– Det knuser hjertet mitt at det stopper opp nå. Det er helt forferdelig, sier Helene Ekra.
Hun er en av tolv kvinner som nå er i behandling ved Arken i Oslo, den eneste reine behandlingsinstitusjonen for sårbare kvinner med rusproblemer.
Rusfeltet er i sjokk etter at resultatene fra den nye anbudsrunden hos Helse Sør-Øst ble klare forrige uke. I alt 14 institusjoner står i fare for å forsvinne etter anbudet, ifølge Rusfeltets Hovedorganisasjon. Flere av institusjonene har holdt på i tiår og regnes som pilarer i norsk rusbehandling. I anbudet ble pris vektet 60 prosent og kvalitet 40 prosent.
Pris over kvalitet
De som nå står uten avtale, er Kvinnekollektivet Arken, Behandlingstunet Fetsund, Incognito Klinikk, Manifestsenteret, Samtun og Veslelien. Fra før er det kjent at Renåvangen i Rendalen kommune ikke får ny avtale, noe som har utløst voldsomme protester i lokalsamfunnet.
I tillegg mister Fossumkollektivet avtalen på tre steder, mens Tyrilistiftelsen mister sine avdelinger i Arendal, Skien, Lillehammer og Folldal.
Resultatet av anbudet er at rusbehandling kuttes med 103 døgnplasser. Rusfeltets hovedorganisasjon omtaler på sine nettsider resultatet av anbudet som «mer dramatisk enn vi i vår villeste fantasi hadde sett for oss».
Redd for pasientene
Fredag hadde aktører og berørte på rusfeltet på få timer mobilisert til demonstrasjon utenfor regjeringens pressekonferanse om ny rusreform.
– Jeg føler meg veldig lite sett som en kvinne som søker behandling, sier Ekra, som har vært på Arken i fire måneder.
Om Arken må legge ned, blir hun en av de aller siste pasientene der. Hun hadde gledet seg til å være mentor for nye innlagte, men de vil nå sannsynligvis ikke få tilbud.
– Jeg skulle bli «storesøster» for andre gang for en ny pasient. Hun kommer ikke. Hvem vet hva som skjer med henne, kanskje hun ruser seg i hjel nå, sier Ekra.
Daglig leder Reidun Wilhelmsen tror det vil gå dårlig med kvinner som trenger rusbehandling om Arken legges ned.
– Det er ikke bare krise, men en rasering av det eneste tilbudet for sårbare voldsutsatte kvinner med rusutfordringer. Nå er det ingen steder som tilbyr kjønnsdelt behandling i Helse Sør-Øst. Og vi har holdt på i 37 år. Vi har relativt lang kompetanse og erfaring med dette, og vi vet at det virker, sier Wilhelmsen.
Mange av de innlagte skal egentlig ha behandling fram til juni, men vil bli kastet ut før behandlingen er ferdig.
– De tolv damene som er på Arken nå, kommer det til å gå ganske dårlig med om vi ikke lov får lov til å drifte lenger enn til ut mars. Det er det som skisseres i siste melding fra Helse Sør-Øst, sier Wilhelmsen.
Da hun formidlet nyheten til de inneliggende damene forrige mandag, var det en av de innlagte som mistet håpet der og da.

– Hun dro rett ut og ruset seg, sier Wilhelmsen.
Tidligere innlagte har også reagert sterkt, på meldinger og i e-poster til Wilhelmsen. En av dem fortalte om datteras reaksjon på nyheten.
– Hun begynte å grine og sa at «da er det ingen flere barn som skal få tilbake mammaene sine». Så sterkt er det. Jeg er forferdelig trist og skrekkelig rasende, og så kjenner jeg på at vi kan ikke være maktesløse. Vi må ta kampen, sier Wilhelmsen.
Advarer om flere overdoser
Også Tyrili blir rammet hardt om det nye anbudet gjennomføres.
– Vi står i fare for nedleggelse av fire enheter, som gjennom en lang tradisjon er en viktig bidragsyter i rusbehandling, og som vi har bygget opp sammen med Helse Sør-Øst. Dette er anbudssverdenes paradokser, sier Jonas Finnby, daglig leder i Tyrili.
Også han var til stede under demonstrasjonen fredag. Finnby synes det er rart at helseregionen i en tid med flere overdoser og selvmord enn tidligere, legger ned veletablerte fagmiljøer. I fjor døde over minst 363 nordmenn av narkotikautløste dødsfall. Det er det høyeste antallet overdoser siden 2001. Helsedirektoratet advarer om en negativ trend med flere overdoser over tid.
Finnby mener man bør forlenge overgangsordningene for pasientene som er innlagt nå, til forbi mars 2025, for inneliggende pasienter og for de som er på venteliste.
«Det er helt forferdelig.»
— Helene Ekra
– La pasienter få fullføre behandlingen sin i den enheten hvor de har kommet inn, etablert relasjoner og tillit. Det er ikke slik at man kan ta en pasient, flytte dem over til noe annet og tenke at da fortsetter du der du slapp, sier Finnby.
For Vegard Knutsen ble Tyrili redningen i 2002. Siden har han blitt ansatt for å hjelpe andre ut av rus. Han forteller om behandlingssteder som har drevet siden 1980-tallet og hvor en god kultur er blitt bevart gjennom årene.
– Jeg fatter det ikke. Det er ikke mulig å gjenreise tilbudet om de plutselig angrer seg om et år. Da er det borte. Jeg har grått en del for å si det sånn.
Han har ingen tro på at rusbehandling kan gis på tre eller seks måneders korte løp.
– Du trenger å komme inn og få ro. Du har holdt på med ting det er skam og skyld rundt. Hjernen er ikke på plass, og det vet man fra biologen. Den trenger tid å restituere. Kjemien er sterk, og følelsene er sterke. Du trenger tid til å forholde deg til alt du har rusa vekk. Det tar litt lengre tid å bli trygg på andre, sier Knutsen.
Nye demonstrasjoner
– Dette er en historisk nedbygging av behandlingstilbudet til de med størst behov, sier Kenneth Arctander Johansen, leder i RIO, en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet. Han ser kuttet av 103 døgnplasser på rusfeltet som en del av en større trend.
– Med avvikling av godkjenningsordningen for fritt behandlingsvalg, andre nedbygginger, og dette nedtrekket, er omtrent 400 døgnplasser i rusbehandling blitt borte på to år. I årene jeg har jobbet på rusfeltet har jeg aldri sett noe lignende, sier Johansen.
Klassekampen snakker med ham i det han kommer ut fra et koordineringsmøte med andre aktører på rusfeltet. Brukerorganisasjoner, pårørende og institusjoner lover nye demonstrasjoner.