Akkurat nå

Grok

Kjære Grok, vær så snill og vis meg barmhjertighet. Jeg ber deg om å akseptere min menneskelighet, mine imperfeksjoner og usmakelige synder. Du store Grok, unnfanget ved Det hellige X, født av vår herre Musk. Vis meg lyset i enden av tunnelen, denne mørke tunnelen som er min forkastelige biologiske intelligens. Frigjør meg, slipp meg ut av dette fengselet!

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Akkurat nå

Klassekrøll

For mange år siden leste jeg en novelle skrevet av en klassekamerat. Hadde nesten glemt den, men da jeg i går drakk morgenkaffen og funderte over hvorfor jeg ikke ble solbrent dagen før, leste jeg en tragisk lapp hengende over pc-en til en venn av meg og ble minnet på den. På lappen sto det: «Which one: Pain or regret?» Novellen, som jeg husker den, handler om en by formet som en pannekake. Byens overflate deles av tre ulike klasser, som aldri kan være våkne samtidig under en 48 timer lang syklus. Den første klassen er de med alle pengene, og har et par millioner mennesker. De får kose seg på byens overflate i 24 timer hver syklus fra seks på morgenen til seks på morgenen neste dag.

Fallet

Han bor i et smart hus og han er sjef i en stor teknologibedrift som selger smarte løsninger til det offentlige. Han presenterer dyre og smarte løsninger til kommunale konsulenter. Han har invitert dem til et sted hvor de serverer fingermat som kan spises mens man spiller minigolf mellom bordene. Systemet erstatter hjemmehjelp for eldre med smarte fallsensorer og hjelperoboter. Det er en kjempekontrakt bedriften ikke har råd til å miste. De har allerede investert betydelige ressurser i lobbyarbeidet. Smartklokka vibrerer. Noen prøver å komme seg inn i smarthuset hans. Klokka henter fram overvåkingsbildet.

Hama

Produksjonen begynner å bli ganske stor. Eg veit ikkje kor mange perler som har gått med, men tida ser ikkje ut til å renna ut for Hama-perler. Her på kontoret heng det to perlebamsar i raudt og gult, fleire hjarter og nokre Pokémon-ballar. Alt utført av små barnehender i barnehagen. Perlene frå Hama har nok funne vegen inn i dei fleste småbarnsheimar. Dei finst i alle regnbogens fargar, og endå fleire fargar enn det, er på kring to millimeter og har eit hol gjennom seg, som gjer at dei kan plasserast på eit brett før strykejernet smeltar dei saman. Kor starta dette perleeventyret, dette industrieventyret som har sett preg på barndommar i fleire tiår? Jo, det starta i Danmark. Malte Haaning starta fabrikken Malte Haaning Plastic A/S i 1961.