Sikkerhetspolitikk 25. feb.
Avspenning som forsvar Donald Trumps intensjon om å få til en fredsavtale med Russland om Ukraina har skapt panikk blant Europas ledere, som diskuterer hva som må til for å avskrekke Russland – en Nato-hær langs Russlands grense? Bruke enda mer av verdens ressurser på våpen, massedrap og destruksjon?
Hva med å prøve avspenning? Som en randstat med grense til Russland vil vi aldri «få mer sikkerhet gjennom Nato-integrasjon om ikke også Russland får det samme», minna Tormod Heier om i en artikkel i Klassekampen i 2021 (20. april).
Dette forsto Arbeiderpartiet i 1949. Da de sørga for norsk tilslutning til Nato, påla vi oss å forby utenlandske baser og atomvåpen på norsk jord. Det gjorde vi for å berolige Sovjetunionen om at Nato ikke skulle bruke norsk territorium til å angripe dem. Slik anerkjente vi Sovjetunionens forsvars- og sikkerhetsbehov – ikke for å underlegge oss Sovjetunionen, men for å trygge vår egen sikkerhet, og vi mista ikke friheten! Avspenningspolitikken ga oss trygghet, frihet og en stabil økonomisk utvikling, og sørga for viktig samarbeid om nordområdene, klok forvaltning av havressurser osv.
Sikkerhetspolitisk rådgiver Øystein Steiro (Klassekampen 22. april 2021) kritiserte den nye langtidsplanen, som skrota avspenningsstrategien til fordel for Natos kjernefysiske avskrekkingsstrategi, med våpenkappløp og angrep som gjengjeldelse også utenfor eget territorium, underlagt USAs globale interesser.
EU, Regjeringa og Rødts ledelse tror vi kan løsrive oss fra USA innenfor Nato, ved å styrke det militære forsvaret og samarbeide med demokratiske land i nærområdet.
Wenche Larsen