Elisabeth Thoresen har delt denne artikkelen med deg.

Elisabeth har delt denne artikkelen

Bli abonnent
Velferd

Maner til sosial­opprør

Elisabeth Thoresen håper sosialklienter over hele landet begynner å klage hver gang Nav ber dem vise kontoutskrift.

HJELP: Leder i AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen er ufør og tidligere ansatt i Nav. Folk forteller henne at de må vise kontoutskrift hver måned for å få utbetalt sosialhjelp. Foto: Christopher OlssønHJELP: Leder i AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen er ufør og tidligere ansatt i Nav. Folk forteller henne at de må vise kontoutskrift hver måned for å få utbetalt sosialhjelp. Foto: Christopher Olssøn

Sosialhjelp er siste livline i velferdsstaten. Alle kan søke om å få dekket et minimum av utgifter til mat, strøm og bolig hvis de har svært lav eller ingen inntekt. Drøyt 150.000 nordmenn får sosialhjelp en eller flere ganger i løpet av et år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

For å ha rett til sosialhjelp, må man bevise at man har et ekte behov. På 264 Nav-kontor rundt i landet sitter saksbehandlere og leser tusenvis av sosialhjelpssøknader årlig. De må vite hvor mye man betaler i leie, hvor dyr strømmen er og hva man har i inntekt. Men kontoutskrifter, det har de ikke lov til å kreve rutinemessig.

Likevel skjer det, fortalte sosialombud i Oslo i Klassekampen lørdag. Elisabeth Thoresen leder organisasjonen AAP-aksjonen, som jobber for gi trygdemottakere en stemme. Det er ikke nytt for henne at Nav krever å se kontoutskrifter. Mange har tatt kontakt tidligere og fortalt at de opplever dette.

Men etter at artikkelen om sosialombudet var på trykk, har det blitt flere.

– Det har kommet inn en god del meldinger etter artikkelen, hvor folk spør om dette er ulovlig. Mange er så maktesløse at de bare leverer inn det Nav krever, fordi hvis de lar være, får de ikke penger til mat, sier Thoresen.

Ber folk klage

Folk ber henne om råd, og hun forklarer dem at hvis det er første gang de søker sosialhjelp, så trenger Nav kanskje en kontoutskrift for å få et skikkelig inntrykk av utgiftene.

– Men mange forteller at de trenger sosialhjelp hver eneste måned, og at Nav krever kontoutskrift hver eneste gang, sier hun.

Thoresen, som selv har jobbet på Nav-kontor, mener det i de fleste tilfeller er helt unødvendig å be om kontoutskrifter.

– Nav har alle opplysninger om inntekten vår. Det er ingen grunn til å innhente kontoutskrifter hver gang på den måten det gjøres i dag.

Hun tenker spesielt éi gruppe burde få slippe.

– De som har inntekt som hver eneste måned ligger under fattigdomsgrensa, som ikke dekker husleie, mat og strøm, sier hun.

Thorsen tror rutinemessig innhenting av kontoutskrifter er et underrapportert problem. Nå vil hun synliggjøre det.

– Jeg vil be folk klage til statsforvalteren, at vi får en liten aksjon, sier Thoresen.

Det er statsforvalteren som kontrollerer at alt går riktig for seg på de kommunale Nav-kontorene. Thoresen oppfordrer ikke folk til å nekte å vise kontoutskrifter, hun vil ikke risikere at folk står uten penger, men å melde ifra.

Klassekampens spørrerunde til statsforvalterne viser at ingen har noen oversikt over hvor mange klagesaker de får inn om Navs krav om kontoutskrift.

– Hvis en statsforvalter får inn ti sånne saker i løpet av ei uke, så skjer det kanskje noe, sier Thoresen.

– Hvorfor har det ikke vært noe opprør tidligere?

– Det er så mye skyld og skam i disse sakene, og folk er redd for represalier fra Nav. Det er en maktubalanse, og Nav kan straffe deg økonomisk. Man er så ensom i dette.

– Folk er redde

Klassekampen har lagt ut en undersøkelse i Facebook-gruppa «AAP-aksjonen for Nav-klienter». Vi ba sosialhjelpsmottakere svare på om de har blitt bedt om å vise kontoutskrift. 143 personer har nå svart, og 92 prosent av dem svarer at de måtte vise kontoutskrift. Av disse svarer 79 prosent av de måtte vise kontoutskrift hver eneste gang de søkte sosialhjelp.

Det å stå i sosialhjelpskø kan virke fjernt for de fleste nordmenn. Men har man inntekt under 400.000 kroner og blir alvorlig sjuk i mer enn ett år, mister man 34 prosent av inntekten og havner under fattigdomsgrensa. Det betyr at en tidligere butikkmedarbeider i langvarig kreftbehandling, kan måtte søke sosialhjelp hver eneste måned.

«Folk velger prostitusjon istedenfor å søke sosialhjelp.»

Elisabeth Thoresen, AAP-aksjonen

– Folk lever vedvarende liv i fattigdom fordi de statlige ytelsene er for lave, sier Thoresen.

For noen blir søkingen og dokumentasjonskravene så krevende at de gir opp hele Nav, forteller hun. Folk forteller henne for eksempel at de makser ut kredittkort før de tør å gå til Nav, sier hun.

– Folk er redde for Nav. Vi får inn varsler om at folk velger prostitusjon istedenfor å søke sosialhjelp. Det er resultatet av statlig omsorgssvikt, sier hun.

Thoresen mener det er litt vilkårlig hva slags hjelp man får fra sosialkontorene, fordi det er 264 ulike kontorer som skal tolke sosialtjenesteloven.

– Noen får kjempegod hjelp fra Nav. De får det de har rett på, og det skurer og går hver måned. Men for andre er det en kamp og konflikt om dokumentasjonen hver eneste måned.

Hun skulle ønske sosialhjelp var en statlig ytelse.

– Da skulle det praktiseres likt overalt og ikke være avhengig av kommuneøkonomi.