Look to Bergen!

I et befriende åpent intervju åpnet nyslått finansbyråd for Høyre i Bergen Jacob Mæhle for å skrote partiets valgløfte om kutt i eiendomsskatten. Høyre hadde lovt å kutte minst halvparten av skatten kommunen tar inn på eiendom. Så slo hverdagen inn. «Vi har etablert oss på eit skyhøgt kostnadsnivå og eit veldig høgt investeringsnivå, har ei demografisk utvikling som gjev oss færre skatteytarar og fleire som treng hjelp, reduserte inntekter frå staten, tapt på tidlegare overføringar på grunn av for låge prisoverslag», sa Mæhle til Klassekampen i august. Han ønsket å komme til en enighet som står seg over tid, og mente at høyrebyrådet måtte gi og ta – og blant annet være villige til å beholde eiendomsskatten.

Avtanden til Oslo-partiet kunne knapt vært større, selv om beskrivelsene av krevende kommuneøkonomi er felles. I Oslo har Høyres byrådsrepresentanter brukt omtrent enhver anledning til å forberede befolkningen på kutt. Til NRK sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) at hovedstaden står foran en økonomisk snuoperasjon vi ikke har sett maken til siden 1990-tallet. «Alle har fått beskjed om å foreslå kutt. Ingen områder skjermes for denne diskusjonen», sier Solberg og legger til at kuttene «kommer til å merkes». Hvor kuttene kommer, blir først kjent når budsjettet legges fram. Ifølge Avisa Oslo vil kuttene true driften til blant annet Oslo Nye Teater, Centralteateret og Popsenteret.

Der høyrebyrådet i Bergen åpner for å skrote valgløfter for å få budsjettet i balanse, velger Oslo-kollegaene en helt annen strategi. I uttalelser, betalte annonser og på egen nettside legger høyrebyrådet i Oslo alt ansvar på dagens regjering og det tidligere, rødgrønne byrådet. På Oslo Høyres nettside skriver partiet: «Støre-regjeringen svikter Oslo. Vi trenger en ny regjering som bryr seg om Oslo. Om ett år er det stortingvalg.» I stedet for å ta ansvar for egen budsjettering og forkaste kutt i eiendomsskatt når økonomien krever det, har Oslo Høyre startet stortingsvalgkampen. Å skylde på andre er verken tillitsvekkende eller særlig sympatisk. Oslo Høyre har mye å lære av partikamerater på Vestlandet.

Leder