DebattFred og rettferdighet

Klassekampen ­fabrikkerer enighet

I boka «Manifacturing Consent. The Political Economy of the Mass Media» fra 1988 presenterte Noam Chomsky og Edward Herman en fem-trinnmodell for hvordan redaksjonelle medier i demokratier bidrar til å stilne kritiske røster og skape konsensus i befolkninga. De fjerde og femte filtrene i modellen kalte forfatterne henholdsvis «flak», eller diskreditering, og å etablere en felles fiende. Under Den kalde krigen ville et vestlig lands felles fiende typisk vært kommunister, men i Norge anno 2025 kan en felles fiende være Russland eller alle nordmenn som har et annet syn på vestlig støtte til Ukraina enn det dominerende synet. Ifølge Chomsky og Herman er «flak», på sin side, negative responser på og sverting av avsenderne av et budskap, for eksempel en kampanje for et politisk parti på offentlige transportmidler.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Debatt

Lo

Til lags åt alle …

Jonas Ek, Sentralstyremedlem i KrFU, hevder i sitt leserinnlegg av 16. mai at LO er et splittende fellesskap. Som eksempler på dette nevner han LO sin støtte til venstresiden av politikken, og at man ønsker boikott av Israel. Dette er ifølge ham holdninger som i sin natur er splittende. Han mener tilsynelatende at LO skal ha den umulige oppgaven det er å støtte alle sine synspunkter på samme tid, og i hvert fall at de skal støtte de synspunktene han selv har. Ek forstår opplagt ikke at LO er nettopp en politisk interesseorganisasjon som skal fremme politiske synspunkter på vegne av sine medlemmer, og ikke en fellesskapsbevegelse som skal være nøytral i alle spørsmål. Videre er LO en demokratisk organisasjon, og synspunktene som fremmes er vedtatt av medlemmene selv. Som medlem av et politisk parti så får man anta at han er kjent med hvordan slikt fungerer. Dersom Ek ønsker å arbeide for å endre LO sine vedtak, så har han full anledning til å gjøre det.

Aktivisme

På tide å kansellere de riktige folka

Gary Lineker går nå i mai av i BBC etter over 20 år i kanalen. Eller blir presset ut da, under anklager om antisemittisme. Disse kom etter at han delte en post på Instagram med en emoji som oppfattes antisemittisk. Denne posten beklaget han å ha delt etter at han ble gjort oppmerksom på dette. Men det var selvfølgelig ikke nok for lynsjemobben. Det fremstår fortsatt lite populært å stå opp mot folkemord i BBC. Jeg fikk aldri se Lineker trille ball.

Fornybar energi

Hva er den virkelige gigatabben?

Den ellers ganske nøkterne Bjørn Vassnes lot seg rive med i en heller negativ omtale av energiomstillingen i sitt innlegg i Klassekampen torsdag 15. mai i forbindelse med svikten i strømforsyningen i Spania, Portugal og en del av Frankrike nylig. «Alt tyder på» at det dominerende sol- og vindkraftbidraget er årsaken, sier Vassnes, og refererer til en norsk fagperson. Men hendelsesforløp og årsak er på ingen måte autoritativt avklart. Det som imidlertid er klart, er at hendelsen er blitt svært politisert. Høyresiden skylder på fornybar kraft og udyktige politikere, mens venstresiden roper på offentlig kontroll, og i tillegg er det en heftig spredning av konspirasjonsteorier på nettet. Senere i sommer vil vi forhåpentligvis få mer autoritative rapporter fra nasjonale myndigheter og ENTSO, Det europeiske nettverket av systemoperatører for elektrisitet.