DebattEu

EØS-avtalen er viktigere enn noen gang

Arbeiderpartiet skal ha stor honnør for å stå opp for Norges viktigste internasjonale avtale. Regjeringens beslutning om å gjennomføre deler av Ren Energi-pakken på tross av at det endte med regjerings-exit, er et viktig signal. Men vi står langt fra målstreken. Allerede et par dager etter at Senterpartiet varslet at de gikk ut av regjering, varslet Trump straffetoll mot Canada, Mexico og Kina. EU blir trolig neste.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Språk

… og adjektivet bør bli «usansk»

I innlegget «Landet heter USA» (14. mars) argumenterer Astrid Bergesen for at vi bør reservere «Amerika» for kontinentet og kalle landet for USA. Fint! Men adjektivet? På spansk er «los Estados Unidos» ei direkte omsetting av «the United States», og adjektivet er «estadounidense». Eg har latinamerikanske venner som blir fornærma når nordmenn bruker «amerikansk» for å beskrive eit eller anna frå USA. Det burde derfor kunne gå an for oss å bruke «amerikansk» om kontinentet og «usansk» om det som kjem frå USA.

Høyere utdanning

Nå løfter vi fagskolene

Jens Christian Thysted fra Fagskolen Vestfold og Telemark skriver godt om fagskolene i en kronikk i Klassekampen på fredag. Han etterlyser en mulighet for fagarbeidere «til å spesialisere seg og oppnå høyere yrkesfaglig kompetanse som er skreddersydd for arbeidslivets praktiske behov gjennom fagskolene». Jeg er hjertens enig. Det er akkurat dette vi vil få til med stortingsmeldingen «Fagfolk for en ny tid», som jeg la frem i går. Vi kommer i meldingen med en rekke tiltak for å løfte fagskolene. For det første utvider vi studentenes lærings- og karriere­muligheter. Fagarbeidere og andre fagfolk skal få flere tilbud for livslang læring i tråd med behovene i arbeidslivet.

Sv og eøs

Verden er endret

Kort om hvorfor SV bør la EØS-saken ligge i ro de neste fire årene: Enhver som har fulgt nyhetsbildet, forstår hvorfor mange nå tenker nytt om EU. Folk er oppriktig bekymret for landets sikkerhet. Venstresiden har møtt fremveksten av EU-støtte med en slags «same shit, different wrapping»-holdning. Det er både arrogant og uklokt. Mímir Kristjánsson anklager EU-tilhengere for å «misbruke begivenheten», som om Trump var et påfunn fra Brussel. Men det er jo ikke folk eller EU som har endret seg, det er verden rundt oss. Venstresiden har alltid vært for internasjonalt samarbeid, men deler av den har også vært veldig selektiv om hva dette betyr.