Anita Fnugg har delt denne artikkelen med deg.

Anita Fnugg har delt denne artikkelen

Bli abonnent
1. APRIL

Dette var en aprilsnarr: Nå skal Google dele ut prikker på førerkortet

Google Maps vet hvor lang tid det tar å kjøre fra A til B. Nå skal selskapet samarbeide med politiet om å bøtelegge bilister som kommer fram før tida.

Steinalder­teknologi: Utrykningspolitiet gjennomførte i går sin siste lasermåling i Asker. Foto: Ole BErg Rusten, NTBSteinalder­teknologi: Utrykningspolitiet gjennomførte i går sin siste lasermåling i Asker. Foto: Ole BErg Rusten, NTB

Norsk politi blir først i verden med å ta i bruk Google Maps i trafikktjenesten. Det banebrytende samarbeidet mellom politiet og Google baserer seg på komplisert teknologi – og en svært enkel idé:

Når bilister legger inn et reisemål i Google Maps, bruker tjenesten kunstig intelligens (KI) for å regne ut estimert kjøretid. Om du kommer fram før tida, vil Google nå samle inn data slik at politiet kan skrive ut bot.

Hensikten er å sikre likebehandling på veien samt å spare penger i Utrykningspolitiet (UP).

– Ettersom Googles kjøretid er basert på fartsgrensa, betyr dette at bøtene blir svært treffsikre, sier leder for strategisk stab i Utrykningspolitiet, Roar Skjelbred Larsen.

Ifølge UPs egne utredninger vil Googles KI-genererte fartsbøter være langt mer presise enn både strekningsmålinger og punktmålinger av fart.

– Kan man stole på at KI kan brukes til å regne ut fartsbøter? Bør ikke dette gjøres av trente politifolk?

– 96 prosent av fartsbøtene er allerede i dag basert på automatisk fartskontroll, sier Larsen.

Kraftfullt verktøy

Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) forteller at regjeringen har ivret sterkt for politiets nye offentlig-private samarbeid med den amerikanske tek-giganten.

– Jeg heier på etater som tør å tenke nytt, sier hun.

Ettersom samarbeidet er børssensitivt, er det kun en engere krets i Digitaliseringsdepartementet som har hatt befatning med saken. Følgelig er de saksforberedende dokumentene i stor grad KI-generert – og kvalitetssikret i ettertid av departementets konsulenter.

Foreløpige anslag tyder på at de fleste av dagens 300 ansatte i UP kan flyttes til andre deler av politiet.

– KI er et av de kraftigste verktøyene vi har tilgjengelig for å effektivisere og modernisere arbeidsprosesser, særlig i offentlig sektor, sier Tung.

Både private og offentlige myndigheter har i seinere år investert tungt i bruk av kunstig intelligens. Satsingen på KI-genererte bøter tangerer også en annen forvaltningspolitisk megatrend, påpeker Tung: besparelser i offentlige budsjetter.

– Er dette prosjektet så å si Doge på norsk, Tung?

– På ingen måte og tvert imot, vil jeg si. Vi som er glade i offentlig sektor, må også være de fremste til å lete etter nye måter å løse gamle oppgaver på.

«KI er et av de kraftigste verktøyene ­vi har.»

Karianne Tung, digitaliseringsminister

Får Frp-kritikk

Fremskrittspartiet stiller seg ikke like positivt til de nye fartsbøtene.

– Ap er mot alt nytt, men de gjør tydeligvis unntak når det gjelder å flå norske bilister, sier tidligere samferdselsminister Bård Hoksrud.

– Frp er ellers for å kutte i offentlig sektor?

– Vi synes det er prisverdig at man vil samarbeide med private. Men ingen i Norge skal måtte betale fartsbot for å kjøre for fort på norske veier. Det mener vi er prinsipielt feil virkemiddel i slike saker.

Prosjektet rulles ut med virkning fra og med i dag, 1. april.

Denne artikkelen er en aprilspøk i beste avistradisjon.