I dag
Siste etappe
Dette er ikke en fortelling om å reise utenlands under koronapandemien, selv om det kunne ha vært det, ei heller er det en fortelling om flyskam, selv om jeg har det. Dette er en fortelling om kapitalismen.
Det hele starta da Bent Høie i beste sendetid endelig kunne brette sammen tommestokken og hive den over skuldra i ekte Skavlan-stil, og regjeringa erklærte grensene for (nesten) åpne. Jeg er av typen som ser alvoret i å kose seg mens man kan, og med det dro jeg sporenstreks på helgetur til London.
Det kunne ha vært forkledd som en visitt til gamle studiekamerater, men sannheten er at jeg bare veldig gjerne ville en tur til London helt for meg sjøl.
Målet for reisa var blant annet å besøke Highgate Cemetery, gravlunden som huser etterlevningene til Karl Marx, og som ellers er en naturskjønn perle nord i hovedstaden. Her kommer man opp i høyden, og er man heldig, slipper man også massene av turister som kryr nede i sentrum.
På undergrunnen retning Archway tenkte jeg berettigede tanker om verdien av gravlunder, parker og biblioteker i dagens hyper-kapitalistiske samfunn, der det knapt finnes steder å oppholde seg utenfor hjemmet som ikke krever at man fisker opp pengeboka fra ytterjakkas grunne lommer.
Snart var jeg framme ved endestasjonen (en slags gravlund-vits), og jeg måtte deretter puste og pese meg opp en motbakke som var bratt selv i norsk skala. Jeg var svett i panna og gåen i ryggen og mo i rana, og det var nesten så jeg ønska at det var mitt eget hvilested jeg var på vei mot.
Siste etappe fram til gravlunden var gjennom en park og over ei bru og gjennom ei grind og fanden og hans oldemor, bokstavelig talt, tror du ikke hu satt der i egen person i skranken ved porten inn til kirkegården; med surt tonefall og død i blikket kunne Mrs. Snurpeleppe fortelle at det kosta meg fem pund å få sette øya i grava til en av historiens største antikapitalister.
Gamle Kalle gjorde en saltomortale seks fot under.
Linn Olsson