En magisk elv
Prass-prat: Nykommer med sterkt forhold til evergreens.
I fullt alvor omtalt som en krysning av disneyprinsesse, sørstatscountrysanger og det nærmeste vi i dag kommer Dusty Springfield, den gang engelske Dusty på slutten av 1960-tallet dro til Memphis og flytta den delikat sukra popen sin flere mil mot et noe grovere souluttrykk. Hvilket gir en slags mening, all den tid det er en relativt presis beskrivelse av 29-årige Natalie Prass.
– Jeg har lest det der, men egentlig er jeg mer opptatt av Dionne Warwick, og spesielt Dionne fra den perioden på 60-tallet da hun jobbet med Burt Bacharach og Hal David, sier Prass når vi møter henne i Oslo.
Adams & Dragons
Vi befinner oss backstage på Sentrum Scene. Det er fredag 13. mars og hun skal snart på scenen som oppvarmer for – og en del av showet til – Ryan Adams. Den samme Adams, eksentrisk altcountryrocker med mye på hjertet og berømt hørselsskade, befinner seg i rommet, langstrakt i dongeri på en sofa bak ryggen min, fiklende med en iPhone.
– Ikke bry deg om ham, sier Prass tørt.
– Han hører ikke noe likevel.
Jeg ler. Men hun ler ikke tilbake. I stedet plukker de spede fingrene hennes på en grønn plastikkdinosaur – en tjue centimeters tyrannosaurus rex, intet mindre – som står på bordet mellom oss. Hun har på seg en slitt Kiss T-skjorte, jeans og det som ser ut som steppesko.
To minutter ut i praten blir vi avbrutt av Adams – han kommer tuslende over gulvet viftende med telefonen.
– Se hva jeg kjøpte til deg, sier han til henne og viser fram en ordrebekreftelse fra eBay på noe som ser ut som et klassisk (og ganske dyrt) Dungeons & Dragons-figursett.
– Om my god! Amazing! roper hun entusiastisk tilbake.
Møtet med Matt

Tilsynelatende den perfekte gaven til en som brukte altfor mye av oppveksten i Richmond, Virginia til rollespill, brett som laiv.
– Jeg var egentlig alltid en outsider, uten at jeg brydde meg nevneverdig om det. Jeg trivdes uansett best i bilen med stereoen på, med Warwick- og Motown-skivene jeg vokste opp med.
Etter årevis i Nashville, hvor hun skrev mye av debutplata «Natalie Prass» sammen med han som nå er hennes ekskjæreste, Kacey Musgraves-gitarist Kyle Ryan, har hun flytta hjem til Richmond.
– Jeg var ferdig med alt maset i Nashville, så da jeg kom i kontakt med Matt og de andre Spacebomb-folka var egentlig valget enkelt.
Den Matt hun referer til er Matthew E. White, i 2011 grunnlegger av plateselskapet og studioet Spacebomb Records – også han artist, med et par solide plater på samvittigheten.

– Du skjønner, Spacebomb passer meg perfekt – helt perfekt, understreker Prass.
Den der sangboka
Hun beundrer Whites visjon og gjennomføringsvne, hvordan han klarte å samle toppmusikere basert i nettopp Richmond, for så å skape et husband etter den gamle modellen, den til blant andre Motown – med egne blåsere, egne strykere og en helhetlig profil, også visuelt.
– Det var en lettelse å møte Matt, så jeg kunne lage musikk slik jeg drømte om, inspirert av Warwick, Ella og evergreens. For meg er den amerikanske sangboka som en magisk elv som bare fortsetter å renne.
Live, på scenen, har hun sjelden eller aldri med seg fullt band og orkester – dessverre får vi si. Men det er for kostbart å skulle reise med en blåserrekke på elleve og ti strykere, pluss harpe og alt det andre som pakker inn albumdebuten. I stedet lener hun sangene sine på tre mann, deriblant Spacebombs nummer to, Trey Pollard, på gitar og/eller Wurlitzer, pluss bass, trommer og hennes egen elgitar og sangstemme.
Prass uten brass
På Sentrum Scene, i svart kjole, var nesten samtlige låter tynnere enn på plate, men med en mer framtredende sanger i front – stemmen må bære mer uten all den lekre pynten. Noe som gjør det lettere å høre hva hun mener med «stemmen min høres ut som Diana Ross kryssa med Joni Mitchell».
Og når hun var på var hun også overbevisende, spesielt med «Bird of Prey» og en hard og avsluttende «Why Don’t You Believe in Me», løfta et ekstra hakk da Ryan Adams entret scenen og ga henne litt feedback.
Av Eirik BlegebergNatalie Prass spiller på Øya lørdag.