DebattReitan-gruppa

Ladejarlen og kunsten

Trondheim held på å bli enda meir av ein kulturby enn før. Hotel Britannia har blitt restaurert for millionar av kroner. Tvers over gata har Nye Hjorten Teater dukka opp i det som tidlegare var eit ærverdig postkontor, og nyleg har også eit splitter nytt kunstgalleri opna i etasjane over Hjorten, ifølgje Klassekampen 15. februar eit «formidabelt monument over Reitan-slekten». Daglegvaremillionæren har gravd djupt i lommene og «gitt noko tilbake» til byen og innbyggjarane.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Historie

Pape­gøy­e­skyting og gullfugler

I en kviss i januar stiller Knut Nærum følgende spørsmål: «Danskene sier mye gøy. Hva mener de når de sier ‘at skyde papegøjen’?» Her i Norge har vi sluttet å skyte papegøyer, vi skyter gullfuglen. Siden Knut Nærum opplyser meg med sine kvisser, kan jeg til gjengjeld opplyse han om papegøyeskyting. Min olde-olde-oldefar Johan Michael Preus var en god skytter. Han var medlem av Det Bergenske Skyde-Selskab, som ble stiftet i 1769. Det finns en sølvdåse der det står «Det bergenske Skydeselskabs 3de Præmie for Høire Winge wunden af Hr Controleur Preus».

Ukraina

Fred er viktigst

Nei, Gro Byrkjeland (Klassekampen 21. februar), jeg er ikke tilhenger av en urettferdig fred i Ukraina. Men jeg syns faktisk ikke det viktigste er hvem som sitter rundt forhandlingsbordet. Satt på spissen: Hvis Trump presser Putin til en fredsløsning som hovedsakelig utformes på Ukrainas premisser – burde Zelenskyj da takke nei? Fordi han ikke satt ved bordet? Byrkjeland skriver om brudd på folkeretten – tilfeldig vold, vilkårlige arrestasjoner, mangel på ytrings­frihet, tortur og mishandling i de russisk-okkuperte om­rådene av Ukraina. Alt dette er riktig, men kan dessverre brukes som beskrivelse av alle okkuperte og krigsherja områder i verden. Uansett om overgriperen er venstresidas «venn» eller «fiende». Hamas’ terrorangrep 7.

Eu

Svar til Marhaug

MDG mener at digre utfordringer knyttet til sikkerhet, globale selskaper, skatteflukt og ikke minst klima, natur og miljø best kan løses gjennom internasjonal solidaritet og forpliktende samarbeid. Derfor mener MDG at samarbeidet med EU i klima- og energi­politikken i utgangspunktet er bra. Så ser vi kritisk på det konkrete innholdet i EU-politikk som angår Norge, og motsetter oss det som ikke er bra. Derfor er MDG ikke mot EUs fornybardirektiv: fordi det er overordnet fornuftig, og ikke plager norsk natur. Det er en politisk merkverdighet at Rødt – sammen med med den voksende ytre høyre-bevegelsen og i skarp motsetning til det meste av venstresida og fagbevegelsen i Europa – er så febrilsk opptatt av å male oss inn i et nasjonalt hjørne. Rødts syn på verden er forbausende fremmed for det som alltid har vært mest inspirerende ved venstresidas historiske prosjekt: den internasjonale solidariteten. Hva skjedde med «Arbeidere i alle land, foren dere»? EUs fornybardirektiv fra 2018 har krav om rask konsesjonsbehandling, men kravet omfatter ikke naturkartleggingen og forundersøkelsene. Direktivet vil ikke tvinge norske biologer og konsulenter til å gjøre harelabbundersøkelser.