Kronikk

Elevens fremtid

KI utfordrer poenget med læring. John Dewey viser at løsningen ikke er å forby teknologien, men heller å snu opp ned på dagens utdanning.

Løsningen på paradokset: Det er i John Deweys tanker om utdanning vi finner svaret på hvordan skolen skal forholde seg til KI, mener kronikkforfatteren. FOTO: Southern Illinois University/ Wikimedia commonsLøsningen på paradokset: Det er i John Deweys tanker om utdanning vi finner svaret på hvordan skolen skal forholde seg til KI, mener kronikkforfatteren. FOTO: Southern Illinois University/ Wikimedia commons

Kort tid etter at OpenAI slapp GPT-3 i 2022 begynte lærere å rope varsko. Mange elever brukte KI til å gjøre leksene sine. På denne måten unngår de å bruke hjernemuskelen. Som KI-forskerne André Brodtkorb og Michael Riegler igjen gjør oss oppmerksom på i en kommentar denne uken (Klassekampen 21. juli), kan det være vi blir dummere av å bruke teknologi til å løse problemer. I dag prøver undervisere å håndheve forbud mot KI så langt det lar seg gjøre, men det er ikke enkelt. Samtidig kvier mange seg for å bruke teknologien selv fordi det kan oppfattes som hyklersk når studentene ikke får bruke KI.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

For hundre år siden ble en natur­fags­lærer dømt i en rettsstrid om riktig tolkning av Bibelen. Det preger fortsatt biologi­un­der­vis­ningen i dagens USA.

Har Trump omsider vendt Putin ryggen? Neppe. Til det er de for like.

Hva kan en lyriker tjene på en diktbok? Det kommer an på. Men vet du hva en kan tape?