Dagboka

Bygda

Det går betre med folketalsutviklinga i store delar av distriktet enn det mange trur. Det skjer absolutt mykje flytting til byane i Noreg, og nokre stader i Finnmark kjem til å slite om ting ikkje snur. Det er likevel ikkje slik alle stader. Sogn og Fjordane består til dømes berre av distrikt, og der er folketalet heilt stabilt. I 1970 var folketalet 109.000, i dag er det 110.000 og i 2030 kjem det til å vere 117.000.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Dagboka

Mikro­aktivisme

Sykkelen min ble stjålet forleden. Ble skikkelig sur. Men så kom jeg på at jeg jo har lest Marx. Han skriver at samfunnet er innrettet på en så urettferdig måte at noen nærmest er forutbestemt til å bli tyver. Ikke fordi de er kjipe, men fordi de urettferdig innretta samfunnsstrukturene dessverre vil det slik. Da jeg kom på det, ble jeg blid igjen. Nærmest glad.

Etterlønn

Kommune-Norge er fucked, viser en ny analyse fra KS. Bergen kommune er intet unntak, selv om den ikke har havnet på ­Robek-lista … ennå. For 2025 styrer kommunen med et negativt driftsresultat på 279 millioner kroner, men oppdaterte prognoser for årsresultatet viser et enda større underskudd. Det har fått finansbyråd Jacob Mæhle (H) til å svinge ljåen og stramme inn strikken. Kulturtilbudet er kuttet, SFO har blitt dyrere, og avgiftene har økt. Én ting har man likevel funnet plass til i kommunebudsjettet: en raus fallskjerm til Rune Indrøy, presserådgiveren til byråds­leder Christine Meyer (H). Indrøy sa opp jobben ­frivillig 15. mai for å tiltre en ny stilling i anleggsfirmaet Envir fra 1.

Roboter

«Jeg har ferie etter hvert, da. Eller, det heter arbeids­ledig». Kollegaen min kunne fortalt om min situasjon etter sommervikariatet i Klassekampen. Jeg har ingen jobb å gå til, noe som skaper uro og hodebry. Men! Skal vi tro teknologiteoretiker og forskningsdirektør Adam Dorr, vil min og min kollegas situasjon gjelde svært mange innen kort tid. Dorr har leda en gjeng forskere som har studert mønstre for ­teknologisk endring over årtusener. De har konkludert med at roboter og kunstig intelligens ikke bare vil dominere den globale økonomien, men gjøre så godt som hele ­menneskeheten arbeidsledig innen 20 år.