet av at ulvestammen har vokst. Grunneierne og brukerne av naturen har felles interesser i denne saken, sier han.

Det blir også satt opp egne busser for deltakere fra Trøndelag, Oppland, Buskerud, Østfold, Akershus, Telemark og Vestfold.

Høyre-kritikk

Høyres sentralstyremedlem Anders Kiær har gått hardt ut mot statsminister Erna Solberg etter regjeringens beslutning om å begrense lisensfellingen.

«Det er med stor skuffelse at jeg som distriktsrepresentant og sentralstyremedlem for Høyre opplever at denne regjeringen overkjører Stortingets klare forlik og vedtak når det gjelder rovdyr», skriver Kiær i VG.

Kiær er blant landets større grunneiere, med store skogeiendommer i Hedmark og Trøndelag, og er nestleder i Trøndelag Høyre.

– Ingen har skutt så mye ulv som denne regjeringen. Men vi må ha et opplegg som holder dersom det prøves for domstolene, sier Solberg.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant i Oppland Morten Ørsal Johansen har i anledning regjeringsforhandlingene på Hadeland tatt til orde for å endre naturmangfoldsloven dersom denne hindrer oppfølging av ulveforliket.

– Hvis lovparagrafen står i veien for Stortingets intensjon, er det klima- og miljøminister Ola Elvestuens plikt å komme tilbake med et lovforslag til Stortinget, sier han til TV 2.

I morgen skal Elvestuen svare på to ulvespørsmål fra Senterpartiet i Stortingets spørretime.

Jak­ten kan fort­set­te

Jakten på ulvene i Slettås-flokken blir ikke stanset, har Oslo byfogdembete bestemt. Vedtaket i desember om å felle hele flokken blir dermed stående. Dyrevernsorganisasjonen Noah tok Klima- og miljødepartementet til retten på grunn av vedtaket om å felle ulv innenfor ulvesonen.

©NTB