Ewa Sapiezynska har delt denne artikkelen med deg.

Ewa Sapiezynska har delt denne artikkelen

Bli abonnent
Usa

Truer Putin med oljetoll

For å få opp farta på fredsforhandlingene i Ukraina truer Donald Trump med høy toll mot land som kjøper russisk olje.

Kaster snøret: En gutt fisker ved havna foran oljetankene i St. Petersburg, Russland, 30. mars. Foto: Dmitri Lovetsky, AP/NTBKaster snøret: En gutt fisker ved havna foran oljetankene i St. Petersburg, Russland, 30. mars. Foto: Dmitri Lovetsky, AP/NTB

I valgkampen i fjor hadde Donald Trump lovet å avslutte krigen i Ukraina på én dag når han blir USAs president. Nå er han utålmodig og sier han er «forbanna» på Russlands president Vladimir Putin som drøyer fredsforhandlingene i Ukraina.

I et telefonintervju med NBC News søndag rettet Trump sin sterkeste kritikk hittil mot den russiske presidenten. Han truet med å innføre «sekundære tollsatser» på russisk olje hvis landet forpurret forhandlingene om en våpenhvileavtale med Ukraina.

Russland har den siste tida kommet med flere tøffe krav før de vil inngå våpenhvile.

«Hvis Russland og jeg ikke klarer å inngå en avtale om å stanse blodbadet i Ukraina, og hvis jeg mener at det var Russlands feil, kommer jeg til å legge sekundære tollsatser på all olje som kommer ut av Russland» sa Trump.

– Hul trussel

Trump forklarte at grunnen til denne aggresjonen er at Putin setter spørsmålstegn ved troverdigheten til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og snakker om behovet for en «ny ledelse for Ukraina». Trump har selv kalt Zelenskyj for «diktator».

Fredag foreslo Putin å fjerne Zelenskyj fra makta og sette Ukraina under FN-administrasjon før et ukrainsk nyvalg. Trump sa i intervjuet søndag at en endring i ledelsen i Ukraina nå kommer til å forsinke prosessen mot en helhetlig våpenhvile.

Kina og India er de største importørene av russisk råolje. Trump sa at det kunne bli snakk om tollsatser på 25 eller 50 prosent, og at han planla å snakke med sin russiske motpart denne uka.

Pavel Baev, forskningsprofessor ved Instituttet for fredsforskning Prio og Russland-ekspert, tviler likevel på at Trumps trussel er et effektiv virkemiddel.

«Trusselen er hul og langt fra meningsfull for Putin», skriver Baev i en melding til Klassekampen.

«Trumps bløff er i ferd med å bli avslørt, og hans ‘sinte’ holdning er bare underholdende for Kreml», legger Baev til.

«Enige om press

Flere europeiske ledere har bedt USA legge press på Russland, og ikke bare på Ukraina, i de pågående fredssamtalene. USA har tidligere kuttet sin militære bistand og etterretningsdeling med Ukraina, der de anklaget Zelenskyj for å ikke ønske fred. Dette har blitt gjenopprettet. Samtidig fortsetter de å presse Kyiv til å undertegne en mineralavtale.

Storbritannias statsminister Keir Starmer er blant dem som har etterspurt mer press mot Russland. Rett etter at Trumps kommentarer ble kjent søndag, snakket Starmer med den amerikanske presidenten på telefon. Lederne «har blitt enige om behovet for å holde det kollektive presset på Putin oppe», opplyste Downing Street.

Samtidig opprettholder Trump et stort press på Zelenskyj. Søndag kveld sa han til journalister om bord Air Force One at han advarte Zelenskyj mot å prøve å trekke seg fra mineralavtalen.

«Hvis han gjør det, får han problemer. Store, store problemer», sa Trump. Samtidig erklærte Trump at han stolte på Putins fredsvilje.

Vurderer også toll mot Iran

I søndagens intervju med NBC kom det også fram at Donald Trump vurderer det samme virkemiddelet, altså sekundære tollsatser, mot Iran. Det vil han gjøre for å presse landet til å inngå en avtale med USA som skal sikre at Iran ikke utvikler atomvåpen.

Forrige uke skrev Klassekampen om Trumps presidentordre som tillater USA å innføre sekundær oljetoll mot Venezuela. Fra og med 2. april kan USA innføre en toll på 25 prosent på varer importert til USA fra land som kjøper venezuelansk olje, enten direkte eller indirekte.

Flere toll- og sanksjonseksperter mener imidlertid at eksisterende sekundære sanksjoner mot Russland og Iran ikke er godt nok håndhevet.

Økonomiprofessor Francisco Rodríguez er blant analytikerne som nå stiller spørsmål ved om USA ville ha kapasitet til å gjennomføre nye tollbaserte straffetiltak.

«USA har ingen mulighet til å kontrollere salget av venezuelansk råolje. Mye av olja transporteres fra skip til skip.

Washington har ikke tilgang til tolldata fra Kina eller mange andre land. Håndhevelse er i praksis umulig», skriver Rodríguez på X.

Trump har tidligere varslet at han vil innføre straffetoll mot en rekke land fra 2. april – en dag han har kalt «frigjøringsdagen».

Dette gjelder det Trump kaller «gjensidige tollsatser», altså toll mot nasjoner som krever avgifter på varer fra USA.

USA har allerede innført toll på aluminium og stål, samt økt tollen på alle varer fra Kina.