Elisabeth Thoresen har delt denne artikkelen med deg.

Elisabeth har delt denne artikkelen

Bli abonnent
Velferd

Mener regjeringen trenerer Nav-sak

Per Olaf Lundteigen (Sp) synes det er oppsiktsvekkende at staten går til sak mot mann som vant over Nav i Trygderetten.

Kritisk: Per Olaf Lundteigen (Sp) mistenker at staten tar saken videre for å skyve på en ny Nav-skandale. Her er han på pressekonferanse om saken i fjor høst. Foto: Line Ørnes SøndergaardKritisk: Per Olaf Lundteigen (Sp) mistenker at staten tar saken videre for å skyve på en ny Nav-skandale. Her er han på pressekonferanse om saken i fjor høst. Foto: Line Ørnes Søndergaard

I forrige uke ble det kjent at staten går til søksmål mot en mann som vant mot Nav i Trygderetten i fjor. Trygderetten slo fast at Nav i årevis har tolket regelverket for uføre og pensjonister som har jobbet i utlandet feil. Mange kan dermed ha fått for lite i stønad. Avgjørelser fra Trygderetten kan ankes til lagmannsretten gjennom søksmål, og det er det staten ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet nå har gjort.

Sp-nestoren Per Olaf Lundteigen er svært kritisk til at staten har gått til sak mot mannen. Lundteigen er nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og var saksordfører for Stortingets gjennomgang av den såkalte Nav-skandalen fra 2019, der flere trygdede urettmessig var blitt dømt for trygdesvindel.

– Jeg synes det er veldig oppsiktsvekkende at staten anker trygderettens beslutning. Spesielt fordi dette temaet har vært grundig behandlet i Stortinget i forbindelse med EØS- og trygdeskandalen, sier Lundteigen.

Staten går til sak

Den nå 58 år gamle mannen som vant mot staten i Trygderetten, hadde jobbet i Irland i noen år, kommet hjem og blitt ufør. Nav mente han ikke hadde nok trygdetid i Norge til å få utbetalt en minsteytelse. Trygderetten slo fast at retten til minstepensjon gjelder, også for personer som har opptjeningstid i andre EØS-land. Mannen hadde en uføregrad på 80 prosent og fikk 163.940 kroner året fra Nav. Han mente han burde få 198.118 kroner, som var minste ytelse på det daværende tidspunktet, justert for 80 prosent uføregrad.

«Når man reiser en sak for lagmannsretten, så trekker man den ut i tid.»

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Nå har staten stevnet mannen inn for Gulating lagmannsrett. Lundteigen ser samme mønster som i sakene trygdeskandalen fra 2019, hvor minst 80 personer ble uriktig dømt for trygdesvindel, og minst 2400 trygdemottakere urettmessig hadde fått krav om tilbakebetaling.

– Det vi lærte i forbindelse med trygdeskandalen, var at staten utsatte og forlenget saksbehandlingen, kanskje i håp om at de som reiste saker, skulle gi seg i møte med den overmektige staten, sier Lundteigen og fortsetter.

– Jeg trodde dette var et tilbakelagt kapittel.

Mistenker politisk motiv

Når Klassekampen spør Arbeids- og inkluderingsdepartementet om hvem som avgjorde at det skulle bli tatt ut søksmål mot mannen i denne saken, får vi til svar at det er departementet som har bedt Nav om å stevne mannen.

– Tror du det å stevne mannen er en politisk motivert trenering av Trygderettens konklusjon?

– Det å bestride Trygderettens beslutning, når det har vært så mye politisk oppmerksomhet rundt saken, er jeg rimelig sikker på at er avklart på politisk hold, sier Lundteigen.

Hanlegger til:

– Når man reiser en sak for lagmannsretten, så trekker man den ut i tid, sier Lundteigen.

«Prinsipielle spørsmål»

Departementet svarer at de mener saken kan ha stor betydning for hvordan trygdene utformes i framtida.

«Saken reiser prinsipielle spørsmål som kan påvirke hvordan vi utformer den norske uføretrygda, og innretningen av regelverket,» skriver Arbeiderpartiets Ellen Bakken, statssekretær i Arbeids og inkluderingsdepartementet, i en e-post til Klassekampen.

Lundteigen (Sp) mistenker at dere trenerer saken i håp om at de som reiser slike saker, skal gi seg. Har departementet en kommentar?

«Nei, det gjør vi selvsagt ikke,» skriver Bakken.

I statens stevning av 58-åringen står det at om hans seier i Trygderetten blir stående, så vil konsekvensen kunne bli «at Norge må kompensere for at andre stater har strengere uføreregler».

– Er målet for departementet er å forhindre at Norge må plukke opp regningen for land som har strengere uføreregler enn oss?

«Ja», svarer Bakken, som ikke vil si hvor mye penger som står på spill for staten i dette spørsmålet.

Lyst å lese mer fra Klassekampen?

Bli abonnent

Du kan enkelt registrere deg med

Politikk

Gaza-krigen

Verdens kristne kritiserer Israels Gaza-krig stadig skarpere. En brutalitet som sjokkerer, sier Borg-biskop Kari Alvsvåg. Norsk kirke-grasrot forventer likevel mer.

Valg 2025

Fem navn er aktuelle når Trygve Slagsvold Vedum (Sp) synser om sin egen arvtaker.

Velferd

IMF mener at for mange nordmenn går på uføretrygd. Det er ikke et særnorsk problem, ifølge Rødts Mímir Kristjáns­son.