– X er blitt radikalt mye verre, sier MDG-politiker Eivind Trædal til Klassekampen.
Dagen etter at det ble kjent at Donald Trump blir USAs neste president, forlot 115.000 brukere sosiale-medier-plattformen. Siden har millioner av brukere fulgt etter. De er bekymret for X-eier Elon Musks tette bånd til Trump og legger vekt på at plattformen er blitt et sted hvor høyekstremt innhold, hatprat og desinformasjon får florere.
Annonse
The Guardian, Stephen King og den tyske fotballklubben St. Pauli er bare noen av eksemplene på aktører som har logget av X for godt den siste uka.
Trædal har vært aktiv på X i en årrekke og er en av Norges mest aktive politikere og samfunnsdebattanter på plattformen. Han er tydelig på at mye har forandret seg etter at Musk kjøpte det som da het Twitter i oktober 2022.
– Både i den forstand at det er teknisk dårligere å bruke, det er mye bots og mye dritt, og at høyreekstreme kontoer er blitt mye mer «boosta». Man snubler konstant over rasisme og kvinnehat, sier han.
Velger alternativer
Parallelt med at brukerne flykter fra X, har konkurrerende tjenester som uavhengige Bluesky og Meta-eide Threads opplevd en voldsom vekst. Etter at Threads ble lansert i juli 2023, har plattformen fått 275 millioner aktive månedlige brukere. 75 millioner av disse har strømmet til de siste månedene.
Bluesky fikk på sin side 700.000 nye brukere den første uka etter valget. Plattformen ble grunnlagt av tidligere ansatte i Twitter og har over 15 millioner brukere.
En av dem er komiker Hasse Hope. Han har i mange år vært aktiv på Twitter/X med en stor følgerskare. Men forrige torsdag meldte Hope overgang fra X til Bluesky.
– Dette er noe jeg har tenkt på ganske lenge. Siden Musk tok over Twitter, gikk det ikke lang tid før jeg begynte å se at han ikke står for de samme verdiene som jeg og mange andre gjør. Etter at han begynte å kjøre ytringsfrihetskorstoget sitt, har stadig flere høyekstreme og antisemittiske stemmer sluppet til, sier Hope og legger til:
– Jeg merket også fort at feeden ble mer og mer tapetsert med folk jeg overhodet ikke kunne tenke seg å høre på. Algoritmen kunne umulig ha tenkt at dette var noe jeg ville lese. Likevel får jeg mer og mer grumsete kontoer opp i fleisen.
– Er det noen spesiell grunn til at du landet på akkurat Bluesky?
– Noe måtte det bli, og Bluesky likner mye på Twitter slik det så ut rundt 2015. Det har det samme brukergrensesnittet og er laget av de samme folkene. Bluesky er fortsatt i startfasen, men der inne har man en kodeks for hvordan man skal oppføre seg som er veldig forfriskende.
Annonse
Kan være spikeren i kista
Gunn Enli er professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på medienes rolle i samfunnet og er ikke forbauset over at brukere emigrerer fra X i protest mot Musk.
– Det er et politisk signal og et tegn på at plattformen er ødelagt etter at Musk tok over. X er blitt en arena hvor hatefulle ytringer får poppe fram fritt, sier Enli.
Noe av det første Elon Musk gjorde etter oppkjøpet høsten 2022, var å si opp tusenvis av ansatte som jobbet med moderering av skadelig innhold. Enli tror mange opplever at X ikke var det samme som det engang var – en global fellesarena hvor positive bevegelser som Metoo og Black Lives Matters kunne vokse fram.
«Å forlate X er en måte å protestere og bruke forbrukermakten sin på.»
— Gunn Enli, professor i medievitenskap
– Mange er nok litt i sorg etter at Twitter ble til X. Musk tok plattformen i en mer politisk retning, og han bruker eiermakta si til å støtte Trump. Å forlate X er en måte å protestere og bruke forbrukermakten sin på, sier Enli.
Annonse
Flere medier forlater X
I forrige uke forlot den britiske storavisa The Guardian plattformen. Også den svenske riksavisa Dagens Nyheter har sluttet å publisere på X. Sjefredaktør Peter Wolodarski begrunner valget med at plattformen er blitt stadig mer sammenvevd med Musks egne politiske ambisjoner, samtidig som ytringsklimaet på X er blitt stadig mer ekstremt.
Sun Heidi Sæbø er sjefredaktør i Morgenbladet. Hun bekrefter at avisa ikke lenger poster aktivt på X. Snarere poster avisa sporadiske innlegg på Threads. Overgangen er et forsøk de gjør etter lengre tids vurdering.
– Vi har ikke tatt en endelig og prinsipiell avgjørelse rundt dette. Det er naturlig å eksperimentere litt med plattformer å publisere på. Og så synes vi nok det ble vanskelig å stå med vår type innhold og merkevare på X slik plattformen har utviklet seg, sier hun.
Frykter segregering
Eivind Trædal er klar på at det han ønsker seg mest, er en felles debattflate som fungerer slik Twitter gjorde før.
– Jeg er redd det blir en økende segregering av den digitale flata. At alle «libtards» som meg har sitt forum, og de reaksjonære har sitt, og så snakker vi ikke med hverandre.
Samtidig forstår han hvorfor andre har valgt å forlate X.
– Jeg har mer vanskelig med å forstå hvorfor jeg stadig gidder å henge på Twitter.
Hasse Hope, som har over 40.000 følgere på X, synes også det er kjedelig å forlate en plattform der han har brukt mye tid på å bygge opp en følgerskare. Likevel er han optimistisk på vegne av alternativene.
– En ting som er viktigere for meg enn å ha mange følgere, er å opprettholde en sunn mental helse. Den tror jeg vil bli merkbart bedre hvis jeg ikke oppholder meg på den søppelfyllingen X er blitt.