DebattDigitalisering

Fremtidens digitale klimaver­stinger

I SAMME BÅT? Norge må konfrontere KI-bransjen med klimautslippene deres, skriver forfatteren. Her digitaliseringsminister Karianne Tung sammen med blant andre Jensen Huang, sjef for NVIDIA, som produserer databrikker til bruk for KI-programmer. FOTO: Philip Cheung, NTB / The New York TimesI SAMME BÅT? Norge må konfrontere KI-bransjen med klimautslippene deres, skriver forfatteren. Her digitaliseringsminister Karianne Tung sammen med blant andre Jensen Huang, sjef for NVIDIA, som produserer databrikker til bruk for KI-programmer. FOTO: Philip Cheung, NTB / The New York Times

I dag, 26. september, skal regjeringen presentere den nye nasjonale digitaliseringsstrategien «Fremtidens digitale Norge». Samtidig viser en ny undersøkelse at de største teknologiselskapene har langt høyere klimagassutslipp enn tidligere hevdet, på grunn av investeringer i kunstig intelligens (KI). Bør vi virkelig vise tillit til en bransje som gang på gang viser seg uærlig?

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Debatt

Naturkrisen

Kjære sjøfugl

Eg er om bord på sørgåande kystruteskip MS Nordnorge. Skal på konsert med Neil Young i Bergen. Han som skreiv «Look at mother nature on the run in the nineteen seventies» i songen «After the Goldrush» i 1970. Han blir 80 – eg er litt yngre. Skipet passerer Moldværet i Stavfjorden, eit av 57 sjøfuglreservat i Sogn og Fjordane. For nokre dagar sidan var eg på sjøfugltelling der. Skyssa ornitologen frå Statsforvaltaren med båt på den årlege sjøfugltellinga, noko dei har gjort i fleire tiår. Moldværet er så godt som tomt for sjøfugl.

Historie

Arbeider! Bonde! Sammen!

Denne uka er det 158 år siden Olav Kringen (24. juli 1867–6. oktober 1951) ble født. Hvem er det, spør kanskje noen. Det er han som skrev dette, oversatt fra fransk i 1904: Arbeider, bonde, våre hære de største er, som stevner frem! Vår arvedel skal jorden være, vi sammen bygge vil vårt hjem. Som av rovdyr vårt blod er blitt suget, men endelig slår vi dem ned. - Og mørket, som så tungt oss knuget, gir plass for solens lys og fred.

Sopp

Les igjen

At folk skriver rare ting i fylla og poster det på Facebook, er vi begynt å bli vant til. At folk sender leserinnlegg til Klassekampen, der de gjør seg høy og mørk på egne feillesninger, er litt mer forunderlig. Håvard Kauserud hadde nylig et innlegg (Klassekampen 25. juli) der han hevder det «går i ball» for undertegnede i en artikkel om «usynlige» sopp. «Per i dag er omtrent ektomykorrhiza-sopper beskrevet, ikke 2–3 millioner, slik Vassnes skriver.» Men nei, jeg skriver at «Man regner med at bare 155.000 av de rundt 2–3 millioner soppartene på planeten er blitt formelt beskrevet.» Altså sopparter generelt. Så her er det nok Kauserud det går i ball for.