Du kan bla til neste sideBla med piltastene

For at en sterk venstreside skal reise seg igjen, må vi finne tilbake til vår kilde til makt: arbeideren, skriver Lotta Elstad.

Om vi slutter å spille med

Arbeidere av alle slag, foren dere! Det er ingen tilfeldighet at sosialiseter har plassert arbeideren, i alle sine varianter, midt i kampen for et bedre samfunn, skriver Lotte Elstad. Her fra en demonstrasjon mot Walmart i Maryland. Foto: Chip Somodevilla, Getty Images/AFP

I dette øyeblikket sitter det en bankmann i Zürich og trikser med pengene til en anonym riking for at han skal slippe å betale skatt. Dette kan han gjøre fordi store selskaper – de heter gjerne Google eller Amazon eller Apple – har ansatt et apparat av lobbyister til å skrive lange rapporter om hvordan den globale kampen mot skatteunndragelse er feilslått politikk. Kanskje de tar uformelle telefoner til en toppolitiker. Og politikeren heter kanskje Jean-Claude Juncker, og er president for Europakommisjonen. Altså: en høyt aktet mann – som ikke bryr seg særlig om at hver enkelt stat i verden taper 200 milliarder dollar årlig på denne systematiske skattesnyltingen. Penger vi kunne ha brukt til å pusse opp skoler, reparere veier, betale ned statsgjeld. Med dette beløpet ville kanskje Hellas ha blitt gjeldfritt på to år? Da ville de ha sluppet åtte år med EUs budsjettregime, da ville greske pasienter ha sluppet å dø av rutineoperasjoner som de ville ha overlevd om det hadde vært nok leger på jobb, og om det hadde eksistert bakteriedrepende såpe på vaskerommet.