Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Fokus

Takk for maten

Hvis du dør av å ha spist pinnekjøtt, har du hatt maksimal uflaks.

Nylig opplevde vi igjen det bisarre skuespillet som iscenesettes når diskutable forskningsresultater raskt omsettes til nyhetsoverskrifter. Verdens helseorganisasjon (WHO) har sammenfattet en rekke studier av varierende relevans og kvalitet, og konkludert med en liten sammenheng mellom inntak av rødt kjøtt – storfe, sau, svin og vilt – og tarmkreft. Særlig advares det mot «bearbeidet kjøtt» som pølser, pinnekjøtt og spekeskinke. For noen år siden var det egg som var farlige, særlig den næringsrike plommen. Jeg har selv sett en hotellgjest forsyne seg med tre kokte egg til frokost og deretter kaste eggeplommene. Advarslene mot meieriprodukter som helmelk, smør og fløte er jo en gjenganger, samtidig som nyere forskning på helse og melkefett spriker i alle retninger.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?