Johanna Engen har delt denne artikkelen med deg.

Johanna Engen har delt denne artikkelen

Bli abonnent
Kunst

Ble hetset for Gaza-kunst

Vanessa Baird ble oppfordret til å fjerne verk med Israel-kritikk på Latin-Amerikas største kunstmesse.

Kritisert og hyllet: Vanessa Baird ble truet på kunstmesse i Mexico by på grunn av installasjonen «Lost Humanity. One Way Ticket to Mars». Her er hun avbildet rett før åpningen av egen utstilling på Munchmuseet i Oslo i oktober. Foto: Tom Henning BratlieKritisert og hyllet: Vanessa Baird ble truet på kunstmesse i Mexico by på grunn av installasjonen «Lost Humanity. One Way Ticket to Mars». Her er hun avbildet rett før åpningen av egen utstilling på Munchmuseet i Oslo i oktober. Foto: Tom Henning Bratlie

Etter den kritikerroste soloutstillingen ved Munchmuseet i Oslo var Vanessa Baird stilt ut på Mexicos kunstmesse Zona Maco tidligere i februar.

Kort tid etter at messa åpnet, begynte Baird og følget hennes å få ubehagelige kommentarer fra besøkende.

– De aller fleste var veldig positive og takknemlige for verket. Men så var det noen, ekstreme Israel-venner, som var veldig aggressive og delvis utagerende, forteller Baird.

Verket hun tok med til Mexico by, består av 13 veggpaneler som viser ødelagte kropper. På et av panelene står det «end the occupation boycott Israel». Verket er en mindre og ny versjon av det som ble vist på Munch.

– Jeg tror det ble sett på som et aktivistisk verk, hvilket det også er. Det er ikke insinuerende eller ironisk. Det er tydelig.

Boikott: «End the occupation boycott Israel», heter det på et av panelene utstilt på Zona Maco. Foto: OSL contemporary

Fikk drapstrussel

I oktober i fjor åpnet Bairds største utstilling på Munchmuseet «Go Down With Me». Utstillingen viste nesten 600 verk og ble godt mottatt i Norge.

Zona Maco i Mexico by er Latin-Amerikas største kunstmesse. Dagen etter åpningsdagen skrev Artnews at Bairds verk var det som fikk mest oppmerksomhet.

Til samme avis sa Erika Harrsh, en meksikansk kunster, at hun ikke kan se for seg at verket til Baird kunne blitt vist på en annen kunstmesse. Men også på Zona Maco har det blitt mindre politisk kunst de siste årene, forteller Harrsh.

Baird tror derfor at verket hennes var kjærkomment for mange.

– Det var mange som sto og gråt. Det var armenere, som selv har opplevd folkemord, som kom og takket oss, sier Baird.

Men hetsen var også heftig, forteller kunstneren.

«Å ta ned kunsten var helt uinteressant for min del.»

Vanessa Baird, kunstner

– Det var så mye aggresjon. Jeg ble drapstruet. Det er jeg aldri blitt før. Det var mye utskjelling fra noen av dem som gikk forbi. De følte seg helt frie til å true og mente vi måtte ta ned verket, sier Baird.

– Det er ikke så farlig for meg, men det er interessant å se hvor alvorlig de tok dette. Det er rart at man ikke kan si at man er imot et folkemord. Man kan bare ikke si akkurat det, og derfor er det så viktig å skrive det overalt.

Nektet å ta ned verket

Men det var helt uaktuelt for Baird å ta ned panelet med påskriften om Israel-boikott.

– Å ta ned kunsten var helt uinteressant for min del, sier hun.

Baird mottok også stygge meldinger på Instagram.

– De skrev at jeg måtte komme meg til helvete ut av landet deres.

Galleriet til Baird, OSL contemporary, var med til Mexico. Også de fikk trusler på sin Instagram-konto, forteller direktør Emilie Magnus.

Under et av innleggene som viser Bairds installasjon, er kommentarfeltet fortsatt stengt.

– De skrev at dette kunne få store konsekvenser for oss, at vi var antisemitter og at vi måtte komme oss av landet. Hvor reelle truslene var, er vanskelig å si. Sannsynligvis var det mest et ønske om å skremme oss. Der og da føltes det likevel reelt, sier Magnus.

Satte inn ekstra vakthold

Ifølge Emilie Magnus ble det fra ulike hold rettet krav til Zona Maco om å ta ned verket til Baird. Hun beskriver det som noen intense dager.

Men fra kunstmessa var det bare støtte å få, forteller hun.

– Vi spurte om de kunne sette inn ekstra vakthold, og det gjorde de. Messa var tydelige på at dette ikke var greit. Jeg tror ikke at de var i nærheten av å gå med på kravene som kom.

– Men med det sagt, Vanessas installasjon fikk også veldig mange enestående tilbakemeldinger og betydde mye for mange, også i Mexico City, sier Magnus.