Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Fokus

Politisk trussel

Hvordan svarer Vesten på den høyrepopulistiske utfordringen?

Den britiske historikeren Eric Hobsbawm (1917–2012) mente velstandsutviklingen for vanlige lønnsmottakere og utbygging av velferdsstaten i Vesten i etterkrigstida skyldtes frykt for Sovjet-kommunismen. Han mente faren for sovjetisk innflytelse gjorde at makthaverne så behovet for velferdsordninger som et nødvendig tiltak for å hindre radikalisering. «Det er en av ironiene i dette underlige århundret at det mest varige resultatet av Oktoberrevolusjonen, som hadde som mål å styrte kapitalismen på global basis, var å redde dens antagonist, både i krig og fred, ved gi den et insentiv – frykt – til å reformere seg», skrev han. I hans øyne var det ingen tilfeldighet at John M. Keynes og Franklin D. Roosevelts modell for å redde kapitalismen var konsentrert om velferd og sosial sikkerhet, bedre levestandard og full sysselsetting.

Hobsbawms tese har vært mye diskutert, og den har også vært forsøkt bevist vitenskapelig. Den diskusjonen lar vi ligge her. Uansett hva vi måtte mene om dens holdbarhet, er det åpenbart at Oktoberrevolusjonen i Russland hadde stor politisk innvirkning i Vest-Europa og USA. I arbeiderbevegelsen så mange med forhåpning til Sovjet etter revolusjonen, mens makthaverne fryktet at opprørske arbeidere skulle utgjøre en trussel mot systemets stabilitet.

Også planøkonomien i Sovjet inspirerte vestlige politikere og økonomer, slik det for eksempel skjedde i Norge i mellomkrigstida. Ole Colbjørnsen (1897–1973), også kjent som «Ola tiltak», var for eksempel dypt påvirket av de russiske femårsplanene. Han var med på å utforme Arbeiderpartiets krisepolitikk i mellomkrigstida og mente Norge bare kunne overvinne den økonomiske krisa gjennom en målrettet statlig innsats og styring. Nygaardsvold-regjeringens kriseprogram i 1935 var i høy grad var preget av Colbjørnsens ideer og forslag. Han utformet også Arbeiderpartiets slagord: «Hele folket i arbeid.»

Etterkrigstidas kontinuerlige forbedring av levestandarden for vanlige arbeidere er nå avløst av større forskjeller og svakere lønnsutvikling. Velferdsordninger svekkes, og fagbevegelsens rettigheter i arbeidslivet fjernes. Mange sosialdemokratiske partier beveget seg også i en mer markedsliberalistisk retning, som Tony Blairs «New Labour» og «tredje vei». I Norge var Stoltenberg I-regjeringen i 2000 uttrykk for det samme. En ny liberalistisk verdensorden tok form, med støtte både fra høyre og venstre, og Francis Fukuyama hevdet at dagens samfunnsmodell var et sluttpunkt for menneskehetens utvikling, en slags endegyldig styreform. Etter at fagbevegelsens kampkraft var kraftig svekket i nær sagt alle vestlige land, sto den liberalistiske globale kapitalismen alene igjen på valen, uten motkrefter – verken i form av en ekstern trussel som Sovjet, eller som en hjemlig utfordring fra en sterk fag- og arbeiderbevegelse. I denne politiske situasjonen var det høyrepopulismen vokste fram som en ny utfordrer mot systemet.

Høyrepopulismen kan ses på som en trussel mot den vestlige, liberalistiske globale kapitalismen på linje med den Sovjet representerte i forrige århundret. I land etter land setter høyrepopulismen dagsorden og presser alle politiske partiers posisjoner. Hvis høyrepopulismen seirer, får vi en bekmørk politisk framtid. Men det politiske systemet kan også reagere på trusselen, slik det gjorde i forrige århundret, ved å endre de sosiale forholdene som gjør at høyrepopulismen vokser. Hvis det politiske systemet opptrer klokt, kan det føre til en politisk kursjustering som kommer breie lag av befolkningen til gode. Da skaper vi forutsetningene for å drive høyrepopulismen tilbake og åpner samtidig veien for en demokratisk, solidarisk og inkluderende framtid.

Bjørgulv Braanen