Akkurat nå

Bestemor

Bestemors vafler smakte alltid best. Her er en oppskrift hun lagde en gang.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Akkurat nå

Vi er alle kapi­ta­lister

Av det jeg orka å se av tv-serien «Oljefondet», fikk jeg med meg at Nicolai Tangen skryter av å ha vært en skikkelig drittunge da han var liten. Han forteller entusiastisk om hvordan han fant ut at han kunne kjøpe billige blomster fra en blomsterhandler og gå et annet sted for å selge dem til dobbel pris. Den høye sannsynligheten for at suksessen skyldtes at folk syntes det var søtt at en liten gutt lekte butikk, sier han ingenting om. Det var ingen blomsterselgende superrike romkvinner på søkerlista til å bli oljefondssjef, så vidt jeg veit. Kvælmt! tenkte jeg da jeg så det. Skryte sånn av å være slu kapitalist inntil beinet, a gitt. Så kom jeg på mine egne kapitalistiske synder. Det vil si den gangen jeg kjøpte ei drita støgg jakke på en idealistisk drevet bruktbutikk i full visshet om at jeg ikke kom til å bruke den sjøl, men prøve å selge den videre siden den hadde et visst merke. Jeg var en dårlig rutinert student med dyre, usunne vaner – og så mitt snitt. To hundre kosta den i butikken, og åtte hundre fikk jeg av ei stakkars jente som var blendet av markedskreftenes falske logikk om at stygge ting er bra å ha hvis de har riktig lapp inni seg. Jeg skamma meg helt fra jeg fikk ideen og til dags dato. Så var jeg på utviklingssamtale i barnehagen for å høre skryt om mitt første avkom, og får en søt historie om at hun er «veldig smart».

Litauen

Vilnius er kanskje ikke en sånn by hvor man tenker at kulinariske opplevelser skal være det man sitter igjen med i etterkant. Men nå er det jo engang sånn at man i alle tilfelle trenger mat og drikke når man er på tur. Sånn sett vil det alltid være en del av reiseopplevelsen. Om det rett og slett skjedde lite annet på våre dager i Vilnius, eller om næringspåfyllet var spesielt minneverdig, er jeg jammen ikke sikker på. Men noen gode minner ble det i alle fall. Vi tilbrakte to-tre dager i Vilnius’ fine gamleby. Og her fant vi en restaurant med suppe servert i et brød som suppebolle.

Takke seg til

Folk sier enten for lite eller for mye takk. Det finnes ingen mellomting. Når jeg holder døra oppe for andre stressa foreldre i barnehagen, for eksempel, får jeg en takk tilbake kanskje bare 40 prosent av gangene. Det finnes ingen unnskyldning for slik unnlatenskap. Jeg forventer en anerkjennelse av min nestekjærlighet også hvis du bærer en sparkende, grinende drittunge i armene. Det handler om å være et godt eksempel. Ikke rart folk får slike avskyelige avkom når de sjøl heller ikke bryr seg om folk rundt dem. Andre åpenbare situasjoner der folk bør ta seg sjøl i takkeskinnet, er i kassa på butikken og andre anledninger der man kan vise at man både ser og verdsetter andre menneskers eksistens og innsats i infrastruktur og samfunn. Men på den andre sida er det dem som sier takk hele tida for alt og ingenting. De er virkelig ikke noe bedre.