– Jeg synes det er både merkelig, uheldig og provoserende at Norges soleklart største museum mener det er greit å nekte museumssektorens fagblad et intervju med direktøren, sier Ellen Lange, redaktør i tidsskriftet Museum.
I september 2023 tok Ingrid Røynesdal over stillingen som direktør ved Nasjonalmuseet. Siden da har museet tatt imot millioner av besøkende, presentert flere storslåtte utstillinger og stått i tøffe diskusjoner om Israel–Gaza-konflikten og samarbeidet med Fredriksen-søstrene.
De to siste temaene har tidsskriftet Ellen Lange er redaktør for, skrevet mye om. Men det store intervjuet med Røynesdal om museets rolle og mandat er uteblitt.
– Umulig å få i tale
Klassekampen har sett flere utdrag fra e-post-korrespondansen mellom Nasjonalmuseets kommunikasjonsavdeling og Ellen Lange. Utvekslingen knytter seg til saker tidsskriftet har jobbet med om museet.
I en e-post fra juni 2024 viser Lange til at hun har bedt museet om et portrettintervju med direktøren, og at dette var noe museet skulle prøve å få til.
For noen uker siden kom det Lange oppfatter som et endelig nei på denne forespørselen.
Det skjedde i forbindelse med en sak tidsskriftet Museum skrev om at Nasjonalmuseet ble kåret til «Årets museum». Da ga Røynesdal et muntlig intervju om sine reaksjoner på tildelingen.
– Jeg ønsket å gjøre det klart overfor leserne våre at vi var blitt lovet et lengre intervju med Røynesdal seinere i vår. Men dette ønsket ikke museet at vi skulle sette på trykk, sier Lange.
Lange forteller at hun ennå ikke har fått et svar fra museet på om dette innebærer et endelig nei på intervjuforespørselen.
– Vi favner hele sektoren og jobber for en god debattkultur og sunn meningsutveksling museene imellom – og mellom museene og en breiere offentlighet. Når det er umulig å få Nasjonalmuseet i tale, blir et slikt prosjekt mye vanskeligere, sier hun.
– Må bli tydeligere
Lange har flere ganger opplevd at Nasjonalmuseet insisterer på å svare skriftlig og ikke muntlig under intervjuer. Dette vanskeliggjør det journalistiske arbeidet, mener hun.
– Det hele blir veldig tungvint. Det er vanskelig å stille oppfølgingsspørsmål, be om en presisering eller et eksempel, og i det hele tatt vanskelig å gjøre en normal journalistisk jobb, sier Lange.
Mona Gjessing er redaktør i Kunstavisen. Også hun har opplevd at det er vanskelig å få Ingrid Røynesdal i tale. Samtidig har hun forståelse for at det tar tid å komme inn i direktørstolen.
– Det er klart at dette er et nytt fagfelt for henne. Men nå er det på tide at hun står mer fram og forteller om profilen hun har utviklet, sier Gjessing.
– Hun må bli tydeligere og begynne å ta praten direkte med journalister og medier. Ellers blir hun litt svak og usynlig.

Kunstkritiker Lars Elton mener det er et stort behov for at Røynesdal tar en mer aktiv rolle i offentligheten. Han viser til at tidligere samlingsdirektør Stina Högkvist er ferdig i sin stilling, og at museet derfor er i støpeskjea.
– Dette gir henne en gyllen mulighet til å forme museets struktur, og det er noe hun bør gå ut i offentligheten og diskutere. Det burde ikke være en diskusjon hun tar på bakrommet med rådgiverne hun holder seg med til daglig.
Kjenner seg ikke igjen
Klassekampen har forelagt Nasjonalmuseet kritikken fra Ellen Lange. Direktør Ingrid Røynesdal svarer på telefon at museet er svært opptatt av å være tilgjengelig for bransjebladet og viser til at hun siden juni i fjor har vært intervjuet i bladet tre ganger.
– Dette er en virkelighet vi ikke kjenner oss igjen i. Vi har en policy på at vi svarer alle henvendelser fra både nasjonale og lokale medier, sier Røynesdal.
– Vi har en tydelig ambisjon om å være hele Norges museum. Vi skal være aktive i debattene, og statistikken viser også at vi har en høy grad av pressedekning.
Tall Klassekampen får oppgitt fra Nasjonalmuseet, viser at Røynesdal er blitt intervjuet muntlig i mediene omtrent én gang i uka så langt i 2025.
Kommunikasjonsrådgiver Alv Gustavsen sier at Langes påstand om at Nasjonalmuseet insisterer på å gjøre skriftlige intervjuer, er direkte feil.
«Det er både merkelig, uheldig og provoserende.»
— Ellen Lange, redaktør i tidsskriftet Museum
– Det har vært gjort muntlige intervjuer hver eneste gang, og disse er blitt fulgt opp med sitatsjekk og presiseringer.
Uenighet om intervju
Ifølge Gustavsen er det ikke bare museets skyld at det store intervjuet med Ingrid Røynesdal ikke er blitt noe av.
– Ellen og jeg har pratet om dette, og vi har stilt oss positive til ideen. Men det er samtidig noe som ikke er blitt fulgt opp fra tidsskriftets side, sier Gustavsen.
Han sier det stemmer at Lange i juni i fjor forhørte seg om muligheten for et større muntlig intervju.
– Vi sa at dette er noe vi kunne få til og lot det henge «on a positive note». Men det var først forrige uke at Lange tok opp igjen denne tråden.
Lange er ikke fornøyd med måten museet svarer på:
– Dersom denne avtalen nå hadde vært i boks, hadde det selvsagt vært i orden at de for noen uker siden svarte at de ville skyve på det, sier Lange og legger til:
– Jeg kan selvsagt ta selvkritikk for at jeg ikke har mast mer, men jeg har bedt om et intervju, og de har ikke latt høre fra seg. Da må de ikke legge skylda på en liten aktør som oss.