DebattIdeologi

Tesemaker Hernes

ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS

Storhetstiden for ‘homo oeconomicus’ er over; det er ‘zoon politikon’ som representerer fremtiden.» Det gikk ikke helt slik Gudmund Hernes hadde forestilt seg i 1978, men parolen er ikke blitt mindre aktuell. Som han fremholdt vel 40 år senere i «Sosialdemokratiet: Et regime foran undergangen?» (Morgenbladet, 12. november 2020): «Sosialdemokratiet må ta i tu med et alvorlig ideologisk arbeid for å frigjøre seg fra å diskutere politikk på borgerlige premisser med neoliberale halve og fjerdedels sannheter.» Og han la til med uthevet skrift: «Markedet er den store institusjon vi har laget for å kunne påføre andre skade uten å bære ansvar. Hele ideen med et marked er konkurranse, der de som ikke lykkes, fallerer.» Politikk er, som Hernes sa, «menneskenes forsøk på å få styr på historiens gang – slik at historien ikke er noe vi kan la drive, men sammen må skape». Her har «den politiske venstresiden sviktet i årevis», og anførte som eksempel EUs etablering av «de fire friheter». Poenget med sosialdemokratiet er at de som rammes av markedsøkonomien, «skal få hjelp og svar av politikken»: «Det medfører mange kompromisser – og at en ofte må gå for noe som er nest best.»

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Fagforeninger

Det orga­ni­serte arbeids­livet er demo­kra­tiets vern

Vi har mye å feire på 1. mai, men også mye å miste. I en tid med økt press på demokratiet er fagforeningene viktigere enn mange tror. Mange amerikanere som drømmer om nordiske velferdssamfunn, ser nostalgisk tilbake på 1950- og 60-tallets USA, da landet var preget av mindre økonomisk ulikhet, sterkere fellesskap og bredere tillit. Når de feirer 1. mai i USA i dag, gjør de det i skyggen av en utvikling som svekker både demokratiet og arbeidstakernes stilling. Hva gikk galt på veien fram til Trumps USA? Og hva må vi i Norge gjøre for å bevare tilliten og det organiserte arbeidslivet vårt? Robert Putnam, forfatter av klassikeren «Bowling Alone», forklarte hvordan sosiale fellesskap – fagforeninger, idrettslag og nabolagsforeninger – begynte å forvitre fra 1970-tallet og utover.

Colombia

Fag­forenings­ledere blir drept i Colombia

Allerede første dag da vi kom til i Antioquia, ble en fagforeningsleder drept. Jaime Gallego var en av få gjenværende som sto opp mot de multinasjonale gruveselskapene i Segovia, Antioquia. Selskaper som stjeler jord og utnytter arbeidere i regionen. Colombia har en lang tradisjon for forfølgelse av sosiale bevegelser, inkludert fagbevegelser. Etter mange år med drapstrusler fra paramilitære grupper, ble han til slutt tatt av dage – på grunn av sitt engasjement for gruvearbeideres rettigheter, for å organisere arbeidere i protest og gi håp om en fremtid med bedre vilkår. Vi kjente ikke Jaime personlig, men hans historie har fulgt oss gjennom hele oppholdet. I et miljø av sosiale bevegelser som er lite, møter vi stadig mennesker som kjente ham. De færreste virker overrasket over drapet på Jaime, de har flere liknende historier å fortelle.

Eu

Hjelper medlemskap?

Må Norge være medlem for å samarbeide om problemene i Europa? EU har ikke løst disse siden vår avstemning i 1994. Uten å nevne demokrati, som Europabevegelsen har gjort før, annonserer de 29.4 for medlemskap. Men EUs demokratiske underskudd er der fortsatt. Nå for tiden ser vi hvor viktig og arbeidskrevende demokrati er når det kommer feil folk til makten.