Du kan bla til neste sideBla med piltastene

En ny frykt jager i gatene

Israels ledere overbeviser befolkningen om at palestinerne truer deres eksistens:

EKSTREM TRENING: En israelsk soldat utstyrt med M16-gevær på joggetur i Hebron. Israelerne har skjerpet sikkerheten ytterligere etter en rekke palestinske bil- og knivangrep den siste tida.

– Vi lever i frykt og uvisshet. Vi er alle dråper i det store havet. Ingen lover gjelder for den israelske regjeringen, sier Mahdi Abdul Hadi.

Han leder den internasjonalt finansierte tankesmia Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs (Passia) i Jerusalem.

Binyamin Netanyahu, som har sittet nest lengst som regjeringssjef etter David Ben-Gurion, har vunnet fram på tre punkter, mener han. Det første er at Netanyahu har «klart å skape en kultur av frykt blant israelerne».

Hadi viser til alarmen Netanyahu sendte ut få timer etter at valglokalene åpnet i mars og palestinerne i Israel stilte seg i kø for å stemme på den nye Felleslista, som forente ulike arabiskdominerte partier i Israel. Netanyahu manet folk til urnene for å stemme ned fienden – palestinerne.

– I dag sitter det tolv bosettere i Knesset og tolv fra bosetterpartiene i regjering, påpeker Hadi.

Felleslista ble likevel tredje største parti, etter Likud og Sionistunionen, med 13 Knesset-medlemmer og 10,54 prosent av stemmene.

Nye lover

Så kom uttalelsen fra Netanyahu om at stormuftien av Jerusalem hadde satt Adolf Hitler på tanken om å gasse jøder.

– Budskapet er enkelt: Våkn opp, dere er stilt overfor nazister. 650.000 bosettere skal se oss som nazister. Ingen stopper opp, men tenker: Israel har rett til å forsvare seg. Palestinerne blir umenneskeliggjort, sier Hadi.

Netanyahu har lyktes med å endre lovene, mener han.

– Dette er lover som skal fasttømre at araberne er fienden, at «vi frykter dere». Vi har akseptert Israel på 78 prosent av vårt historiske hjemland og sitter igjen med bare seks byer og seks kantoner.

Det tredje Netanyahu har gjort, særlig etter at han ble regjeringssjef igjen i mars 2009, er å gi bosetterne overtaket.

– Bosetterne går nå fritt rundt på gatene med våpen. Borgermesteren i Jerusalem, Nir Barkat, paraderer med maskingevær, sier Hadi.

SJEKKES: Palestinske Taher (27) kropps­visitteres av israelske soldater i et smug i Jerusalem.

– Tostatsløsning er død

Hadi avskrev tostatsløsningen allerede da han møtte Klassekampen for ett år siden. Det har ikke endret seg.

– Etter tjue år med forhandlinger under Mahmoud Abbas er tostatsløsningen død. Det er ikke engang noe å drømme om. Den er ingen løsning, men apartheidstat i lov og praksis, sier Hadi.

– Sjefforhandler Saeb Erekat har sagt 350 ganger: «Jeg kommer til å gå av.» Ja, vær snill, gå av. Den palestinske selvstyremyndigheten er underkontraktør for okkupasjonen, alt underlagt sikkerhetssamarbeidet med Israel.

– Abbas har sagt at sikkerhetsavtalen er «hellig». Det er sjokkerende. Og dette er PLOs leder. Han er ingen leder, men representant for 165.000 offentlig ansatte, hvorav 44 prosent er i sikkerhetsapparatet.

Selvstyremyndighetenes sikkerhetsapparat fortsetter samarbeidet med Israel og har regelmessige møter med den israelske overvåkingen Shin Bet, mens de palestinske fraksjonene «sitter på sofaen og ser på ungdommene», slik Hadi uttrykker det.

HELLIG BY: Jødiske barn foran en ny moské som bygges i Jerusalem.

De unge omtales gjerne som «post-Oslo-generasjonen», de som har vokst opp etter Oslo-avtalen.

– De er toppen tjue år gamle, de er villige til å dø når de plukker opp steiner. De kjenner ikke til Nakba («Katastrofen», fordrivelsen av palestinerne i 1948, red.anm.), min generasjons traume. De kjenner ikke til seksdagerskrigen i 1967 eller oktoberkrigen i 1973, eller Egypts president Anwar Sadats tale i Knesset i 1977, sier Hadi.

– De vet bare at de ikke vil leve slik de nå gjør. De sier som poeten vår, Mahmoud Darwish: «Kom dere ut av vårt land, ut av vår sjel, våre tanker.» De ønsker ikke å leve i elendighet. Noen tenker: «Før jeg dør, skal jeg ta noen med meg.» Hvilken framtid har de?

I går ble en israeler alvorlig såret ved en militær kontrollpost i nærheten av Hebron, ifølge den israelske hæren i nok et knivangrep fra en palestinsk mann.

Generasjonsstrid

Hadi forteller om begravelsen til en palestinsk aksjonist der en sheikh (skriftlærd) kom med konvolutt med penger til familien. Han ble sendt på dør. En aksjonist skrev på Facebook: Jeg trenger ingen kondolanser om dere ikke er villige til å reise dere.

Mahdi Abdul Hadi

– Ungdom utgjør 60 prosent av samfunnet vårt. De sier til Abbas: Du representerer ikke oss når du sier at du ikke vil ha noen intifada, sier Hadi.

– Abbas har i stedet dratt til Egypt og andre arabiske land for å søke støtte til forhandlinger etter at Netanyahu møtte USAs president Barack Obama i Washington.

Hadi er svært skuffet over den arabiske verden. De har ikke svart på forespørselen om å opprette en arabisk kommisjon for al-Aqsa-moskeen, islams tredje viktigste helligdom som ligger i gamlebyen i Jerusalem.

Han er selv fra Nablus, arnestedet for den palestinske nasjonalismen.

– Det fins ingen familie i det arabiske hus. Det fins heller ikke noe lederskap for bevegelsen som er ute i gatene–men det vil komme, mener 71-åringen som forbereder seg på å overlate tankesmia Passia i løpet av noen år til den nye, unge ledelsen som vokser fram.

Reisen ble arrangert av Palestinakomiteen.

Av Peter M. Johansen (tekst) og Synne Dahl (foto), Jerusalem