DebattIsrael

Tips til Traavik

Jeg hadde håpet at noen jurister eller statsvitere hadde reagert på Morten Traaviks artikler i Klassekampen 15. og 16. juli, men det er vel ferietid og for varmt. Han skriver nemlig «Israels arabere har samme rettigheter som resten av landets borgere». Og det stemmer ikke helt.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Debatt

Tilrettelegging

Det skjedde på din vakt, Myhre

Aslak Sira Myhre, du har vært nasjonalbibliotekar i 11 år. Det bør være lenge nok til at du har ansvar for det som har skjedd – og ikke skjedd – de siste ti årene. Hver eneste dag diskriminerer Nasjonalbiblioteket oss blinde. Selv om vi bruker skjerm­lesere, får vi ikke adgang til bokhylla.no. Hele den norske befolkningen har ­tilgang. Vi har det ikke. Vi får ikke lest bøkene vi trenger i utdanning og jobb.

Kolonialisme

Et speil for Palestina

Frantz Fanon ble født for hundre år siden denne uken, 20. juli 1925 i Martinique. Han kjempet for Algeries frigjøring og skrev skarpt om kolonialismens psykiske og politiske vold i «Svart hud, hvite masker» (1952) og «Jordens fordømte»(1961). Fanon var aldri i Palestina, og skrev ikke direkte om palestinere, men hans analyser treffer likevel deres kamp i dag. Fanon har påvirket palestinske tenkere som Edward Said, Rashid Khalidi og Saree Makdisi, som alle har analysert den palestinske erfaringen. Noen eksempler på Fanons relevans er følgende: For Fanon handler kampen mot kolonial dominans ikke bare om land, men om menneskets verdighet og identitet.

Varmerekorder

Ingenting å feire

Vi som bor i Norge er stort sett glade i sol og sommer. Det er ingentingi veien med å like varme, men i disse dager kan man lure på hvorfor media holder på «rekordspråket»: Vil vi få ny varmerekord? Kan rekorder fra over hundre år tilbake «slås» denne sommeren? Selv tenker jeg på rekorder som noe positivt. Jeg spør meg imidlertid hva som er positivt med stadig økende temperaturer. Klimaendringer er allerede i ferd med å gjøre hjemmene til mennesker i visse deler av verden ubeboelige. I Sør-Europa plages folk jevnlig av hetebølger som tar liv, og brannene som man kjenner fra Frankrike, Spania og Portugal blir ikke mindre eller færre. Mange sørfra ønsker seg såkalte «coolcations», ferier i et litt mer temperert klima.