Det begynner å tegne seg et klart bilde av hva folk mener om den storstilte planen for kommunesanering. Innbyggerne er ikke blitt presentert for overbevisende argumenter for reformen og har i stedet valgt å stemme nei fordi de frykter at økt sentralisering, dårligere skole- og tjenestetilbud lokalt, tap av arbeidsplasser, svekket lokaldemokrati og mindre tilhørighet og nærhet blir den reelle effekten. I går stemte 37 av 47 kommuner (nesten 80 prosent) nei til å slå seg sammen. Men resultatet er enda tydeligere fordi en del av dem som har sagt ja, for eksempel Bjugn, Hammerfest, Ringerike og Stavanger, har fått nei av nabokommunene. Noen steder har den lokale prosessen likevel ført til et ja, som for eksempel Roan kommune på Fosen i Trøndelag, der flertallet av de 801 stemmeberettigede vil gå sammen med naboen Åfjord. Det er sikkert et klokt og godt lokalt valg.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
DRABANTBY: – De er heldige de kidsa som vokser opp på Haugenstua nå, sier ungdomsarbeider Felipe «Fela» Orellana. Han har bodd i drabantbyen siden han var tre år gammel.
I Oslo er det nå fire drabantbyer i Bydel Stovner og Alna hvor innvandrere – hovedsaklig fra Afrika og Asia – utgjør mer enn 60 prosent av befolkningen.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.