Stengt dør i rusomsorgen

Regjeringen la fredag fram den lenge bebudete rusreformen, med en rekke tiltak for å forebygge og behandle rusavhengighet. Arild Knutsen, som i en årrekke har kjempet for rusmiddelbrukeres rettigheter, sa til Klassekampen at han var fornøyd med flere av tiltakene, blant annet forslaget om å fjerne egenandelen hos fastleger for rusmiddel­avhengige. Å kreve at regjeringen skulle gå inn for avkriminalisering av narkotika, som mange av kritikerne gjorde fredag, er derimot litt for mye forlangt, ettersom det er stikk i strid med landsmøte­vedtak både i Ap og Sp og politikken de gikk til valg på. Narkotika skal fortsatt være forbudt i Norge, men rusavhengige skal få påtaleunnlatelse. Regjeringen vil komme med en ny samlet straffebestemmelse til våren, som vil gi politiet større handlingsrom for å slå ned på narkotika­kriminalitet, noe det er bredt flertall for i Stortinget, ettersom Frp og KrF også er sterke motstandere av avkriminalisering av narkotika.

Samtidig som regjeringen bebuder at rehabiliteringstilbud til rusavhengige skal styrkes, må en rekke institusjoner med heldøgnsplasser stenge dørene fordi Helse Sør-Øst har sagt opp av­talene. Det gjelder blant andre Kvinnekollektivet Arken, Sauherad Samtun, Frelsesarmeens behandlingssted i Fetsund, fire av Tyrili-stiftelsens behandlingssteder, Veslelien i Ringsaker, som drives av Kirkens Bymisjon, og Renåvangen i Rendalen, som legges ned etter 37 års drift. Resultatet av anbudsrunden, der pris vektes høyere enn kvalitet, er kutt på over 100 døgnplasser, 15 prosent færre enn i dag, ifølge Altinget. Det legges også opp til kortere behandlingstid, inntil tre, seks eller ni måneder, mot dagens tolv måneder, med mulighet for forlengelse. Inger Lise Hansen, generalsekretær i rusfeltets samarbeidsorgan, paraplyorganisasjonen Actis, sier til Altinget at anbudet til Helse Sør-Øst er i strid med regjeringens egen politikk, der det tidligere er lovet en utvidelse av døgnkapasiteten.

Rusbehandling nytter, men tar tid, skriver psykologspesialist Tina Avantis Johnsen i Dagens Medisin. Ved å legge opp til færre døgnplasser og kortere behandlingstid står vi i fare for å få flere svingdørspasienter, som aldri får en skikkelig mulighet til å komme ut av livsødeleggende rusmiddelavhengighet.

Leder