DebattSikkerhetspolitikk

Atomvåpen på vei østover?

Polens president Andrzej Duda ber i et intervju med Financial Times USA om å utplassere atomvåpen i Polen. «Natos grenser flyttet seg østover i 1999, derfor bør det, 26 år seinere, skje et skifte i Natos infrastruktur østover. For meg er dette åpenbart», sier Duda, som tilhørte det ultrakonservative høyrepartiet Lov og rettferdighet (PiS) til han ble president i 2015. Han tilbyr USA, slik han gjorde overfor president Joe Biden i 2022, å flytte atomstridshoder fra Vest-Europa til Polen. Han begrunner det med at Russland har overført taktiske atomvåpen til Hviterussland etter at avtalen ble inngått 25. mai 2023, fordi president Aleksandr Lukasjenko mente at sikkerhetsgarantiene fra Bucuresti-avtalen i 1994 var brutt.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Lo

LO er et splittende felleskap

LO-kongressen er nylig avsluttet, og den kunne ikke funnet sted på et bedre tidspunkt. Behovet for at en så stor organisasjon bruker makten sin til å samle Norge, har aldri vært større i min levetid. Vi trenger sterkere og større fellesskap som inkluderer flere. Vi trenger voksne folk som nyanserer debatter og motvirker den polariseringen som til de grader har inntatt landet vårt. Færre unge tør å ytre seg, og rekordmange står utenfor et fellesskap. I en slik tid står ikke LO opp som den samlende kraften den burde være. Kongressens vedtak ville fått stryk dersom det ble brukt som en eksamensbesvarelse i faget inkludering. LO-kongressens viktigste vedtak var en fullstendig boikott av Israel og pengestøtte til partiet Rødt. Med støtten til Rødt viser LO at det ikke lenger er politikken som er viktig, men politisk side.

Israel og palestina

«Hva er dette, om ikke folkemord?»

Lederskribent Ida Søraunet Wangberg skrev 12. mai: «Nå har vi en moralsk forpliktelse til å gjøre det vi kan for å stanse det stadig flere kaller et folkemord.» Leserne bør merke seg det unnvikende i formuleringen – «det stadig flere kaller». Klassekampen tar ikke selv stilling. Det har avisen heller ikke gjort siden Israel startet folkemordet for 18 måneder siden: Verken Klassekampen eller andre ledende medier har eksplisitt slått fast på lederplass at det som skjer, faktisk er et folkemord. Det er et brudd på avisens ansvar for å utfordre makt, og kalle overgrep ved sitt rette navn. Et valg som ikke er nøytralt.

Eurovision song contest

Hvor apolitisk er Eurovision egentlig?

For andre år på rad møter Israels deltagelse i Eurovision store protester. Norske og internasjonale artister ber om at Israel og deres allmennkringkaster KAN utestenges fra konkurransen, det samme gjør kringkasterne i Irland, Island, Slovenia og Spania. NRK derimot, lener seg på Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sitt argument om at Eurovision er en konkurranse mellom kringkastere og derfor må «forbli» apolitisk. Men hvor godt stemmer dette egentlig? For de aller fleste land er Eurovision bare en folkefest. Folket stemmer fram en artist, som deltar med en passe fengende låt. Artisten hiver på seg sine lekreste paljetter, og håper at disse fifteen minutes of fame skal bli det store gjennombruddet.