Rødts plan for makt

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen la i går fram partiets nye strategi for å få politisk innflytelse, og for første gang åpner Rødt for å inngå i en norsk regjering. Riktignok vil partiet bare vurdere regjeringsdeltakelse om det følger av et enormt politisk gjennomslag. Eksempelet partiet selv har lekt med, er en oppsigelse av EØS-avtalen. Det er ikke et realistisk scenario i overskuelig framtid, men det er heller ikke poenget. Snarere handler den nye strategien om å samle partiet om en ny selvforståelse, hvor økt oppslutning veksles inn i politiske gjennomslag. Dagens prinsipprogram, som avviser at Rødt skal kunne innta samfunnets høyeste taburetter, gir lite handlingsrom. Den nye strategien åpner derimot for å stille hardere krav dersom Rødt havner i en vippeposisjon på Stortinget. Den viser et mer selvsikkert parti, som søker makt.

Ettersom det i Rødt ikke har vært ukontroversielt å søke makt, har partiledelsen prioritert å forankre den nye strategien bredt. En rapport om erfaringer og gjennomslag på Stortinget og for Rødts lokale folkevalgte har blitt diskutert i hele partiet. Et samlet sentralstyre har vedtatt planen. Det betyr at alle Rødts ulike fløyer står sammen om retningsvalget. Blant de sterkeste tilhengerne av en mer offensiv, maktsøkende linje er både lokalpolitikere og gamle ringrever fra RV-tida. De vektlegger praktisk politikk framfor ideologisk reinhet. De vil bruke tyngden når kommuner bestemmer om private skal drive offentlige tjenester, setter ned prisen på SFO eller øker grunnbemanningen i kommunale barnehager og sykehjem. Stortingsgruppa mener Rødt på Stortinget har fått gjennomslag på en rekke politikkområder, selv om regjeringen i dag ikke har behov for partiets stemmer for å danne flertall.

Partilederne i Arbeiderpartiet og Senterpartiet avviser at det er aktuelt å gå i regjering med Rødt. Heller ikke partiledelsen i Rødt ser det som en aktuell problemstilling med det første. Men det er ikke realismen i vedtaket som er det viktige. Det sentrale er å samle medlemmer og tillitsvalgte i Rødt om en offensiv plan for å få gjennomslag på partiets sentrale politikkområder. Den døra er nå åpnet.