Er løsningen EU uansett?

I natt trådte USAs nye tollsatser mot Mexico, Canada og Kina i kraft. President Donald Trump har ilagt import fra Mexico og Canada 25 prosent toll, med et unntak for energi. Strøm og gass fra Canada ilegges toll på 10 prosent. Import fra Kina får en toll på ytterligere 10 prosent. USA har et stort handelsunderskudd mot de tre landene, men Trumps offisielle forklaring er at han vil presse Mexico og Canada til å stanse migrasjon og innføring av narkotiske stoffer. De nye tollene har utløst sterke reaksjoner fra nabolandene, som svarer med samme mynt. En ny handelskrig er i gang. Den kan få store konsekvenser for det globale økonomiske systemet, og den slår allerede inn i norsk politikk.

Trump har nemlig signalisert at straffetoll også er aktuelt mot varer fra EU. Til BBC sier han at «Jeg vil ikke si at det er en tidslinje, men det kommer til å skje ganske snart». Han beklager seg over at EU ikke kjøper amerikanske biler og landbruksprodukter, til tross for at de selger alt mulig til USA. EU-topper og europeiske statsledere varsler at EU i så fall vil svare med å øke tollsatsene for amerikanske varer. Norge er ikke med i EUs tollunion og vil ikke med nødvendighet bli rammet av en straffetoll mot unionen. Det regjeringen frykter, er at EUs påfølgende straffetoll mot USA kan treffe Norge. For å unngå det vil regjeringen gjøre det som står i dens makt for å blidgjøre EU. Til Dagens Næringsliv sier utenriksminister Espen Barth Eide at det er viktig å ikke havne utenfor EUs tollmur, og at måten å unngå det på er å «få ned etterslepet på EØS».

Det ville åpenbart vært negativt for norske eksportbedrifter om EU lot en straffetoll mot USA ramme Norge. Det er likevel vanskelig å forstå hvorfor EU skulle gjøre noe slikt, ikke minst fordi området er så avhengig av norsk gasseksport. Det kan snarere være en fordel for Norge å stå utenfor EUs tollunion om Trump ilegger EU-varer straffetoll, fordi vi ikke i utgangspunktet omfattes. Når vi vurderer hvordan Trumps økonomiske politikk vil ramme norsk næringsliv, kan være lurt å gå fram nøkternt og avventende. Norges nye Ap-regjering mener tettere integrering med EU er svaret på det meste som skjer i disse dager, men den kan forregne seg.

Leder