I starten av februar laget NRK P3 en større sak om at fansen må prioritere konsertbesøkene sine knallhardt i 2025, fordi prisen på konsertbilletter har skutt i været. I år kommer nemlig flere av de største pop-turneene til Norge: Sabrina Carpenter, Billie Eilish osv. Men storfint besøk koster.
I fjor høst sammenliknet en BBC-artikkel prisen av en konsertbillett i dagens marked med prisen av en gaming-konsoll (til flere tusen kroner). Og selv om dette bare gjelder toppene, så er poenget tydelig nok. Ifølge konsertnettstedet Pollstar økte billettprisen på de hundre største turneene med 23 prosent fra 2022 til 2023 (og med 19 prosent fra 2021 til 2022), men samtidig økte de bare med 3,9 prosent fra 2023 til 2024. Så kanskje vi nærmer oss maksen av hva livemarkedet kan tåle?
Det sagt, så er vi allerede på ville veier. En Oasis-billett i 2025, justert for inflasjon, har mer enn doblet seg siden sist de spilte på Wembley, i 2009. Mens hvis vi ser på rockens fremste veteraner, og over et enda lengre tidsspenn, så har en Rolling Stones-billett blitt mer enn firedoblet. I 1969 kostet en Stones-billett i underkant av 70 pund (justert for inflasjon), mens i 2024 var snittprisen for å se Mick og Keith på 277 Pound Sterling. Med dagens kurs tilsvarer det 3850 NOK. Det er sprøtt mye.
«Klart det er for dyrt»
Men i denne verden er det markedet som rår – med det resultat at vi ikke bare skaper superrike artister på toppen, med betydelig avstand til resten av artistfeltet, men også til dels enorme forskjeller mellom helt vanlige folk: De som har råd til å dra på de største konsertene – begivenhetene – og de som ikke har råd. Foreløpig har jeg ikke sett noen undersøkelse om nordmenns konsertvaner, men i det klassedelte Storbritannia rapporter nå to tredeler av konsertgjengerne i aldersgruppa 16 til 34 at de har redusert antallet liveopplevelser – fordi det er altfor dyrt.
Og klart det er for dyrt, samtidig som noen kanskje vil si at det ikke er dyrt nok, fordi musikkmarkedet har endret seg såpass radikalt siden strømmingens inntog. Artistene har stadig færre måter å tjene penger på og kostnadene ved å turnere peker fortsatt oppover, parallelt med at de aller heiteste billettene har en svartebørsutfordring som mindre konserter ikke sliter med (derav såkalt dynamisk prising).
Til BBC sier Pollstars europeiske redaktør, Gideon Gottfried, at «ingen vet hva pokker som skjer, hvordan økonomien vil endre seg og hva den neste krisa vil være. Noen artister prøver å melke kua så mye som mulig mens de kan». Hvilken krise vi venter på forblir uklart, men de fleste synes enige om at krise blir det. Før eller siden.