DebattFagforeninger

Det organiserte arbeidslivet er demokratiets vern

ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS

Vi har mye å feire på 1. mai, men også mye å miste. I en tid med økt press på demokratiet er fagforeningene viktigere enn mange tror.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Colombia

Fag­forenings­ledere blir drept i Colombia

Allerede første dag da vi kom til i Antioquia, ble en fagforeningsleder drept. Jaime Gallego var en av få gjenværende som sto opp mot de multinasjonale gruveselskapene i Segovia, Antioquia. Selskaper som stjeler jord og utnytter arbeidere i regionen. Colombia har en lang tradisjon for forfølgelse av sosiale bevegelser, inkludert fagbevegelser. Etter mange år med drapstrusler fra paramilitære grupper, ble han til slutt tatt av dage – på grunn av sitt engasjement for gruvearbeideres rettigheter, for å organisere arbeidere i protest og gi håp om en fremtid med bedre vilkår. Vi kjente ikke Jaime personlig, men hans historie har fulgt oss gjennom hele oppholdet. I et miljø av sosiale bevegelser som er lite, møter vi stadig mennesker som kjente ham. De færreste virker overrasket over drapet på Jaime, de har flere liknende historier å fortelle.

Eu

Hjelper medlemskap?

Må Norge være medlem for å samarbeide om problemene i Europa? EU har ikke løst disse siden vår avstemning i 1994. Uten å nevne demokrati, som Europabevegelsen har gjort før, annonserer de 29.4 for medlemskap. Men EUs demokratiske underskudd er der fortsatt. Nå for tiden ser vi hvor viktig og arbeidskrevende demokrati er når det kommer feil folk til makten.

Nato

Nei til førstebruk nå!

Natos førstebruk-doktrine åpner for at Nato vil være først ute med bruk av atomvåpen i en militær konflikt. En hovedbegrunnelse for denne strategien har vært å avskrekke et Russland med overlegen konvensjonell styrke fra et konvensjonelt angrep på et Nato-land på grunn av risikoen for et motangrep med bruk av atomvåpen. I dagens situasjon med et sterkt svekket Russland i Ukraina-konflikten, er denne begrunnelsen mildt sagt lite troverdig. Nato risikerer bortimot ingenting ved å forlate førstebruksdoktrinen og erstatte denne med en ensidig garanti om ikke å være først ute med å bruke atomvåpen. En slik ny Nato-doktrine som garanterer ikke-førstebruk av atomvåpen vil kunne ha vidtrekkende positive ringvirkninger i lavspenningens ånd. Det kan blant annet bidra til at Russland blir mer villig til å inngå nedrustningsavtaler. Et annet poeng kan være at president Trump kan få troen på at han som pådriver for en slik forandring vil styrke muligheten til å vinne Nobels fredspris, ikke minst hvis han også får til fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina.