DebattUsa

America first

“Til lags åt alle kan ingen gjæra”, synger vi med Ivar Aasen. Men norske politikere har visserligen vist vilje til å gjøre Amerika til lags. “America first” har vært vår ledestjerne i mange tiår. Ikke skulle vi ha fremmede baser på norsk jord. Men kunne vi nekte Amerika? Og ikke skulle vi ha atomvåpen her til lands! Men om amerikanske farkoster frekventerte våre lange kyster, spurte vi ikke hva var i lasten. Det kunne vitne om mangel på tillit.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Oljeutvinning

Tilbake til Statoil?

Statoil skiftet navn til Equinor i 2018. Det kostet 250 millioner. Kostnaden ble forsvart med at: Selskapet nå skulle omfatte mye mer enn fossil energi. Det ønsket å være konkurransedyktig også i et samfunn med lavere utslipp. Equinor ville bli et bredt energiselskap som skulle drive med mer enn olje/gass, nemlig vind og sol. Equinor lovet for få år siden at fornybar energi skulle økes til fire prosent av selskapets energiinvestering innen 2026. Dette løftet er nå skrotet. I dag er fortsatt over 99 prosent av selskapets totale energiproduksjon fossil. Selskapets utslipp av klimagasser er fem ganger større enn Norges totale utslipp! Equinor har gapt for høyt og villet for mye.

Språk

Å gråte hele veien til banken

Marie Sneve Martinussen har som vanlig mye fornuftig å si, også når det gjelder kraftselskapene (5. april). Men her skriver hun (to ganger!) at de «ler hele veien til banken.» Dette misforståtte uttrykket hører jeg altfor ofte, det korrekte må være «gråter hele veien til banken.» Det gjelder både kraftselskaper, laksebaroner, og alle våre sytende milliardærer – de sipper og klager og bærer seg helt til de kommer til banken, men da opphører gråten. Det gjaldt også opphavsmannen til uttrykket, den amerikanske pianisten og entertaineren Liberace. Da han ble spurt om ikke kritikernes unisone slakt gikk inn på ham, svarte han kort: «I cry all the way to the bank.».

Israel og palestina

Dein­ves­tering er mulig

Debatten om Oljefondets investeringer i virksomheter som har aktivitet på Vestbredden, går høyt om dagen. Kravet om å trekke ut investeringene som bidrar til å opprettholde den ulovlige okkupasjonen, og for å forhindre brudd på humanitærrett og menneskerettigheter i palestinske territorier, kommer fra mange hold. Forsvar folkeretten har i lang tid arbeidet med og fremmet et forslag til lov om kontroll med økonomisk aktivitet mv. i ulovlig okkuperte og/eller annekterte områder. Formålet er generelt sett å gjøre det forbudt å ha økonomisk samkvem med virksomheter som har aktivitet i slike områder. Forslaget retter seg mot alle ulovlige situasjoner, det vil si både okkupasjonen av Øst-Ukraina og Israels okkupasjon av palestinske og syriske områder i Midtøsten. Forslaget er heller ikke en generell boikottordning, men knytter an til konkret aktivitet og virksomhet som etter internasjonal rett er lovstridig.