«Vil vi være så konkrete, eller nøye oss med betydelig underdekning? Fordelen med det første, er at det tydeligere viser organisasjonen gapet. Ulempen er eventuell ekstern oppmerksomhet tatt ut av sin kontekst.»
Vurderingen tilhører ytelsesdirektør i Nav, Eve Bergli, og framgår av referatet fra et direktørmøte i juni. Der diskuterte Nav-toppene en intern prognose som avdekket at etaten manglet nær 600 millioner kroner i 2025-budsjettet.
Referat fra direktørmøtene gjøres tilgjengelig for Navs 22.000 ansatte. Før juni-referatet ble sendt ut, diskuterte topplederne om referatet, som også inneholdt en rekke kuttforslag, burde inneholde den konkrete summen, eller i stedet den mer diffuse betegnelsen «betydelig underdekning».
Diskusjonen foregikk skriftlig i et kommentarfelt som vanligvis fjernes fra referatet før utsending. Det er imidlertid fortsatt synlig i dokumenter Klassekampen har fått innsyn i.
I kommentarfeltet tar økonomi- og styringsdirektør Marianne Fålun, som nå har sluttet, til orde for ikke å gjengi summen. «Vi kan godt si betydelig underdekning. En prognose er jo en framskrivning og ingen eksakt vitenskap», skriver hun.
Det ble også konklusjonen.
Tillitsvalgt: Krise
Som Klassekampen skrev mandag, viste interne prognoser i sommer at Nav hadde en såkalt underdekning på nær 600 millioner kroner for 2025. Og ikke bare det: Prognoser fram til og med 2028 viser budsjetthull på til sammen to milliarder kroner.
I referatet står det at etaten skal jobbe videre «med forslag til særskilte tiltak vi kan iverksette for å kunne håndtere de økonomiske utfordringene vi står overfor».
Deltakerne i direktørmøtet kom med forslag til mulige kutt, som «strukturendringer, flate kutt til avdelinger og produktområder, å stramme inn på friheten til fagmiljøene og å kutte i konsulentkostnader».
Nav har ikke svart på hvilke kutt som kan bli aktuelle.
Overfor Klassekampen mandag avdramatiserte fungerende økonomi- og styringsdirektør Jane Hellstrand situasjonen og opplyste at det er satt i gang prosesser for å lande budsjettet.
Blant Nav-tillitsvalgte omtales situasjonen i mer prekære ordelag.
«Ulempen er eventuell ekstern oppmerksomhet tatt ut av sin kontekst.»
— Ytelsesdirektør Eve Bergli i referatet fra et direktørmøte i Nav i juni
De tillitsvalgte har innsyn i etatens økonomiske utfordringer, og NTLs Torgeir Homme er klar på at situasjonen internt oppfattes som en krise. Mandag sa han til Klassekampen: «Ser vi på den økonomiske situasjonen i åra framover, er vi dypt bekymra.»
«Misforståelser»
Klassekampen har stilt Nav-ledelsen spørsmål om vurderingene bak direktørenes beslutning om å holde den konkrete summen unna referatet.
Spørsmålene handler blant annet om hva slags ekstern oppmerksomhet de ville unngå, om hvorvidt ledelsen ønsker at organisasjonen skal ha et tydelig bilde av situasjonen og om departementet er informert.
Henvendelsen er besvart skriftlig. I første omgang bekrefter Hellstrand at departementet er informert om prognosen, men svarer ikke på andre spørsmål utover å skrive: «Vi er alltid opptatt av å gi riktig og forståelig informasjon i alle situasjoner.»
Etter purring på de ubesvarte spørsmålene kommer et nytt svar der hun bekrefter at også tillitsvalgte og sentrale ledere er informert.
Hun skriver: «Ledere i Nav har her hatt en kort meningsutveksling om hvordan et møtereferat, som blant annet gjøres tilgjengelig for alle Navs 22.000 ansatte, kan gi en presis og dekkende beskrivelse av den faktiske situasjonen, uten at det oppstår misforståelser. Tallet det vises til er et utgangspunkt for å gjøre prioriteringer, ikke et uttrykk for forpliktelser Nav har. Det pågår nå interne prosesser for å lande budsjettet for 2025, og Nav holder seg innenfor de rammene vi får tildelt av Stortinget.»
I dokumenter Klassekampen har innsyn i, viser imidlertid Nav-ledelsen til at regnestykket som gir nær 600 millioner i minus, blant annet inkluderer «kritiske aktivitetene vi ikke kommer unna med».