DebattFascisme

Lite lure lettvintheter

Det er uklart hva Klassekampens redaktør Mari Skurdal vil med sin kritikk av meg på kommentarplass 21. mai. Til det er den for lettvint og lite konkret, siden den i liten grad er knyttet til sitater fra noe jeg har sagt eller skrevet. Når Skurdal framstiller det som om jeg mener Norge «er et førkrigssamfunn hvor fascismen lurer bak hver sving» er det helt uten grunnlag, og hennes sammenligning med George W. Bush er bare dypt usaklig. Skurdal hevder til og med at min holdning til høyresidens kulturkrigere ikke er «særlig demokratisk». Slik blir hennes innlegg et ekko av den samme høyresidens måte å argumentere på: hvis du kritiserer deres meninger og peker på de mulige konsekvensene av dem, er du mot deres ytringsfrihet. I min verden er det en selvsagt del av både demokrati og sunn debatt å komme med hard kritikk av andres meninger. Jeg mener kulturkrigen er farlig, og derfor skriver jeg det. Det er ingen stor overraskelse at Klassekampen er på en annen linje, det er lenge siden Klassekampen markedsførte seg selv som avisen for det kulturradikale Norge.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Debatt

For

Spørsmål til Søreide

Det heter at Norge er et demokrati. Men kan det stemme hvis de som har et annet syn på krigen i Ukraina, blir mistenkt for å være kjøpt og betalt av Russland? Betyr ikke demokrati at man vil diskutere med sine meningsmotstandere?.

Israel

Hvit­vas­king av Israels overgrep

Halvor Fosli kommer med nye utfordringer (Klassekampen 20. mai) uten å svare på de daglige krigsforbrytelsene i Gaza. Jeg vil ikke gå inn i en whataboutisme-diskusjon, men holde fokus på de alvorlige overgrepene som mange nå omtaler som folkemord. Fosli tviler på rapporter fra FN, Amnesty og B’Tselem, men stoler på High-Level Military Group (HLMG)-rapporten Situation in the State of Palestine. Jeg har lest rapporten og undersøkt gruppen bak. HLMG er ikke uavhengig, men et nettverk av proisraelske militæreksperter etablert av Friends of Israel Initiative (FOII), en gruppe med mål om å beskytte Israels omdømme. Rapporten baserer seg kun på materiale fra den israelske hæren (IDF), uten tilgang til Gaza eller dialog med palestinske ofre.

Syrinforbod

Pene natur­truslar

Naturvern har blitt allemannseige, mykje takka vere NRK sin grundige naturjournalistikk. Dei siste fem åra har det blitt gjort 44.000 naturinngrep her til lands, og vi mistar 79 kvadratmeter natur kvart minutt. Det får alle med DNT-medlemskap, ein nærskog eller sjøgløtt frå stovevindauget til å kjenne noko. Alle som har spikka ein grillpinne på tur med barneskulen eller som liker å sløve i skuggen under ei stor trekrone i sommarvarmen blir litt opprørte. Vi må ta vare på den fine naturen vår! Da er det vanskeleg å akseptere at pene ting òg kan vere farlege for naturen. Den mykje omtala syrinen er ein søtduftande venleik, som spreier forsommarglede i hagar over heile landet.