Siden Israel startet angrepene på Gaza i oktober 2023, er flere norske utdanningsinstitusjoner blitt bedt om å trekke samarbeidet sitt med våpenprodusenten Kongsberg.
Våpendeler fra Kongsberg kan nemlig ha blitt brukt i krigføringen i Gaza.
Nylig annonserte Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) at de nå har inngått en avtale med Kongsberg Maritime.
AHO-student Daniella Boateema reagerer på den ferske avtalen.
– Vi er kritiske til samarbeidet fordi Kongsberg produserer våpendeler som ender opp i Israel. Dette er også våpen som blir brukt til å bombe utdanningsinstitusjoner i Gaza.
Planlegger demonstrasjon
Klassekampen møter Daniella Boateema og medstudent Maya Sophie James utenfor høyskolens lokaler. Studentene er med i AHOs egne Palestinakomité.
Nå jobber de med å informere andre studenter om samarbeidet, og de planlegger også en demonstrasjon.
– Som studenter ved AHO føler vi på et ansvar for å si fra om at vi ikke støtter samarbeidet, sier James.
Avtalen handler ifølge en pressemelding om «design av løsninger for å øke brukervennligheten til avansert teknologi». AHO har tidligere samarbeidet med Kongsberg, men nå formaliseres samarbeidet ved at de inngår en institusjonsavtale.
Steinar Killi, instituttleder ved Design, opplyser til Klassekampen at AHO ikke får direkte pengestøtte fra selskapet. Han understreker også at avtalen ikke innebærer at de skal designe noe for Kongsberg.

Men dét er ikke godt nok for studentene.
– De samarbeider uansett med Kongsberg, som er involvert i våpenproduksjon til Israel, sier James.
Boateema stemmer i:
– De bidrar fortsatt til utvikling og framdrift for selskapet.
Fordømte angrepene i fjor
Ifølge Ronny Lie, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg, stemmer det ikke at selskapet selger våpen til Israel.
– Vi har aldri solgt våpen til Israel. Norge har en langsiktig industriavtale på F-35 som innebærer at Kongsberg produserer flyskrogdeler. Disse har ingen selvstendig funksjon og eksporteres til USA, og er dermed underlagt amerikanske myndigheter, sier Lie.
I fjor publiserte AHO en fordømmelse av angrepene på Gaza på sine hjemmesider. Skolen krevde umiddelbar våpenhvile og uttrykte særlig solidaritet til palestinske studenter, forskere og lærere.
– Nå lurer vi på om den uttalelsen fra i fjor bare var for å tilfredsstille studentene, sier Daniella Boateema.
Studentene var fornøyde med fordømmelsen da den kom.
– Det var egentlig en veldig god og tydelig uttalelse. Men nå forstår vi ikke helt hva standpunktet deres om krigen er, sier Maya Sophie James.
Ber AHO droppe avtalen
AHO er ikke den eneste utdanningsinstitusjonen som har avtaler med Kongsberg. Også Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Universitetet i Sørøst-Norge har i flere år samarbeidet med selskapet.
Flere studenter og ansatte ved universitetene har bedt dem om å avslutte samarbeidet med Kongsberg.
«Samarbeidet strider mot hva mange av høyskolens studenter mener.»
— Daniella Boateema, arkitektstudent
Boateema og James gjør det samme.
– Det er ikke bra at AHO assosieres med Kongsberg. Derfor er det best om skolen trekker avtalen. Som utdanningsinstitusjon har man et ansvar, og samarbeidet strider mot hva mange av høyskolens studenter mener, sier Boateema.
– Ingen eksklusiv avtale
Men dét blir neppe aktuelt. Steinar Killi, instituttleder ved Institutt for design ved høyskolen, påpeker at skolens samarbeid er med Kongsberg Maritime – og ikke med den delen av selskapet som produserer våpen.
– Vi har ikke en eksklusiv og hemmelig avtale med Kongsberg, snarere tvert imot. De skal lære seg å bruke åpen innovasjon i sin utvikling av produkter. Vi skal altså ikke designe noe for Kongsberg, men samarbeide med dem om å videreutvikle denne metodikken.
Kongsberg skal samarbeide med Ocean Industries Concept Lab, et forskningssenter under AHO.
– Hva får dere ut av avtalen?
– Når vi inngår nye forskningsprosjekter, må vi inngå avtaler med industrien. For oss handler det om å kople oss på en stor norsk bedrift som jobber med områder som er interessante for oss i videre forskning og utvikling.
AHO forstår kritikken
Killi forteller at høyskolen foreløpig ikke får noe pengebidrag fra Kongsberg.
– Men vi vil eventuelt få forskningsutstyr og feltdata, som for eksempel bruer på skip og tilgang til simulator.
Killi sier han har forståelse for at studentene er skeptiske til avtalen.
– Vi har hatt den diskusjonen oppe. Vi gjør ingen direkte jobb for våpendelen av Kongsberg. Men vi kan samtidig ikke styre hva Kongsberg bruker metodikken til, nettopp fordi all bruken er fri.
– Hadde dere takket nei hvis avtalen var med våpenavdelingen i Kongsberg?
– Det ville vært atskillig vanskeligere for oss å ta på oss avtalen hvis det innebar et konkret design for Kongsbergs våpenproduksjon, sier Killi.