DebattIdeologi

Tesemaker Hernes

ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS

Storhetstiden for ‘homo oeconomicus’ er over; det er ‘zoon politikon’ som representerer fremtiden.» Det gikk ikke helt slik Gudmund Hernes hadde forestilt seg i 1978, men parolen er ikke blitt mindre aktuell. Som han fremholdt vel 40 år senere i «Sosialdemokratiet: Et regime foran undergangen?» (Morgenbladet, 12. november 2020): «Sosialdemokratiet må ta i tu med et alvorlig ideologisk arbeid for å frigjøre seg fra å diskutere politikk på borgerlige premisser med neoliberale halve og fjerdedels sannheter.» Og han la til med uthevet skrift: «Markedet er den store institusjon vi har laget for å kunne påføre andre skade uten å bære ansvar. Hele ideen med et marked er konkurranse, der de som ikke lykkes, fallerer.» Politikk er, som Hernes sa, «menneskenes forsøk på å få styr på historiens gang – slik at historien ikke er noe vi kan la drive, men sammen må skape». Her har «den politiske venstresiden sviktet i årevis», og anførte som eksempel EUs etablering av «de fire friheter». Poenget med sosialdemokratiet er at de som rammes av markedsøkonomien, «skal få hjelp og svar av politikken»: «Det medfører mange kompromisser – og at en ofte må gå for noe som er nest best.»

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Historie

Pape­gøy­e­skyting og gullfugler

I en kviss i januar stiller Knut Nærum følgende spørsmål: «Danskene sier mye gøy. Hva mener de når de sier ‘at skyde papegøjen’?» Her i Norge har vi sluttet å skyte papegøyer, vi skyter gullfuglen. Siden Knut Nærum opplyser meg med sine kvisser, kan jeg til gjengjeld opplyse han om papegøyeskyting. Min olde-olde-oldefar Johan Michael Preus var en god skytter. Han var medlem av Det Bergenske Skyde-Selskab, som ble stiftet i 1769. Det finns en sølvdåse der det står «Det bergenske Skydeselskabs 3de Præmie for Høire Winge wunden af Hr Controleur Preus».

Reitan-gruppa

Ladejarlen og kunsten

Trondheim held på å bli enda meir av ein kulturby enn før. Hotel Britannia har blitt restaurert for millionar av kroner. Tvers over gata har Nye Hjorten Teater dukka opp i det som tidlegare var eit ærverdig postkontor, og nyleg har også eit splitter nytt kunstgalleri opna i etasjane over Hjorten, ifølgje Klassekampen 15. februar eit «formidabelt monument over Reitan-slekten». Daglegvaremillionæren har gravd djupt i lommene og «gitt noko tilbake» til byen og innbyggjarane. Berre ein aldri så liten tanke det ikkje er råd å bli kvitt: Korleis kan ein som berre har selt heilt vanlege daglegvarer til vanlege folk ha fått så mange millionar «til overs»? Fantasien min rekk til to spørsmål: 1. Har Rema-kundane betalt for mykje? 2.

Ukraina

Fred er viktigst

Nei, Gro Byrkjeland (Klassekampen 21. februar), jeg er ikke tilhenger av en urettferdig fred i Ukraina. Men jeg syns faktisk ikke det viktigste er hvem som sitter rundt forhandlingsbordet. Satt på spissen: Hvis Trump presser Putin til en fredsløsning som hovedsakelig utformes på Ukrainas premisser – burde Zelenskyj da takke nei? Fordi han ikke satt ved bordet? Byrkjeland skriver om brudd på folkeretten – tilfeldig vold, vilkårlige arrestasjoner, mangel på ytrings­frihet, tortur og mishandling i de russisk-okkuperte om­rådene av Ukraina. Alt dette er riktig, men kan dessverre brukes som beskrivelse av alle okkuperte og krigsherja områder i verden. Uansett om overgriperen er venstresidas «venn» eller «fiende». Hamas’ terrorangrep 7.